Rogatica Home Page

Switch to desktop Register Login

DURMIŠEVIĆEVI „CRVENI MAKOVI“ NA NJEMAČKOM GOVORNOM PODRUČJU

Lijepa vijest koja bi svakako trebala zainteresirati književni krug u Bosni i Hercegovini, stigla je iz Njemačke. Naime, zbirka haiku „Crveni makovi“ autora prof.dr.sc. Smajila Durmiševića, prikazana je na dvije stranice, (na 60 i 61. Stranici, op.a) u najprestižnijem haiku časopisu na njemačkom jeziku „Sommergras“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DURMIŠEVIĆEVI „CRVENI MAKOVI“ NA NJEMAČKOM GOVORNOM PODRUČJU

Autor: Said Šteta

Lijepa vijest koja bi svakako trebala zainteresirati književni krug u Bosni i Hercegovini, stigla je iz Njemačke. Naime, zbirka haiku „Crveni makovi“ autora prof.dr.sc. Smajila Durmiševića, prikazana je na dvije stranice, (na 60 i 61. Stranici, op.a) u najprestižnijem haiku časopisu na njemačkom jeziku „Sommergras“, od strane glavne urednice tog časopisa, Claudie Brefeld, koja je bila i lektor za njemački jezik u ovoj zbirci.

Urednica Claudia Brefeld u časopisu piše: “Svojim tipičnim vokabularom Smajil Durmišević u haiku uvodi šareni tepih islamskih termina i arhaizama. To čini kontinuirano u skladu sa vrijednostima bosanskog jezika i tako predstavlja suštinski izraz njegovog duhovnog i emocionalnog umjetničkog stvaralaštva. Dakle, on sa svojim haiku ide kroz godišnja doba i Bosnu i Hercegovinu, spontnošću djeteta u sebi i impresivno mirnim tonom pjesnika, zbog čega sam na poseban način i fascinirana.“

Po onoj narodnoj, „dobar glas se daleko čuje“ haiku poezija Smajila Durmiševića zasigurno hodi tim putem i unatoč skepticizmu inih kritičara, koji kritikuju prije nego li pročitaju književni rad, umjetničku vrijednost ovog autora prepoznaju daleko više izvan granica Bosne i Hercegovine.
Tome ide u prilog i vijest koju sam dobio dok sam priopremao ovaj tekst a dolazi iz Japana.

Izdanje Asahi Haikuista Network, kao književni dodatak Asahi Šimbuna, koji izlazi u tiražu od 10 miliona primjeraka, za 15. i 29. januar objaviće haiku autora prof.dr.sc. Smajila Durmiševića i to: za 15.januar, na temu religija (petak je, džuma/ niz lica teku moćni / slapovi duha), a 29.januar, na temu morske oluje (talasi zimskog mora / red za redom se klanja / priroda moli), što je suštinski, opet "vjrski haiku".

Ovo je itekako vrijedno napomenuti jer do pojave bosanskog haikua prof.dr.sc. Smajila Durmiševića, ovako nešto bilo je potpuno nezamislivo. Kuriozitet je tim veći, što je urednik ovog književnog dodatka David McMurray, Kanađanin, univerzitetski profesor HAIKU na Internacionalnom univerzitetu u Kagoshimi u Japanu.

Kao nekog ko njeguje pisanu riječ i pokušava na hartiji ostaviti pamtljivi trag, ova me vijest istinski obradovala i pobudila nadu, kako će se i odnos unutar Bosne i Hercegovine spram bosanskih književnika promijeniti na bolje.

 

 

 

Prof. dr. sc. Smajil (Bego) Durmišević je rođen 06.2.1956. godine u Vrataru, Žepa, opština Rogatica. Oženjen, otac jednog odraslog sina. Član Ljekarske komore Ze-Do kantona i Udruženja ljekara javnog zdravstva F BiH. Član Svjetske haiku asocijacije u Japanu i Asocijacije svjetskih haiku društava u SAD. Član je Haiku drštva u Rijeci.
Aktivan u nekoliko asocijacija i nevladinih organizacija koje se bore za zaštitu životne sredine i ljudskih prava, angažirani je intelektualac, publicista, humanista i donator - stipenditor.
Diplomirao je na Medicinskom fakultet u Sarajevu 1982. godine. Specijalista za školsku medicinu i higijenu-zdravstvenu ekologijue. Dodijeljen mu je naziv primarijus 1999.godine Magistrirao je 2001. a doktorirao 2006. godine. Vanredni je profesor na Zdravstvenom i Islamskom pedagoškom fakultetu fakultetu Univerziteta u Zenici, Načelnik je Službe za zdravstvenu ekologiju i higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici od 1997. godine.
Ima referisanih ili objavljenih preko 80 naučno-stručnih radova, te preko dvije stotine zdravstveno-popularnih članaka i objavljena tri univerzitetska udžbenika i pet zbirki pjesama: „Nečujni krici – bosanska krvava bajka“, Treptaji“, „Žepski gorocvijeti“, „Miris divlje ruže“ na bosanskom i engleskom jeziku i „Crveni makovi“ na bosanskom, engleskom, francuskom i njemačkom jeziku.
Haiku pjesme, lirika, aforizmi i humoreske su mu objavljivane u književnim i haiku časopisima: „Sketchbook“, „Atlas Poetca“, „Modern Haiku“ i „CatTails“ u SAD; „Kukai“ u Izraelu; „Locutio“ u Sloveniji; „KADO“ i „Cronika“ u Rumaniji; „Književno pero“ u Rijeci; „DIOGEN“ u Sarajevu; „Nosorog“ u Banjoj Luci; Mainici Daily News u Japanu - HAIKU in English; Asahi Shinbun u Japanu - Asahi Haikuist Network; HAIKU NOVINE u Nišu, R Srbija.
U zbornicima izabranih pjesama pjesničke manifestacije „Garavi sokak“ 2011., 2012. i 2014. ; haiku zborniku „9. HAIKU KLOŠTARSKI SUSRETI 2011“; u antologijama – Sharping The Green Pencil 2012. i Sharping The Green Pencil 2013. Rumunija, International Capolivery Haiku Contest 2011. i 2012. Italija, u Antologijama na njemačkom jeziku za 2013. i 2014. godinu, u Bohumu SR Njemačka.
Dobio je drugu nagradu za pjesmu „Ruke“ na takmičenju WEB Portala Islambosna za 2012. godinu; drugu nagradu na takmičenju za kratku novinsku priču „Operacija“ NIPD Naša Riječ, Zenica za 2012. godinu; drugu nagradu na međunarodnom haiku takmičenju - DIOGEN WINTER HAIKU CONTEST Sarajevo za 2013. godinu; drugu nagradu na međunarodnom haiku takmičenju u Japanu za 2012. godinu na 16th Mainichi Haiku Contest; prvu nagradu na međunarodnom haiku takmičenju - DIOGEN SPRING HAIKU CONTEST Sarajevo za 2013. godine; treću nagradu na međunarodnom haiku takmičenju - DIOGEN SUMMER HAIKU CONTEST Sarajevo za 2013. godinu; kanadsko-japanska nagrada SAKURA za 2013.godinu; pohvalu na takmičenju za kratku novinsku priču „Ispit na kauču“ NIPD Naša Riječ, Zenica za 2013. godinu; treću nagradu na 15. Haiku dan Dubravko Ivančan, Krapina 2013, Hrvatska. Specijalnu ČESTITKAU za knjigu - zbirku haiku pjesama i eseja „Miris divlje ruže“ od uredništva Asahi Haikuist Network, specijalnog izdanja za haiku Asahi Šimbuna u novembru 2013. godine. Autor je odabran u ediciju Haiku Euro Top 2013 i Haiku Euro Top 2014 među 100 najkreativnijih haiku autora u 2013. I 2014. godini. Dobitnik je PLAKETE GRADA ZENICE za 2014. godinu, za doprinos na polju književnosti i posebno na polju haiku poezije, promovirajući Zenicu u domovini i inozemstvu.

Ucinimo nesto za nas grad... Ne zaboravi Rogaticu ... www.rogatica.com

Top Desktop version