Kad vec dodjes na vrh moje mahale, ulice Mice Sokolovica onda mozes ici gore desno na Holuc i pravo dalje prema Biljinovcu, a mozes ici i lijevo i nakon nekoliko metara izadjes na ulicu Ragiba Nalbantica. Kad si izaso na nju mozes onda njom desno prema Supljoj gromili (trafostanici) ili lijevo dole prema carsiji, kako je kreno i nas Zambi. Ko da je mene pito gdje ce sve slikati.
Po meni na ovoj dole slici je ono sto je ostalo od Kikiceve pekare. Lijevo je ulaz u garazu i to je naknadno dogradjivano. Do njega se vidi shuba (prozorce) i onda vrata na koja se ulazilo u pekaru. Desno je bio jos jedan veci prozor. Na ovu shubu, pored vrata, je Sulejmen rahmetli izdavo razna peciva.
Kad gledam ovu sliku odmah mi pred ocima ramazan, masa naroda se okupila tu i cekamo kad ce biti gotove prve iftarske lepine. Svi smo tu a ima dosta i onih sa desne obale Rakitnice koji su mahsuz potegnuli samo zbog Kikicevih lepina. Cijela mahala se uzmirisala.....
Gledam ove slike dole, kako to sve pusto i zalosno izgleda danas a nekad je sve vrvilo od naroda i od veeelikog broja nas djece svih uzrasta. Uvijek su mahale bile pune nas razdragane, bezbrizne djece koji smo pravili veliku galamu, razne nestasluke i nikad nikome to nije smetalo.....
Ova druga slika dole je napravljena sa samog ulaza u Sokacic i gleda dole prema carsiji. Odmah lijevo su spaljene kuce, stara i nova, od konduktera Nedziba Agica rahmetli. Odmah iza se vidi kuca sa zazidanim prozorom i to je stara kuca Hakije Feriza. Starog Hakije ce se sjetiti ovi stariji jer je on uvijek stajo na ulazu prije utakmice naseg fudbalskog kluba Mladost. Desno se vidi betonirano korito rjecice Gracanice. O nasim nestaslucima vezano za tu rjecicu cu pisati jednom prilikom ako Bog da.....
Na ovoj sjedecoj slici dole se vidi desno ulaz u Sokacic sa kog je slikana ova gore prethodna slika. Sokacic je izlazio tamo u moju mahalu izmedju kuca Hasecica i kuce Nume Dobrace. Sad se nemoze proci njime jer ga je srbin koji je kupio od Hasecica ogradio i prisvojio sebi. Odmah sa lijeve strane Sokacica se vidi velika nova kuca Muje Dzambega i njegovih sinova. Do njih je bila stara i nova kuca u izgradnji od Nurce Teskeredzica zvanog Strucni. Gore skroz se vidi Suplja gromila.
Lijevo na ovoj slici se vidi avlija i kuca Muhameda Skaljica sto bi mi rekli Mugetova kuca. Prije nje ulica mota tamo lijevo preko mosta u Vrbanje....
Sledeca slika dole je slikana sa Rotexovog mosta i vidi se sve gore do Sokacica, Lijevo je zgariste kuce Munire sto je radila u opstini. Do nje kuca Muniba Alajbegovica. Skoro svaka kuca je imala svoj most. Kako je samo betonirano korito zapustano i zaraslo a nekad je bilo odrzavano redovno i bilo je milina pogledati.....
A na ovoj dole slici je ono sto je ostalo od Rotexa, zalosno. Desno je cesta koja vodi u Kratine i odvaja se gore desno u Pricijak.....
Ovaj mini-market dole se nalazi pored zemljoradnicke zadruge odnosno preko puta Rotexa. Napravljen je koju godinu pred rat na mjestu starog mezarja Gracanicke dzamije. Nekad je to mezarje odrzavo i kosijo stari Arifaga Alic. Zgariste Arifagine kuce, kao i zgariste kuce Huse Kujovica, vidi se lijevo na slici. Starog Arifagu su ubili cetnici kao i njegovog sina, Husu i suprugu mu Kujovice..... Najkraca ulica sa najvecim brojem zrtava cetnickih zlotvora.....
Karanski, Kanarski, Vatrogasni most, svako ga je zvao na svoj nacin, bio je nasa veza sa carsijom odnosno desnom obalom grada. Sad na njemu stoji betonska gromada, a prije nje je tu, '92, stajo do zuba naoruzani, pjani cetnik Losic i prijetio narodu Kruscice.....