Rogatica Home Page

Switch to desktop Register Login

Nurudin Jonuzi - Dobri ljudi se ne zaboravljaju!

Dvadesetog dana februara, navršava se 7 godina od preseljenja na ahiret advokata Nuridina Jonuzija - U vrijeme rata u BiH osobno je zbrinuo četiri izbjegle porodice. Jedna od tih porodica bila je i moja rahmetli majka, te moja supruga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvala ti Nurudine

 

Dvadesetog dana februara, navršava se 7 godina od preseljenja na ahiret advokata Nuridina Jonuzija, bošnjačkog aktiviste iz Prizrena. Krajem juna 1992. godine izabran je za predsjednika Muslimanskog humanitarnog društva “Merhamet” u Prizrenu. U vrijeme rata u BiH osobno je zbrinuo četiri izbjegle porodice. Jedna od tih porodica bila je i moja rahmetli majka, te moja supruga. One su sticajem okolnosti stigle u Prizren polovinom septembra 1992,a već 21 septembra vrata svog doma su im otvorili Nurudini i njegova supruga Rajma. Pošto je moja supruga Rogaticu napustila početkom maja u četvrtom mjesecu trudnoće, porod se desio u Prizrenu i to 20 septembra. Kako Nurudin u svojoj knjizi kaže: ”Allah dž.š. nam je podario prvog domaćeg muhadžira. Iz mislosti smo ga prozvali mali Prizrenac” Punih pet mjeseci bili su muhadžiri kod Nurudina. U tim teškim trenutcima kada su psihički bile u mislima sa nama u BiH slušajući razne ratne izvještaje i strahujući za našu sudbinu, bilo je veoma bitno da su udomljene u jednu pravu bošnjačku familiju i da novorođenom malom Prizrencu ništa ne fali. Sve zasluga za to pripada rahmetli Nurudinu i zato još jednom veliko ti hvala.

Molim Allaha dž.š. da te za sva ta dobra dijela obilato nagradi. AMIN!

 

Iz biografije Nurudina Jonuzija

Rahmetli Jonuzi bio je pravnik po struci i prije rata, tačnije od 1986. pa sve do 1991. godine obavljao je funkciju direktora Uprave za imovinsko-pravne odnose u opštini Prizren, dok je u periodu od 1986 do 1999. godine bio član Predsjedništva gradskog fudbalskog kluba Lirija.

Jonuzi bio je veoma aktivan i u civilnom društvu i značajano je uticao u formiranju, jačanju i afirmaciji nevladinog udruživanja Bošnjaka, prije ali i poslije rata.

Krajem juna 1992. godine izabran je za predsjednika Muslimanskog humanitarnog društva “Merhamet” i u vrijeme rata u BiH, je osobno zbrinuo četiri izbjegle porodice.

Preko udruženja je u tom periodu, zahvaljujući humanim Prizrencima, u samom gradu zbrinuo više od 320 izbjeglica iz Bosne i Hercegovine.

1997. godine objavio je i autorsko djelo “Djeca Bosne u Prizrenu”.

Nakon rata na Kosovu bio je angažiran na izgradnji školskog objekta i sportskog terena u rodnom mu Pousku, zatim Manastirici te u Jablanici.

Rahmetli Nuridin Jonuzi bio je angažiran u reviji "Selam" još prije rata, dok je bio jedan od inicijatora formiranja nedjeljnika "Kosovski Avaz".

Bio je i član statutarne komisije SO Prizren, koja je radila na uvrštavanju bosanskog jezika, kao službenog jezika u opštini Prizren.

Bio je inicijator za formiranje NVO “SOFRA” kao i KUD-a “Šarski Behar”, gdje je i obavljao funkciju generalnog sekretara. O aktivnostima ovog društva koje ove godine slavi 25 godina postojanja, 2003. godine objavio je knjigu.

Od te godine do preseljenja na ahiret Jonuzi je radio kao advokat.

Zbog svojih zasluga uvršten je u knjizi Antologija zaslužnih prizrenskih intelektualaca za period od 1537 do 2006. godine.

Iza sebe je ostavio suprugu Rajmu i sinove Erdina i Edisa.

 

 

 

 

 

Ucinimo nesto za nas grad... Ne zaboravi Rogaticu ... www.rogatica.com

Top Desktop version