Rogatica Home Page

Switch to desktop Register Login

Druga humanitarna akcija - Izvještaj

Dragi rogatičani, u prelijepom ambijentu Morića Hana u Sarajevu sastalo se društvo sa www.rogatica.org stranice, na sastanku sa Omer-ef Kadrićem, Glavnim imamom za područje Opštine Rogatica.

Sastanak je upriličen zbog predaje sredstava prikupljenih u Humanitarnoj akciji poslije apela medžlisa IZ Rogatica.

Sastanku su prisustvovali:

Kaza, ponekad_ovdje, Mustafa, Hari, Braco, Teva_62, Cober, Munib Ajanović, Webmaster i Omer-ef Kadrić

U izuzetno lijepom raspoloženju, razgovaralo se najviše o Rogatici, povratnicima, problemima i o tome šta mi možemo učiniti za naš grad.

U uvodnom dijelu Omer-ef Kadrić nas je upoznao sa radovima na obnovi Čaršijske džamije, o radu IZ i planovima koje ima Medžlis IZ Rogatica, naglasio je da je donacija iz Turske kojom se izgrađuje džamija do sada pokrila troškove obnove. Prioritet je, po Omer-ef mišljenju, da se učini nešto po pitanju kupovine kuće Muniba Ajanovića i dva duluma zemlje koji se nalaze neposredno uz džamiju. Kuća bi bila iskorištena kao stambeni smještaj za Imama koji će raditi u džamiji a sa kupovinom zemljišta bi Čaršijska džamija i te kako dobila na prostoru. Munib ima veliku potrebu za novcem. Kuću i zemljište traži da kupi osoba srpske nacionalnosti koja planira da na zemljištu pored džamije otvori kafanu, ovo bi bio veliki problem za sve one koji bi krenuli u džamiju da obave molitvu. Te stoga moramo učiniti što možemo da probamo riješiti ovaj veliki mogući problem za rad džamije.

Munib Ajanović, koji je vlasnik zemljišta i kuće, je takođe pozvan na sastanak i on je izrazio zadovoljstvo što smo zajedno sa IZ došli do mogućnosti da njegovu kuću i zemljište kupimo i uvakufimo.

Cijena kuće i zemljišta je 35.000 KM ali Munib je cijenu spustio na 33.000 KM zadovoljan sa mogućnosšću da bi mogli doći do sporazuma da uđemo u projekt kupovine kuće i zemljišta koje bi bilo Vakuf.

Poslije diskusije i razgovora svih prisutnih složili smo se da uđemo u ovaj projekt, trenutno imamo 1103 KM, 2884 Eura i 100 Dolara koje smo prikupili mi preko akcije na stranici + 4079 KM koje je prikupio Gračanica u Kanadi (ovaj novac je direktno uplacen na racun IZ), to je 11.150 KM to je kapara sa kojom cemo krenuti u kupovinu, nedostaje nam 22.000 KM.

Po povratku u zemlje boravka, pokrenućemo ponovo akciju prikupljanja sredstava, nadamo se da će nam se priključiti i ostali rogatičani u dijaspori i domovini.

Svi su na kraju bili zadovoljni odlukom koju smo donijeli, i pristupilo se predaji prikupljenih sredstava Omer-ef Kadriću.

Omer-ef se najtoplije zahvalio svima koji su učestvovali u ovoj akciji i koji nisu zaboravlili svoj rodni grad.

Nekoliko ljudi je naknadno dalo donaciju Braci tako da ima malih korekcija na spisku prikupljenih sredstava.

Ovo je konačna verzija spiska.

Ucinimo nesto za nas grad... Ne zaboravi Rogaticu ... www.rogatica.com

Top Desktop version