Rogatica Home Page

Switch to desktop Register Login

Bjeg od užine!

Kada sam krenuo u školu sva su djeca dobijala užinu. Bile su to rane 60. Vjera je bila oficijalno mrtva, ali za nas ne. U našoj kući klanjalo se i postilo uvijek. Tog ramazana zapostim, sedam mi godina.

Klikova: 177

Opširnije: Bjeg od užine!

ŠPIRKA

Zvali smo je tako mi djeca a pravo ime joj je bilo Fatima. Zivila je u Vrbanju u maloj trosnoj kucici. Kad ono predjes most koji vodi u Vrbanje onda se s lijeve strane redaju kuce: starog Hasibage Delije, Avdage Krluca, Halimage Catica, Ismeta Curevca i onda dodje Špirkina kuca. Dalje uz mahalu dodje jos kuca Hajre Diva i gore zadnja malo odmaknuta od ceste kuca Omerage Vrazalice.

Klikova: 316

Opširnije: ŠPIRKA

Tobdžija Bećir

Bećir Lihić bio je mujezin u Arnautovića džamiji, a u vrijeme ramazana bio je zadužen da paljenjem iz topa označi početak iftara u Rogatici. To je bilo nekad bir vaktile prije II svejtskog rata. Inače je Bećir živio na Ćanovcu (na Navijalima).Top se nalazio ......

Klikova: 277

Opširnije: Tobdžija Bećir

Nusret Šišić Dedo – neustrašivi “mladić” hrabrog srca

Svakom Sarajliji, koji je preživio ratne strahote 90-tih godina, kada se spomene izrada primitivnog naoružanja od vodovodnih cijevi, prvi na um padne Nusret Šišić zvani Dedo. Znaju Sarajlije šta je Dedo učinio i 17. aprila 1992. godine, kada je sa svojom jedinicom ušao u prostorije “Pretisa” i izvukao nekoliko stotina granata i ručnih bacača. Znaju i svi oni koji su makar jednom zakoračili u zgradu Predsjedništva šta je Dedo uradio za tu zgradu 2. maja 1992. godine, utrčavši u nju, gotovo praznu sa izuzetkom generala Jovana Divjaka i Stjepana Šibera.

Klikova: 285

Opširnije: Nusret Šišić Dedo – neustrašivi “mladić” hrabrog srca

PRVOMAJSKE VATRE

Hele dovukli bi mi dosta granja za prvomajsku. Par dana prije palenja smo "morali" svi dovuci po nekoliko smreka. Onako coporativno pravac Zagradac i gore na proplanku nasijeci smreka, povezi konopcima i tegli na Pticijak.

Klikova: 250

Opširnije: PRVOMAJSKE VATRE

Ucinimo nesto za nas grad... Ne zaboravi Rogaticu ... www.rogatica.com

Top Desktop version