Rogatica Home Page

Switch to desktop Register Login

Ovoliki snijeg nikad nisam vidio

Nakon velike snježne oluje, četiri dana smo zarobljeni u kućama, kaže za AJB iz SAD-a Asim Čavčić, rodom iz Žepe.

 

 

Ovoliki snijeg nikad nisam vidio

 

Piše: Ibrahim Sofić

Četiri dana stanovnici Buffala, koji se nalazi na sjeveru Sjedinjenih Američkih Država, blokirani su jer je uvedeno vanredno stanje zbog velikih snježnih padavina.

Kako je Al Jazeeri kazao Asim Čavčić, rodom iz Žepe, koji već nekoliko godina ima adresu u Buffalu, danima se ulicom mogu vidjeti samo policijska ili vozila hitne pomoći.

Dodaje kako je trenutno nešto bolja situacija, jer više snijeg ne pada i sunce je progrijalo.

"Četiri dana smo zarobljeni u kući, snijeg je preveliki, što se do sada nikada nije desilo. On je jako brzo napadao, neka naselja su bolje, a neka gore prošla. Na sjeveru, prema Kanadi, snijeg je visok između metar i metar i 20 centimetara, dok je kod nas na jugu puno teže stanje", kazao je Čavčić u telefonskom razgovoru za Al Jazeeru.

Strašna oluja

"Te noći je bila strašna oluja, odnosno mećava, s jakim vjetrom i grmljavinom, to nikad nisam vidio. Preko noći je palo metar i po, a poslije je još padalo."

Ističe kako u šest godina, koliko je proveo u Buffalu, nije bilo ničega sličnog, a s tim se slažu i lokalni stanovnici, njegovi susjedi i kolege sa posla.

"Razgovarao sam i s kolegama, i s komšijama, mlađe generacije, oni koji imaju između 30 i 40 godina, kažu da se ovakvog nevremena ne sjećaju. Kažu kako je ovo sve neviđeno", govori naš sagovornik.

Čavčić govori - po svom, a i iskustvu drugih - kako su oluje u ovo vrijeme neuobičajene u ovom dijelu SAD-a.

"One se obično dešavaju u januaru. Vjetrovi iz Kanade krenu na jug i sa Velikih jezera [četiri velika jezera, koja se nalaze između SAD-a i Kanade] nanesu padavine. Buffalo se nalazi pored jezera Iri, i to izaziva velike probleme."

Podbacili meteorolozi

Dodaje kako obično u nekoliko dana padne metar snijega, ili nešto više, ali zimske službe stignu očistiti ulice i ne dođe do blokada.

Ovaj put velike količine snijega pale su u nekoliko sati.

"Podbacile su i meteorološke službe, jer niko nije očekivao da će preko noći pasti toliko snijega. Četiri dana smo zatvoreni, ograničeno je kretanje, ali već je bolje stanje i nadamo se da će do kraja vikenda vanredno stanje biti ukinuto i da ćemo se moći vratiti normalnom životu", rekao je Čavčić.

Čavčić je rođen u Žepi, a nakon pada ove "zaštićene zone" Ujedinjenih naroda tokom rata u Bosni i Hercegovini, došao je prvo u Zenicu, a potom u Sarajevo.

U glavnom bh. gradu je završio Srednju mašinsku školu i prvu godinu Mašinskog fakulteta, da bi potom otišao iz Bosne i Hercegovine u Sjedinjene Američke Države.

Izvor: Al Jazeera

 

Ucinimo nesto za nas grad... Ne zaboravi Rogaticu ... www.rogatica.com

Top Desktop version