Rogatica Home Page

Switch to desktop Register Login

Ikonić i ostali: Tužilaštvo traži osuđujuću presudu

Billedresultat for nasilje nad zenama

Ikoniću se, kao bivšem policajcu, na teret stavlja višestruko silovanje S-1, a Iliću, kao nekadašnjem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS), silovanje maloljetne S-3.

 

 

 

Ikonić i ostali: Tužilaštvo traži osuđujuću presudu

Državno tužilaštvo je u završnoj riječi zatražilo da Milisav Ikonić i Zoran Ilić budu proglašeni krivima za silovanja u Rogatici.

Tužilac Miroslav Janjić je istakao da su dokazani navodi iz optužnice prema kojoj su Ikonić i Ilić optuženi za silovanje žena bošnjačke nacionalnosti koje su u junu i julu 1992. iz Srednjoškolskog centra i Crkvenog doma odvođene u stanove u Rogatici.

Ikoniću se, kao bivšem policajcu, na teret stavlja višestruko silovanje S-1, a Iliću, kao nekadašnjem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS), silovanje maloljetne S-3.

“Tužilaštvo želi istaći težinu izvršenja ovog krivičnog djela – a to je stres S-1 i S-3”, kazao je Janjić, naglasivši da su oštećene izjavile da im je to bio prvi oblik seksualnog iskustva, te da su odvođenjem iz Srednjoškolskog centra u prisustvu više ljudi etiketirane pred cjelokupnom zajednicom.

Prema Janjiću, dokazan je status oštećenih kao civila, stanje svijesti optuženih, kao i da počinjene radnje nisu bile opravdane vojnom nuždom.

Janjić je naglasio kako je S-1 navela da ju je više puta silovao Miko Ikonić, te da je to rekla i svjedokinji S-2, što je ova svjedokinja i potvrdila. Obje svjedokinje su, kako je kazao Janjić, prepoznale optuženog u sudnici kao izvršioca ovog djela.

Prema Janjiću, još dvije svjedokinje potvrdile su iskaze S-1 i S-2.

Tužilac je rekao i da je oštećena S-3 ispričala kako ju je silovao Zoran Ilić, te je u sudnici prepoznala Ilića kao izvršioca silovanja.

“Svjedokinja S-3 je pričala da je 20 dana neprestano krvarila, da joj je to bila prvo fizička trauma, a da je psihička ostala i do danas”, kazao je Janjić.

On je naveo kako je S-3 rekla svjedokinji S-4 ko ju je silovao, što je S-4 i potvrdila. Ove svjedokinje, prema Tužilaštvu, nisu imale motiv da govore neistinu.

Iskaze Momira Ikonića i još nekih svjedoka Odbrane, Janjić je okarakterisao kao irelevantne.

Završna riječ Odbrane Ikonića zakazana je za 1. juni.

Ucinimo nesto za nas grad... Ne zaboravi Rogaticu ... www.rogatica.com

Top Desktop version