Rogatica Home Page

Switch to desktop Register Login

Na Drini krvavi VisegradDragi Visegradjani, Podrinjci, Bosanci i Hrecegovci!

U pripremi je realizacija dokumentarnog filma “Na Drini krvavi Visegrad”.

Ciljevi filma su da se osvijetle brutalnosti kontinuiranog stradanja bosnjackog naroda na prostoru Visegrada i BiH. Sve raspolozive argumente zelimo upotrijebiti i sto vise osvijetliti surovu istinu. Autor filma je Avdo Huseinovic, a ideju za pripremu dao je tim patriota predvodjen Ahmetom Sejdicem.

 

{youtube}Iwl9hFztblc{/youtube}

 

Ovo je srpski dokumentarni film, jedan od onih u nizu koji je snimljen s namjerom da se falsifikuje historija i zlocince pretvore u zrtve.

Ovo je film u kojem su hiljade Bosnjaka, kojima je Drina postala mezar, predstavljaju kao „nevine srpske zrtve“.

Ako im se ne suprotstavimo prezentovanjem krvave istine o jednom od najbrojnijih zlocina koji se desio na evropskom tlu nakon 2. svjetskog rata, njihova laz ce u buducnosti (kao sto se cesto desavalo kroz historiju), postati i ostati istina za buduca vremena i generacije koje dolaze.

 

Kroz ovaj film nastojat cemo ekranizovati jedan djelic istine o Visegradu. A istina je: Da je u pokusaju realizacije ideje Velike Srbije, Visegrad okupiran od strane Uzickog Korpusa JNA 1

13. aprila 1992. godine. Da je od 1992. do 1995.godine, Vojska i Policija Republike Srpske, te dobrovoljci iz Srbije i Rusije hapsili, mucili, ponizavali i na teske muke i iskusenja organizovano i individualno stavljali Bosnjake i ponekog hrabrog i cestitog Srbina. Da je citnicki  Krizni stab Opstine Visegrad u udruzenom zlocinackom poduhvatu, zajedno sa Vojskom i Policijom Republike Srpske izvrsio genocid u Visegradu sa ciljem da se Bosnjaci Visegrada ubiju, protjeraju i da se vise ne vrate u svoj grad.Ovo su uspjeli vrseci zlocine u logoru Uzamnica, na cupriji Mehmed-pase Sokolovica, na obalama pored Drine, po kucama u naseljima, paljenjem civila u kucama u gradu silovanjima u hotelu „Vilina Vlas“ i mnogim drugim mjestima. Da je otporom agresiji iskazanom od pojedinaca, grupa, Patriotske lige, Teritorijalne Odbrane do Prve slavne visegradske brigade spaseno puno Bosnjaka, koji su bili osudjeni na nestanak, a da agresor vojnicki porazen u svim kljucnim bitkama. Da su zlocinci, nalogodavci i institucije iz RS-a i Srbije, ucinili sve da se tragovi zlocina uniste, prikriju I laziraju, sto I danas cine. Da Nemanja-Emir Kusturica, zu pomoc Vlade RS-a, Andric-gradom zeli prikriti velike srpske zlocine i filmskim i urbanim farsama prikazati Srbe kao stradalnike, pacenike i humaniste, a Visegrad promovisati u sveti srpski grad, koristeci neprirodno, neistinito i neargumentovano kao podlogu. Da su sudske  presude u predmetima Milan Lukic, Sredoje Lukic, Zeljko Lelek i ostali, dokazale da su zlocini u Visegradu bili dobro organizovani i siroko rasprostranjeni  zu podrsku i odobravanje vecine srpskog stanovnistva.

 

Udruzenje „Cuprija“ je artikulisalo ideju, podrzalo i pristupilo realizaciji.

Sve Vas koji osjecate vrijednost i znacaj ovog projekta, pozivamo da isti podrzite u skladu sa Vasim mogucnostima i date vise sanse da film bude vrijednost i sto uspjesniji prikaz surove historije naseg vremena.

Vase uplate mozete izvrsiti na racune Udruzenja „Cuprija“

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Webstranica: http://www.cuprija.org.ba

 

Za uplate u KM:
Žiroračun: 3386902265840672 – Unicredit bank d.d., Mostar,

Za uplate u EUR:
IBAN BA39 3386 9048 6594 9146
SWIFT: UNCRBA 22

Za uplate u USD:
IBAN BA39 3386 9048 6595 0795
SWIFT: UNCRBA 22

 

Sve troskove sredstava za film, po okoncanju projekta, cemo transparentno objaviti na web stranici Udruzenja Cuprija.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ucinimo nesto za nas grad... Ne zaboravi Rogaticu ... www.rogatica.com

Top Desktop version