Rogatica Home Page

Switch to desktop Register Login

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me

TOPIC: Zekat i sadekatu-l-fitr

Zekat i sadekatu-l-fitr 11 years 10 months ago #5150

  • Efendija
  • Efendija's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Objave: 161
  • Karma: 4
Esselamu alejkum,

Draga braćo i sestre,
Dolazi nam mjesec Ramazan, najodabraniji mjesec, mjesec zikra i posta, milosti i praštanja, mjesec koji je mehlem nasim dusama, rahatluk nasim srcima, razonoda nasim mislima, lijek brigama i teskocama.
Ramazan je i mjesec sadekatu-l-fitra, a kod nas je uobicajeno i mjesec zekata, iako zekat nije određen samo ovim mjesecom, nego svim mjesecima godine.
Medžlis IZ-e Rogatica vas stalno poziva na pomoc i podrsku. Ovim putem Vam se zahvaljujemo na svoj vasoj pomoci i podrsci koju ste nam ukazali.
Ovim putem vas također pozivamo da svoje obaveze za zekat i sadekatu-l-fitr "izmirite" ovdje u Rogatici, ako ne u cjelosti, onda makar jedan dio.

Zašto?

Postoji više razloga, a ja ću ovdje da navedem dva najbitnija.
Prvi razlog je što na taj način stvaramo funkcionalnu islamsku zajednicu u Rogatici. Kako? Na taj nacin MIZ Rogatica ne postoji samo radi reda, nego postaje bitan faktor u drustvu. Zbog toga uvijek pozivamo sve Rogaticane da SVE svoje potrebe (članarinu, dženaze itd.) ispune u Rogatici, jer na taj način prave profesionalnu, funkcionalnu i jaku islamsku zajednicu u Rogatici. Par godina unazad MIZ Rogatica nije mogao da ponudi nijednu ovu uslugu, ali danas MIZ Rogatica ima moderno opremljenu kancelariju, potpuno opremljenu gasulhanu i brojne druge sadržaje, te je u stanju da udovolji svim potrebama članova i vjernika.
Drugi razlog zbog kojeg vas pozivamo da svoje obaveze zekata i sadekatu-l-fitra izvršite u Rogatici, jeste da na taj način i finansijski pomažete rad MIZ Rogatica. Na koji način? Poznato nam je da novac od zekata i sadekatu-l-fitra ide u fond Bejtu-l-mal kojim rukovodi Rijaset IZ-e, a iz kojeg se finansira rad fakulteta, medresa itd. Pored toga od ukupne svote prikupljene zekatom i sadekatu-l-fitrom medžlisima, u ovom slučaju konkretno MIZ Rogatica, ostaje 30%.
Znači. vi ćete obavezu zekata i sadekatu-l-fitra, ako Bog da, svakako izvršiti, tako da vam je svejedno gdje će to biti, a izvršavanjem te obaveze u Rogatici, pomažete svoju MATIČNU islamsku zajednicu, i činite je funkcionalnom i profesionalnom.

Ako Bog da u Atlanti je već dogovoreno da se pokrene akcija preko Ramazana sa gospodinom Nailom Cubrom, koji mi se javio preko e-maila.

Ja Vas sve pozivam, rogatičane koji su u BIH da preko ramazana dođu u Rogaticu, posjete nas i izvrše obavezu zekata i sadekatu-l-fitra, a također i Vas koji ste u dijaspori, da na sličan način, kao što će ako Bog da biti organizovano u Atlanti, organizujete se i obaveze zekata i sadekatu-l-fitra izvršite preko MIZ Rogatica.

Za detaljne informacije možemo kontaktirati preko e-maila: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., tel/fax MIZ Rogatica: 058/420-171, ili preko mog privatnog telefona: 063/992-186.

Pored ovoga, ja Vas pozivam da budete članovi svoje matične islamske zajednice, jer vi imate pravo i obavezu da prije svega budete članovi IZ-e u Rogatici, pored toga što ste članovi u džematima i medžlisima u kojima se trenutno nalazite.

Uz mahsuz selam,


Madžid ef. Alihodžić
Ne zaboravimo Rogaticu !!!
Last Edit: 11 years 10 months ago by Efendija.
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.062 seconds
Powered by Kunena forum

Ucinimo nesto za nas grad... Ne zaboravi Rogaticu ... www.rogatica.com

Top Desktop version