.....u to vrijeme bi dobi nove tene (patike) jer nema vise blata a lakse i hloptu nakaciti.
S obzirom da se livade pocinju zeleniti i prospu se raznobojnim cvijecem istovremeno bi prestajalo igranje po svijeskim livadama i prebacivali bi se gore na Veliko i Malo igraliste.
Drzavna zemlja i po nepisanom zakonu to je pripadalo nama i ne bi nas niko diro.
Sa drugih mijesta zemlje Poljoprivrednog dobra bi nas gonjo Sahin Pleho, cesto i na konju.
Naravno tu je bio i "poljar" koji je cuvo livade, oranice i gonjo nas.
Poznato je i ono predavanje stafete kada je onako sjedeci na konju poceo:
"Druze predsjednice", a konj se prepadnut onolikim narodom poceo komesati, a on ce ti: "Eeeha".
Dok velika raja igra mali bi bili iza gola i dofacali hlopte.
Ponekad bi je neko pikni da odleti dole prema Banderi ali nije bilo problema, leti mala raja a tu su da je vade i iz trnja, onako puzeci po zemlji.
Ogrebotine nisu bile problem.
Odmah tamo iza Velikog igralista bijase i ljeskovi, kako smo ga mi zvali Mali sumarak.
U njemu bi provodili dosta vremena jer je imo jazavicije rupe pa bi tu vadili "sigu".
Siga je tvrda ilovaca (ni kamen ni zemlja) koja se nalazi u zemlji u slojevima od 1 do 2 centimetra.
Koristili smo je za svasta, pravili od nje razne igracke a najvise pistolje, a sluzila nam je i za skolu, likovno, i na njoj bi crtali, bojili i urezivali figure ko pravi kipari.....
U Malom sumarku smo i krili cuke, koji su bili niciji odnosno nasi, u vrijeme kad nailaze shintori.
Obicno bi to bio jedan stari cigan sa lovackom puskom koji je ubijo kerove i za njih dobijo pare, valjda od opstine.
Kao dokaz bi donosio vrh repa ubijenog cuke.
Znalo nam se desiti da nam i tu nadje i ubije nekog ljubimca.
Onda bi mi danima bili tuzni i samo o tome pricali.
Jedne prilike mi imali jednog crno-bijelog kratkorepog i zvali ga Nono.
Njega je ubio S. Makas iz Kukavica koji je u to vrijeme stanovo kod Hadzibulica.
Nesjecam se sto ali ga je ranio i zajmio i Nono pobjego u nas kokosinjac, on doso i tamo ga ubio iz pistolja.
Razbolio sam se kolko mi je bilo zao None.
.....Mala raja se igrala na malom igralistu.
pomalehno pa bi igrali na male golove ili viktorije, jedan veliki go sa neutralnim golmanom podijeli se u dvije grupe i svi sutaj na taj isti go.
Istovremeno i cuvas go ko da je tvoj a i cilj ti je da neko is tvog tima da go.
Tako su obicno igrali i velka raja dok se ne iskupi dovoljan broj.
A mozes zamisliti kad se iskupe; Zuja, Bajruc, Chocha, Husho, Manjak, Kiza, Kuca, Ziko, Micha, Cika, Kava, Kerim....
pa onda: Tupi, Mare, Dzed, Teva, Dino, Semso, Sef, Caje, Alem, Kreso, Pine.... i jos hejbet raje.
Zuja je uvijek bio biser i uvijek se najvise nerviro, dero se, galamio.
Ponekad se situacija dovede do usijanja da bi reko sad ce ispasti marisana, medjutim to se nikada nije desilo.
Jedne prilike opet zatarafili Husho i Chocha.
Chocha je Salim Hodzic drugi po mladjini od brace, sinovi mesara Alije Hodzica i oni su zivili u Gracanici dok nisu odselili u Sarajvo.
Husho zajmijo Chochu a on pomaga:
Pajro, Pajro (Bajro), Prani me Posiju ti majku ubice me.
Naravno veliko vrijeme smo posvecivali u to vrijeme i Prvomajskoj vatri.
O njoj sam piso jednom na nekoj od stranica ove iste teme.
Naravno sa prvim zelenilom bi pocinjali praviti i prve satore po trnjima i zivicama.
Mala raja je prva iskustva u pravljenju satora sticala u jorgovanu.
Odmah ispod Nisana velika gusta sumica podivljalog jorgovana od nekoliko desetina kvadrata.
Tu smo brali i jorgovan za stafetu i za nase majke.....