Galibe, dijaspora i njeno glasanje su posebna prica.
Sjecam se tih prvih poslijeratnih glasanja kada su u klubovima "danonocno" ispunjavali zahtijeve za registracijama, gdje su formirani i pokretni timovi koji su isli starijim osobama i pomagali im oko komplikovane regeistracije, i ostale administracije.
Tada su i politicari dolazili ili se obracali putem raznih dopisa itd, davana su razna obecanja samo da se glasa: Kule i gradovi... I sta su ti ljudi dobili, prazan obecanja.
Dijaspoere se samo sjete kada je glasanje...
I Onda je razumljivo sto je glasacko tjelo sa nekoliko stotina hiljada glasaca spalo na 20-tak hiljada.....
Sdruge strane nikoga nebrine
- sto ce nekoliko stotina hiljada nasih ljudi ostati bez drzavljanstva
- sto nedaju Ministarstvo za dijasporu
- a usluge u ambasadama koja pored svoje diplomatske misije bi trebala biti i usluzni servis - usluge su to da ti se zanebesa - samo da nas ogule, gdje obicna potvrdica kosta od 100 KM pa navise a da ti ne govorim o nekim komplikovanijim i slozernijim potvrdama, pasos kosta oko 300 KM i u zadnjih 10 godina izgled pasosa su mjenjali 3-4 puta tako da skoro ni jedan pasos nije dozivio da sam od sebe istekne nego si duzan poslije 1-2 godine vaditi drugi. Evo sad su opet izmislili novi tako da sa ovm trendom nastavljaju samo mislim da ce ovaj novi zbog tehnologije biti skuplji bar 100-200 KM dok isti ti pasosi u BiH kostaju 25 KM (ako nije poskupilo)...
- a posebna je prica samog odnosa Bosanaca i Hercegovaca prema bh. drzavljanima koji sticajem okolnosti ne zive u svojoj drzavi.....!!!
NEGO da te priupitam posto mene isto pitaju a nisam bas informisan... Za Srebrenicu znam da su dobili da glasaju svi Srebrenicani bez obzira gdje su u BiH i vani (registrovani/prijavljeni) da mogu glasati za Srebrenicu...
Sta je sa drugim gradovima npr Rogaticani koji su prijavljeni u Visokom, Sarajevu, Zenici mogu li oni glasati za Rogaticu (ja mislim da nemogu ali mi ti potvrdi kako bih ja prenio dalæje) Selam