Rogatica Home Page

Switch to desktop Register Login

Perišić i Zoranović: Boban pucao u oca

Perišić i Zoranović: Boban pucao u oca

“Vidjela sam Salema upucanog i djevera Mustafu… Bila su tri vojnika, jedan od tih je bio Boban Perišić. Nisam vidjela da je Boban pucao, ali kada sam izašla, vidjela sam da je stajao pored muža”, rekla je ona. Također je kazala da su ostale osobe iz kuće odvedene u garažu Crkvenog doma, gdje su provele tri dana.

 

 

 

Perišić i Zoranović: Boban pucao u oca

 

Datum: 

Tužilaštvo BiH je pročitalo iskaz umrle svjedokinje u kojem stoji da je ona sredinom juna 1992. godine gledala kako Boban Perišić u njenog oca i amidžu ispaljuje kratke rafale.

Fatima Sijerčić, koja je u međuvremenu preminula, kazala je u istrazi da je s roditeljima i komšijama iz ulice u Rogatici 19. juna 1992. godine, kada su civili pozivani na predaju, boravila u kući Živojevića.

Tog dana je na tu kuću, kako je rekla, bačena ručna bomba, a s prozora je gledala kako dva vojnika ulaze u dvorište kuće. Jedan od vojnika, prema njenim riječima, bio je Boban Perišić, kondukter iz Rogatice.

“Moj otac Mustafa i amidža Salem su izašli, a ja sam za njima izašla. Kod stepenica su bili, a Perišić je stajao ispred njih, upucao je u njih kratke rafale. To sam gledala, a nakon toga je Perišić uperio prema meni pušku… U međuvremenu je Rasema Kukavica krenula kroz prozor da bježi, a Perišić je pucao za njom”, posvjedočila je ona.

Nakon toga, kazala je, Perišić je naredio civilima iz kuće da izađu i da krenu prema Crkvenom domu, dok su u kući ostale dvije starije žene, za koje se ništa ne zna. Također, tijela oca i amidže nikada nije pronašla.

Božidara Perišića zvanog Boban i Vinka Zoranovića zvanog Joja optužnica tereti da su u periodu od maja 1992. do kraja 1993. godine vršili progon civilnog bošnjačkog stanovništva s područja Rogatice učešćem u ubistvima, silovanjima te nezakonitim zatvaranjima.

Prema optužnici, Perišić je bio pripadnik Prve podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Zoranović pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Rogatica.

Na ovom ročištu pročitana su i dva iskaza svjedokinje Šahsene Sijerčič, za koju je vještak Omer Ćemalović konstatovao da zbog zdravstvenih problema nije u stanju pristupiti u sudnicu niti na adekvatan način odgovarati na pitanja.

Sijerčić je u istrazi navela da je sa suprugom Salemom i kćerkom Rejhanom 19. juna 1992. boravila u kući Adema Živojevića kada su dva ili tri naoružana vojnika ušla u baštu. Ispričala je da su njen suprug i djever Mustafa izašli u hodnik, a ubrzo nakon toga se čula pucnjava.

“Vidjela sam Salema upucanog i djevera Mustafu… Bila su tri vojnika, jedan od tih je bio Boban Perišić. Nisam vidjela da je Boban pucao, ali kada sam izašla, vidjela sam da je stajao pored muža”, rekla je ona.

Također je kazala da su ostale osobe iz kuće odvedene u garažu Crkvenog doma, gdje su provele tri dana.

Suđenje se nastavlja 16. januara.

 

http://detektor.ba/perisic-i-zoranovic-boban-pucao-u-oca/

 

Ucinimo nesto za nas grad... Ne zaboravi Rogaticu ... www.rogatica.com

Top Desktop version