A+ A A-

Klimatske promjene u rogatičkom kraju

Interesantan članak o vremenskim prilikama u rogatičkom kraju poslije izgradnje hidroelektrane Bajna bašta i Višegrad. Kako je to uticalo na klimatske promjene u našoj opštini govori sljedeći članak koji je nedavno objavljen. Članak je pisan ekavicom.  - 

Nadaleko znane šljive požegače, po čijem je kvalitetu bio čuven drinski kraj od Foče, preko Goražda, Višegrada, Rogatice sve do Srebrenice i Bajine Bašte, sve je manje. Poslednjih godina, u selima uz Drinu i njene pritoke Janjinu, Lim, Rzav i Žepu nema šljiva ni za jelo, a kamoli za tržište i industrijsku preradu. Odavno su zatvoreni mnogi prerađivački kapaciteti i sušnice, podignute pre 20 do 30 godina.

 

 

 

 

 

Požegače ne vole maglu  

Drinska vlaga ne čini štetu samo voću već i šumskim vrstama po čijem je bogatstvu ovaj kraj poznat   

 

Rogatica – Posle izgradnje hidroelektrane „Bajina Bašta”, sedamdesetih godina prošlog veka, a potom i hidroelektrane „Višegrad” 1989, u gornjem toku reke Drine i njenih pritoka dešavaju se mnoge klimatske, ekološke i biološke promene. Nadaleko znane šljive požegače, po čijem je kvalitetu bio čuven drinski kraj od Foče, preko Goražda, Višegrada, Rogatice sve do Srebrenice i Bajine Bašte, sve je manje. Poslednjih godina, u selima uz Drinu i njene pritoke Janjinu, Lim, Rzav i Žepu nema šljiva ni za jelo, a kamoli za tržište i industrijsku preradu.

 

Odavno su zatvoreni mnogi prerađivački kapaciteti i sušnice, podignute pre 20 do 30 godina. Hroničari su zapisali da je sveža požegača iz ovog kraja između dva svetska rata vozom transportovana u Nemačku i druge zemlje Evrope, gde je bila posebno cenjena zbog izuzetnog kvaliteta i specifičnog ukusa.Poljoprivredni stručnjaci tvrde da je uzrok slabijeg roda ovog voća velika vlaga tokom većeg dela godine i malo sunčanih dana. Zato plod u voćnjacima strada već u cvetu.Drinska magla, međutim, ne čini štetu samo voću već i šumskim vrstama po čijem je bogatstvu ovaj kraj takođe poznat.

 

 

foto: pogled sa Stjenica

 

Po rečima Nebojše Šubare, diplomiranog inženjera šumarstva zaposlenog na poslovima planskog uzgoja i zaštite šuma u Šumskom gazdinstvu „Sjemeć” iz Rogatice,posle dugogodišnjeg praćenja klimatskih promena utvrđeno je da od rane jeseni pa sve do pred kraj zime magle ima u svim gradovima gornjedrinskog područja. – U Rogatici se ona prostire u desetak kilometara širokom pojasu oko grada, sve do rubnih područja oko sela Okruglo i Šataorovići, zatim Zagorice, Gučevo i Kozići – kaže Šubara i dodaje da je uz maglu sve prisutnija i mahovina na svim biljnim vrstama.

 

On precizira da su istraživanja pokazala da jeonanaročito primetna u poznim jesenjim danima, kad lišće opadne sa drveća, koje tada ima sivu boju ili, pak, izgled inja.– Direktni sudari oštre planinske klime i nešto toplijeg vazduha koji dolazi sa dva drinska akumulaciona jezera u Bajinoj Bašti i Višegradu, pogoduju rastu mahovine. Reč je o vrsti lisne mahovine koja napada stabla i grane ispod kojih se razvija mikrobiološki svet koji oštećuje drvo i skuplja preveliku vlagu zbog koje napadnuto drvo trune – tvrdi Šubara. 

 

foto: negdje na Stjenicama

  

Po njegovim rečima, ovu pojavu šumarski stručnjaci za sada samo prate, s obzirom na to da mahovina još nije napala najbolja šumska područja. Ali, istovremeno i strahuju od njenog širenja.– Za sada su mahovinom napadnute niske degradirane šume i šikare, pa nema veće štete. Sa druge strane, ovdašnji voćari su u daleko težoj situaciji. Zbog razmera rasprostranjenosti mahovine na stablima voća situacija je više nego alarmantna – smatra Šubara. 

On je pozvao voćarske poljoprivredne stručnjake kojih je, nažalost, na ovom području zbog ukidanja brojnih zadruga i voćarskih preduzeća sve manje, da nađu način i sredstva neophodna za saniranje obolelih voćnjaka. Sličneprobleme magla, vlaga i mahovina stvaraju i na drugoj, srpskoj strani Drine. Zato bi ovaj problem trebalo organizovano i planski da rešavaju nadležne stručne službe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.  

Sa: politika-rs

S. Heleta

objavljeno: 03/01/2009   

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Neki od sadržaja

Razni tekstovi

Ucinimo nesto za nas grad... Ne zaboravi Rogaticu ... www.rogatica.com

Login or Register

LOG IN

fb iconLog in with Facebook

Register

User Registration