Rogatica Home Page

Switch to desktop Register Login

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
 • Stranica:
 • 1
 • 2

TOPIC:

IZ susjedstva 14 years 2 months ago #1350

 • Mustafa
 • Mustafa's Avatar Topic Author
 • Offline
 • Moderator
 • Moderator
 • Objave: 6599
 • Thank you received: 54
Prvi predsjednicki izbori u Crnoj Gori nako njene nezavsnosti. Prije par dana naidoh na jedan video - mjesto desavanja CETINJE - godina 1993. Vrijeme kada je vladao diktator Slobodan Milosevic. Vrijeme kada su letjele glave za rijec. Ovaj dogadaj me sa Cetinja 93 je po meni velika hrabrost ovih mladica, kada su za slicna dijela lahko mogli naci zatvor ili pak situaciju da ih "mrak proguta"
Pogledajte video (sacekajte par minuta govora)Pobjeda Filipa Vujanovića, vatromet u Podgorici

Dosadašnji crnogorski predsjednik i čelnik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Filip Vujanović proglasio je

u ponedjeljak pobjedu nakon prvog kruga predsjedničkih izbora, prvih nakon proglašenja neovisnosti Crne Gore. Centar za demokratsku tranziciju, čijih je 500 promatrača u nedjelju pratilo izbore, izvijestio je da je Vujanović osvojio 51,4 posto glasova, kandidat Srpske liste (SL) Andrija Mandić osvojio je 20,4 posto, a kandidat Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević 15,7 posto.

Nakon što je državna televizija objavila neslužbene izborne rezultate neovisnih promatrača, Vujanovićevi pristaše počeli su slaviti u Podgorici iznad koje se ispaljuju rakete, a ulicama prolaze automobili 'oboružani' crnogorskim zastavama.

Vujanović je poručio kako njegova izborna pobjeda pokazuje da "većina Crnogoraca podupire našu politiku. Pobijedio sam za Crnu Goru i njezinu budućnost. Bit ću predsjednik svih građana Crne Gore", izjavio je pred više stotina svojih pristaša.

Na izbore je izašlo 69 posto birača, čak 22 posto više nego 2003. kada je Vujanović osvojio svoj prvi predsjednički mandat.

Please Prijava to join the conversation.

Odgovor:IZ susjedstva 14 years 1 week ago #3937

 • Mustafa
 • Mustafa's Avatar Topic Author
 • Offline
 • Moderator
 • Moderator
 • Objave: 6599
 • Thank you received: 54
Zbog svih dogadaja u Srbiji a nakon hapsenja i izrucenja zlocinca Zupljanina HAgu - evo sta se desava u Becu....

Plakati u Beču: 'B. Tadić je ustaško kopile i psihopat'
Na bečkim ulicama pojavili su se uvredljivi plakati na njemačkom i srpskom jeziku sa prijetnjama srpskom predsjedniku Borisu Tadiću i još nekim državnicima, prenosi B92. Na plakatima je fotografija Borisa Tadića preko koje piše "Smrt fašisti-psihopati" i "Ustaško kopile".

Preko slike na kojoj su drugi članovi Demokratske stranke piše "Smrt izdajnicima Srbije" i nacrtani su kukasti križevi. Plakati su bili zalijepljeni blizu stadiona na kojem se igraju utakmice Europskog nogometnog prvenstva, a policija ih je brzo uklonila.

Please Prijava to join the conversation.

Odgovor:IZ susjedstva 13 years 8 months ago #6792

 • Mustafa
 • Mustafa's Avatar Topic Author
 • Offline
 • Moderator
 • Moderator
 • Objave: 6599
 • Thank you received: 54
VEOMA INTERESNANTNO

Crna Gora priznala je sinoć nezavisnost Kosova

Crna Gora priznala je sinoć nezavisnost Kosova. To je saopštio oko 19 časova, posle sednice Vlade, ministar spoljnih poslova Milan Roćen. Crna Gora je 49. država, koja je u poslednjih 236 dana od usvajanja deklaracije o nezavisnosti u kosovskom parlamentu, priznala novu državu. Prvi odgovor Srbije je otkazivanje gostoprimstva ambasadorki Crne Gore u Beogradu Anki Vojvodić, kaže za „Blic“ šef diplomatije Vuk Jeremić.

- Crna Gora je priznala nezavisnost Kosova. Ma šta mislili u pravnom aspektu, nezavisnost Kosova je realnost i nemamo pravo da zatvamo oči pred tom činjenicom - rekao je sinoć Roćen.

On je dodao da je Kosovo pre svega pitanje političke realnosti i da je interes Crne Gore bio da osigura stabilnost na granicama. Roćen je istakao i da je priznavanje nezavisnosti u skladu sa Rezolucijom o evropskim integracijama koju je pre nekoliko dana usvojio tamošnji parlament.I Makedonija priznala KosovoVlada Makedonije donela je sinoć kasno odluku da prizna nezavisnost Kosova, saopštio je u Skoplju makedonski ministar inostranih poslova Antonio Milošoski. Ovoj odluci prethodila je Rezolucija Sobranja kojom je preporučuno da Vlada prizna nezavisnost Kosova.

Za rezoluciju je glasalo 85 poslanika, jedan je bio protiv, a 11 uzdržano. Rasprava u Sobranju o predlogu rezolucije, koji su podnele albanske stranke, trajala je od podneva. Za to vreme, 200 specijalaca makedonske policije čuvalo je zgradu Sobranja, a nezvanično se moglo čuti da su mogući protesti Srba ukoliko Makedonija prizina Kosovo, ali i zabrinutost da bi moglo doći do eventualnog sukoba sa Albancima, koji bi u slučaju priznanja organizovali slavlje.
U rezoluciji Sobranje predlaže vladi da preuzme sve neophodne aktivnosti za priznavanje Kosova i uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kosovom, i razvijanje saradnje sa susednim državama i međunarodnom zajednicom, radi ubrzanja procesa evroatlanstkih integracija.

Please Prijava to join the conversation.

Odgovor:IZ susjedstva 13 years 8 months ago #6874

 • Mustafa
 • Mustafa's Avatar Topic Author
 • Offline
 • Moderator
 • Moderator
 • Objave: 6599
 • Thank you received: 54
Eksplozivne naprave bačene na parlament Crne Gore

Posle eksplozije došlo je do opšte tuče policije i okupljenih građana i tom prilikom policija je interevenisala suzavcem...

13.10.2008. 19:55

Ispred Skupštine Crne Gore u Podgorici danas je počeo skup više od osam hiljada demonstranata koji, u organizaciji četiri opozicione partije, protestvuju zbog odluke Vlade Crne Gore da prizna Kosovo.

Neposredno po završetku protesta, dok su se građani razilazili, iz mase je bačeno nekoliko eksplozivnih naprava prema zgradi crnogorskog parlamenta.

Demonstranti su bacali petarde i baklje prema zgradama državnih institucija i rušili ogradu oko zgrade predsjednika i Skupštine Crne Gore, a u intervenciji je policija uzvratila "gumenim mecima", dok su policijski helikopteri nadlijetali grad kao i za sve vreme trajanja mitinga.

Poslije eksplozije došlo je do opšte tuče policije i okupljenih građana i tom prilikom policija je interevenisala bacanjem suzavca, a jedan od njih je pao u neposrednoj blizini mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i njegove pratnje.

Potom je došlo do sukoba između policije i učesnika protesta u Ulici slobode, Njegoševoj, kod stadiona "Budućnost", kao i u naselju "Gradić Pejton", a na ulice su izašla i kola hitne pomoći.

Više ljudi je povrijeđeno, a nekoliko desetina privedeno.

Kola hitne pomoći intervenišu, a policija hapsi učesnike protesta.

Organizatori protesta su SNP, Narodna stranka, Srpska lista i Demokratska srpska stranka.

Avaz

Please Prijava to join the conversation.

Odgovor:IZ susjedstva 13 years 8 months ago #6991

 • Mustafa
 • Mustafa's Avatar Topic Author
 • Offline
 • Moderator
 • Moderator
 • Objave: 6599
 • Thank you received: 54
VOJVODINA:

Vojvodina usvojila Statut pokrajine

15. oktobar 2008. | 00:04 -> 18:30 | Izvor: B92, Beta, Tanjug
Novi Sad, Beograd -- Posle višečasovne rasprave poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su oko ponoći Predlog novog statuta Pokrajine, samo dan pre isteka ustavnog roka.


Skupština Vojvodine (Beta)
Za novi najviši pravni akt Vojvodine glasalo je 89 poslanika vladajuće koalicije, dok su opozicione Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka Srbije bile protiv. Partija Vojislava Koštunice je podnela čak 68 amandmana, ali ni jedan nije prihvaćen, dok je od 34 amandmana radikala prošao jedan koji se odnosi na pokrajinsku imovinu.

Poslanici opozicionih partija u pokrajinskom parlamentu napadali su Predlog statuta tvrdeći da izlazi iz ustavnog okvira, da daje prerogative federalne jedinice Vojvodini, a kao primere za to naveli su da se predlaže da Vojvodina ima glavni grad, vladu umesto Izvršnog veća i mogućnost da otvara međunarodno predstavništvo u Briselu.

Opozicija je pokušala da amandmanima izmeni u celosti Predlog statuta Vojvodine.

S druge strane, vladajuće stranke u Pokrajini branile su predloženi statut naglašavajući da ni u jednom delu ne izlazi iz ustavnog okvira, kao i da sve mogućnosti koje stoje u Predlogu statuta proizilaze iz Ustava Srbije i mogućnosti koje on pruža.

Nakon usvajanja Predloga statuta Vojvodine o istom aktu treba da se izjasni i republički parlament.

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši rekao je posle usvajanja Predloga statuta u pokrajinskom parlamentu da će se u naredne dve sedmice sastati s predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović i da će u tom razgovoru instistirati da se predlog vojvođanskog statuta što pre nađe pred poslanicima republičkog parlamenta.

Statut Vojvodine postaće punovažan tek po usvajanju u Skupštini Srbije.

Egereši zadovoljan podrškom Statutu

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je danas da je "posebno zadovoljan" zbog velikog broja poslanika u Skupštini Vojvodine koji su podržali novi pokrajinski Statut.

Urstad pohvalio Vojvodinu

Šef misije OEBS-a u Srbiji Hans Ola Urstad ocenio je u razgovoru sa predsednikom Izvršnog veća Vojvodine Bojanom Pajtićem da je u oblasti zaštite ljudskih i manjinskih prava Vojvodina izuzetno uspešna, naglasivši da je pokrajina dobar primer zemljama u regionu.

Egereši je ocenio da je takav način glasanja zapravo "jasna slika političke volje u pokrajinskom parlamentu i dokaz evropskog opredeljenja", saopšteno je iz njegovog kabineta.

On je uveren da će i Skupština Srbije što brže dati saglasnost na Statut.

Egereši je danas razgovarao s komesarom za ljudska prava Saveta Evrope Tomasom Hamarbergom o značaju novog Statuta Vojvodine na evropskom putu Srbije, kao i o važnosti daljeg unapređenja saradnje te Pokrajine sa ostalim evropskim regijama.

On je ocenio da će Statut omogućiti Vojvodini ekonomski, kulturni i privredni razvoj.

Dodao je da je posebno ponosan na činjenicu da, zahvaljujući novom Statutu, u Vojvodini više ne postoji pojam "nacionalne manjine", niti postoje građani prvog i drugog reda, već ravnopravne nacionalne zajednice.

Tomas Hamarberg je rekao da su decentralizacija i evroregionalno povezivanje u fokusu svih značajnih evropskih institucija, navodi se u saopštenju.

Bajatović: Početak decentralizacije

Poslanik Socijalističke partije Srbije u republičkom parlamentu Dušan Bajatović ocenio je da je Predlog statuta Vojvodine početak decentralizacije Srbije na osnovu Ustava i u korist države Srbije.

"Srbija je novim Ustavom sasvim dovoljno zakopčala svoj interes, jer sledi potvrda tog statuta u Skupstini Srbije, a iza toga postoji i mogućnost ustavne i zakonske zaštite koje su najavile stranke poput Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke", rekao je Bajatović novinarima u parlamentu.

On je objasnio da će tek posle toga biti urađena "konačna verzija statuta" koja će rešiti sve dileme i biti u funkciji kuturnog i ekonomskog razvoja Srbije u celini.

Bajatović je kazao da će Statut Vojvodine sigurno razmatrati i Ustavni sud Srbije.

SRS: Korak ka federalizaciji Srbije

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je danas da je novousvojeni Statut Vojvodine početni korak ka federalizaciji Srbije.

"Kada se pojavio nacrt Statuta, SRS je upozorila da je to početni korak ka federalizaciji Srbiji i da Boris Tadić time nanosi neprocenjivu štetu Srbiji, tako što će u jednom momentu na osnovu tog Statuta Vojvodina krenuti istim putem kao što su to radile bivše republike Jugoslavije, pa posle i Crna Gora", kazao je Todorović.

Funkcioner radikala je novinarima u Skupstini Srbije rekao da se sve radi u skladu sa ciljem koji imaju SAD i EU - da se Srbija "dezintegriše i svede na granice beogradskog pašaluka".

DSS: Statut nije saglasan sa Ustavom

Poslanik Demokratske stranke Srbije Zoran Ssami ocenio je danas da je Predlog statuta Vojvodine "loš tekst", koji nije u saglasnosti sa Ustavom Srbije, i da je plod nagodbe stranaka na vlasti.

On je novinarima u Skupštini rekao da smatra da je u izradi statuta "postojala nagodba partija koje su u Srbiji na vlasti", a da će "DSS ostati pri svojim stavovima u vezi s tim dokumentom".

"DSS će na sednici Skupštine Srbije izneti svoje stavove i ne znam kako će se ponašati skupštinska većina. Ako ima neke mudrosti, nadam se da će uvažiti naše zahteve, a ako nema, onda će pravolinijski da nastave", rekao je Šami.

Nikolić: Elementi državnosti


Tomislav Nikolić (Beta)
Nikolić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da će Ustavnom sudu biti upućen na razmatranje novi vojvođanski Statut.

"Ustavni sud bi trebalo da i sam zbog ovolike zabrinutosti javnosti, zbog istorije Srbije u kojoj je sve počinjalo ovakvim odlukama, zaseda i da donese odluku, da smiri strasti i da kaže da li jeste ili nije u skladu sa Ustavom", kazao je Nikolić novinarima u Skupštini Srbije.

"Očigledno je da je u Vojvodini sada neki talas separatizma", dodao je Nikolić.

KOMENTARI NA OVU VIJEST:

www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=20...&dd=15&nav_id=323596

na dnu stranice - komentari

Please Prijava to join the conversation.

Last edit: by Mustafa.

Odgovor:IZ susjedstva 13 years 5 months ago #8980

 • Mustafa
 • Mustafa's Avatar Topic Author
 • Offline
 • Moderator
 • Moderator
 • Objave: 6599
 • Thank you received: 54
SANDZAK:::::

Ugljanin pozvao na mir

Troje lakše povrijeđeno u Novom Pazaru

Lider opozicijske koalicije Bošnjačka lista za evropski Sandžak Sulejman Ugljanin izjavio je Tanjugu da su tri osobe povrijeđene u sukobu pristalica te koalicije i grupe naoružanih ljudi koji su zaposjeli njihove stranačke prostorije u centru Novog Pazara.
U sukobu, do kojeg je došlo u subotu nešto poslije 20 sati, prostrijelnu ranu od vatrenog oružja u predjelu potkoljenice zadobio je Adnan Ganić, dok su Ahmed Asotić i Muniz Džanković povrijeđeni u glavu, odnosno u nogu tupim predmetima koji su na njih bacani, rekao je Ugljanin.

Ugljanin, koji je i ministar bez portfelja, kazao je da je, zahvaljujući policiji, situacija u gradu mirna i da su se građani, koji su sinoć u velikom broju bili okupljeni ispred Doma kulture, gdje se nalaze stranačke prostorije Bošnjačke liste, sada razišli.

On je rekao da se nada da će tako ostati i nadalje, apelujući na građane da učine sve da se u gradu uspostavi red i mir.

"Uložio sam maksimalan napor da se stanje koje je bilo veoma napeto neutralizira, dok je policija pokrila neuralgične tačke u gradu, i sada pokušavamo stvoriti uslove za normalan rad", naveo je Ugljanin.

On je rekao da mu je drago da su ljudi poslušali njegovu molbu da se u miru raziđu.

"Pretprošle noći jedna neovlaštena grupa naoružanih bandita angažiranih iz neke agencije za osiguranje i poznatih novopazarskih kriminalaca zaposjela je prostorije koalicije Liste za evropski Sandžak", ispričao je Ugljanin.

"Učinio sam tada sve da se u dogovoru s policijom situacija sredi na miran način, dobili smo obećanje da će tako i biti, ali se ispostavilo da smo i policija i mi prevareni", kazao je ministar.

On je dodao da je grupa tih ljudi i u subotu onemogućila ulazak u stranačke prostorije predstavnicima Bošnjačke liste, nakon čega je uslijedilo više pregovora i dogovora, sve u saradnji s policijom, koje, međutim, druga strana nije ispoštovala.

Poslije toga ispred Doma kulture se okupila veća grupa građana, zabrinutih za svoje najbliže, znajući da se u stranačkim prostorijama nalazi velika grupa naoružanih kriminalaca, rekao je on.

"Uprkos našim pokušajima da se sve smiri, ti banditi su upotrijebili vatreno oružje, pucajući i bacajući na pristalice Bošnjačke liste sve što im se našlo pod rukom, od stolova do žardinjera. U tom neredu troje naših ljudi je povrijeđeno i njima je ukazana ljekarska pomoć u Zdravstvenom centru", naveo je Ugljanin.

On je dodao da je policija legitimisala sve iz grupe koja je zaposjela stranačke prostorije Bošnjačke liste radi daljnje procedure utvrđivanja činjeničnog stanja.

Ranije u subotu gradska javna pravobraniteljica Hedija Škrijelj rekla je Tanjugu da su prostorije koje koristi koalicija Bošnjačka lista sporne i da je Gradsko vijeće dalo nalog za iseljenje koji oni nisu ispoštovali.

Škrijelj je objasnila da, prema zakonu, gradska vlast može izdavati prostor samo uz prethodnu saglasnost Direkcije za imovinu Vlade Srbije, čega u ovom slučaju nema, i zato se ugovor o korištenju smatra ništavnim.

Informativna služba Gradske uprave saopćila je kasno sinoć da je "grupa od 150 huligana predvođenih Sulejmanom Ugljaninom upala u prostorije Gradske uprave i demolirala taj dio zgrade".

Tom prilikom ispaljeno je nekoliko hitaca, polomljena su sva stakla na ulazu, bačen je suzavac, a povrede su zadobila dva radnika gradske uprave i dva policajca, kao i kamerman regionalne televizije, dodaje se u saopćenju.

I pored blagovremenih poziva upućenih policiji ukazivanjem na mogući incident, policija nije na vrijeme reagirala, već je dozvoljeno da se nasilno upadne i demolira ovaj dio zgarde, navedeno je u saopćenju.

Pored Ugljanina koji je organizovao i okupio svoje pristalice, odgovornost za incident snose pripadnici Policijske uprave u Novom Pazaru koji su na vrijeme pozvani i obaviješteni o incidentu, a došli su tek nakon 30 minuta iako se Policijska uprava nalazi u neposrednoj blizini Gradske uprave, zaključuje se u saopćenju.

Poslije majskih izbora u Novom Pazaru je vlast formirala Sandžačka demokratska partija Rasima Ljajića sa Jedinstvenom srpskom listom, dok je Ugljaninova Bošnjačka lista prešla u opoziciju. MUP se za sada nije izjašnjavao o ovom slučaju, prenosi Tanjug.

Please Prijava to join the conversation.

Odgovor:IZ susjedstva 12 years 9 months ago #16799

 • Mare
 • Mare's Avatar
 • Offline
 • Platinum Member
 • Platinum Member
 • Objave: 1478
 • Thank you received: 1
Bajramska sofra ispred dzamije u Beogradu
RTSPrvi put u novijoj istoriji Beograda islamski praznik ramazanski Bajram obelezen proslavom ispred Bajrakli dzamije gde je postavljena sofra.


Islamska zajednica Srbije organizovala je u Beogradu bajramsku sofru ispred Bajrakli dzamije kod koje se okupilo vise od hiljadu gradzana nemuslimana.
Ispred Bajrakli dzamije na Dorcolu, na delu izmedzu Ulica kralja Petra i Cara Urosa, muslimanski vernici prostrli su cilime oko kojih su postavili stolove koji su se povijali od tereta raznih vrsta pita, domacih ajvara, sireva i ostalih mlecnih proizvoda, kao i brojnih preradzevina od suvog mesa.
Muslimanke u tradicionalnoj nosnji goste su sluzile sokovima i slatkisima, a medzu stanovnicima Dorcola najpopularnije su bile baklave sa rendanim pistacem, tulumbe i kolac koji se zove pticje gnezdo.
Manifestacija je okupila veliki broj gradzana privucenih snaznim orijentalnim mirisima raznih tradicionalnih jela i slatkisa.
Najveci red mogao je da se primeti ispred standa na kojem su radnici firme « Banjalucki cevap » gradzanima delili donere i cevape, dok su sa razglasa pustani diskretni orijentalni instrumentali.
« Covek je neprijatelj onoga sto ne poznaje »
Muftija Muhamed Jusufspahic je zahvalio Bogu zbog lepog vremena koje je omogucilo da se svecanost odrzi na otvorenom i da se komsije bolje medzusobno upoznaju jer, kako je rekao, « covek je neprijatelj onoga sto ne poznaje ».
Jusufspahic je zahvalio svim ljudima koji su dosli ispred dzamije i cestitao Novu godinu, kako je rekao, « braci Jevrejima » dok je hriscanima pozeleo da im Bog podari mir.
Predsednik Skupstine grada Beograda Aleksandar Antic je cestitao muslimanima praznik i rekao novinarima da danasnja svecanost olicava « Beograd u kojem on zeli da zivi ».
Antic je rekao da gradska vlast zeli da Beograd bude mesto u kojem ce u miru i slozi ziveti svi ljudi, bez obzira na versku ili nacionalnu pripadnost.
Stanovnik Beograda Miroslav Mijatovic, koji je u glavni grad dosao iz Leskovca, rekao je novinarima da je ispred dzamije dosao da se bolje upozna sa kulturom muslimana, jer o tome veoma malo zna, a smatra da bi medzusobno upoznavanje dve kulture i religije doprinelo zblizavanju naroda.

Please Prijava to join the conversation.

Last edit: by Mare.

Odgovor:IZ susjedstva 12 years 8 months ago #17841

 • Mustafa
 • Mustafa's Avatar Topic Author
 • Offline
 • Moderator
 • Moderator
 • Objave: 6599
 • Thank you received: 54
SRBIJA: Dok se čeka da Skupština Srbije usvoji novi Zakon o odlikovanjima,

Ordeni za Milorada Dodika, Dražu Mihailovića, Vojislava Šešelja...

Subota, 24 Oktobar 2009

Dok se čeka da Skupština Srbije usvoji novi Zakon o odlikovanjima, pojedini poslanici kažu da imaju kandidate za visoke ordene. To su uglavnom oni koji su vodili ili vode borbu za nacionalne interese srpskog naroda - kažu poslanici i ističu da ordeni ne smiju zaobići Milorada Dodika, Dražu Mihailovića, Vojislava Šešelja...

Najglasniji je Sulejman Spaho, član Srpske radiklane stranke koji za svog šefa Vojislava Šešelja kaže da se "svim silama bori za Srbe i Srbiju u Hagu".

Srđan Srećković, srbijanski ministar za dijasporu, insistira da prvo visoko odlikovanje dobije četnički vojvoda Draža Mihailović "jer se Srbija mora odužiti tom čovjeku o kojeg se puno ogriješila".

Dosta je i poslanika koji će predložiti da, odmah po usvajanju Zakona o odlikovanjima, bude odlikovan Milorad Dodik, premijer Republike Srpske za "borbu koju vodi za spas srpstva i Srbije".

Zanimljivo je da je ratni zločinac Slobodan Milošević, kao nekadašnji predsjednik Srbije i SRJ podijelio čak 14.000 odlikovanja.

San

Please Prijava to join the conversation.

Odgovor:IZ susjedstva 12 years 5 months ago #20129

 • Mustafa
 • Mustafa's Avatar Topic Author
 • Offline
 • Moderator
 • Moderator
 • Objave: 6599
 • Thank you received: 54
HRVATSKA:

Ivo Josipović predsjednik HRVARSKENovoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipović ponovio je da bi Zagreb mogao odustati od optužbe za genocid protiv Srbije ukoliko Beograd bude spreman da pregovara oko spornih pitanja, kakva su nestale osobe, ratni zločini i restitucija opljačkanog kulturnog dobra.

U intervjuu današnjem italijanskom dnevniku "Korijere dela sera", Josipović je rekao da će "pokušati da pregovara sa Beogradom oko informacija koje se tiču nestalih osoba, procesa protiv ratnih zločina i restitucije opljačkanog kulturnog dobra".

"Ako Beograd bude poštovao te uslove, za hrvatskog predsjednika nema razloga da se nastavi sa optužbom za genocid", navodi italijanski dnevnik.

Josipović je i tokom predizborne kampanje ocijenio da je dogovor Hrvatske i Srbije moguć, ako bi se ispunili zahtjevi Hrvatske.

"Ali, dok se te stvari ne ispune, dogovora teško može biti", rekao je 4. januara u Splitu.

Precizirao je da se ti zahtjevi tiču traganja za zarobljenim i nestalim osobama, povratka kulturnog blaga, te da Srbija "još nije smogla snage da dva velika ratna zločinca - Ratka Mladića i Gorana Hadžića preda pravdi".

Josipović je i 31. decembra, povodom odluke vlade Srbije da pred Međuanrodnim sudom pravde podnese kontratužbu protiv Hrvatske, ocijenio da tužbe opterećuju odnose i da je "važno da budu ostvareni ciljevi tužbe" - otkrivanje sudbine zatvorenih i nestalih, povratak kulturnog blaga i procesuranje ratnih zločina, prenosi ONASA.

Treći predsjednik Republike Hrvatske

Kandidat opozicione Socijaldemokratske partije Hrvatske Ivo Josipović je novi, treći po redu predsjednik Hrvatske. Za Josipovića je glasalo 60,3 posto birača, saopćila je odmah iza ponoći hrvatska Državna izborna komisija (DIP), prenosi TANJUG.

- Josipovićev protivkandidat nezavisni Milan Bandić osvojio je 39,71 posto glasova - saopćio je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin na konferenciji za novinare.

U drugom krugu izbora glasalo je nessto više od 2,2 miliona birača odnosno 50,28 posto od ukupnog broja upisanih državljana.

Za pobjedu na petim po redu predsjedničkim izborima od hrvatske nezavisnosti trebalo je osvojiti 50 posto plus jedan glas.

Predsjednici Hrvatske do sada su bili po dva puta Franjo Tuđman (1992 i 1997) i Stjepan Mesić (2000 i 2005).

Za Bandića gorske oblasti Hrvatske, dijaspora i dio građana Dalmacije

Hrvatski portal Index.hr javio je da je Josipović odnio pobjedu u svim hrvatskim županijama osim Ličko-senjske i u dijaspori. Josipović je najviše glasova dobio u Istri (84%), te u Varaždinskoj i Međimurskoj.

Bandić je dobio većinu glasova u Ličko-senjskoj (51,94%) i inostranstvu, a veliki broj glasova dobio je i u Splitsko-dalmatinskoj (48,88).

Mesić odmah čestitao

Odlazeći predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, čekajući rezultate predsjedničkih izbora izjavio je da je tokom večeri telefonom razgovarao s Josipovićem i čestitao mu na izbornim rezultatima, prenosi FENA.

- Da, čestitao sam mu - izjavio je Mesić novinarima oko 23 sata.

Mesić je u Ured stigao oko 20:30 sati, a rezultate izbora pratio je, kao i u prvome krugu, u jednoj od dvorana sa savjetnicima, članovima obitelji i prijateljima.

Avaz

Please Prijava to join the conversation.

Last edit: by Mustafa.

Odgovor:IZ susjedstva 12 years 5 months ago #20176

 • Mustafa
 • Mustafa's Avatar Topic Author
 • Offline
 • Moderator
 • Moderator
 • Objave: 6599
 • Thank you received: 54
Boris Tadić

"Rezolucija o Srebrenici je spremna"Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je rezolucija o Srebrenici spremna i da će je vlada razmatrati u najskorije vrijeme i da se moraju razdvojiti rezolucija o Srebrenici i rezolucija o srpskim žrtvama.
Tadić je rekao je za sutrašnju "Politiku" da je inicirao rezoluciju o Srebrenici, jer smatra da "to pitanje nije ni stranačko niti političko, već vrijednosno i moralno".

- Ovom rezolucijom se skida i anatema s našeg naroda, štiti naš nacionalni interes, i ona će biti potvrda da ne postoji kolektivna krivica i da svaki zločinac ima svoje ime i prezime, rekao je Tadić za "Politika", prenosi RTS.

Predsjednik je naveo da je rezolucija o Srebrenici spremna i da će je Vlada Srbije razmatrati u najskorije vrijeme.

- Znam da nije dočekana svugde s odobravanjem, nisam to ni očekivao, ali na kraju usvajanje ove rezolucije biće od koristi i za narod i za državu Srbiju. Moramo pokretati inicijative koje mjenjaju stvarnost u pozitivnom smjeru, rekao je Tadić.

Predsjednik Srbije je istakao da se moraju razdvojiti rezolucija o Srebrenici i rezolucija o srpskim žrtvama, i naveo da će obje biti usvojene.

- Svi doživljavamo patnju ličnih i nacionalnih žrtava, ali srpski narod i država će pokazati da saosećaju i s tuđim žrtvama. Zločinci moraju biti kažnjeni za svoja nedjela zbog žrtava i njihovih porodica i zbog pomirenja naroda na Balkanu, rekao je Tadić.

Samo takvom politikom, kaže Tadić, možemo braniti pravo na sjećanje i na naše žrtve.

- Samo takvom politikom uvažavanja tuđe patnje i odavanja poštovanja tuđim žrtvama jeste moguće na međunarodnom planu sticati kredibilitet i za vođenje nacionalne politike, kazao je Tadić.

Predsjednik Srbije je pozvao "sve aktere na političkoj sceni Srbije da se uzdrže od strančarenja, zloupotrebe ove teme, jezika mržnje“, kako bi se postigao konsenzus o tom pitanju, prenosi Tanjug.
(FENA)

Please Prijava to join the conversation.

 • Stranica:
 • 1
 • 2
Moderators: Mustafawebmaster
Time to create page: 0.049 seconds
Powered by Kunena forum

Ucinimo nesto za nas grad... Ne zaboravi Rogaticu ... www.rogatica.com

Top Desktop version