Rogatica Home Page

Switch to desktop Register Login

Preminuo osuđeni ratni zločinac Zdravko Tolimir

Osuđeni ratni zločinac Zdravko Tolimir preminuo je sinoć u Hagu, gdje je odsluživao doživotnu kaznu zatvora zbog počinjenih ratnih zločina. Zdravko Tolimir je optužen za genocid i druge ratne zločine počinjene u Srebrenici i Žepi 1995. godine.

 

 

 

 

 

 

Preminuo osuđeni ratni zločinac Zdravko Tolimir

 

Osuđeni ratni zločinac Zdravko Tolimir preminuo je sinoć u Hagu, gdje je odsluživao doživotnu kaznu zatvora zbog počinjenih ratnih zločina. Zdravko Tolimir je optužen za genocid i druge ratne zločine počinjene u Srebrenici i Žepi 1995. godine.

 

olimir je bivši vojni komandant i pomoćnik komandanta za obavještajno-sigurnosne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske tokom rata u BiH. Tolimir je rukovodio obavještajno-sigurnosnim organima VRS i u tom svojstvu, između ostalog, nadzirao rad 10. diverzantskog odreda VRS i 65. motorizovanog zaštitnog puka.

Međunarodni sud u Hagu protiv Tolimira je podigao optužnicu 2005. godine zbog direktnog učešća u zločinima na području Srebrenice. Uhapšen je 2007. godine i osuđen na kaznu doživotnog zatvora, zbog krivice za genocid, udruživanje radi počinjenja genocida, istrebljenje, ubistva, progon, deportacije i prisilno premještanje bošnjačkog stanovništva Srebrenice. Tužilaštvo je tokom suđenja predstavilo 126 svjedoka, dok je Tolimir odlučio braniti se sam i pozvati samo četiri svjedoka.

Sud u Hagu 2012. godine proglasio ga je krivim i osudio na doživotnu robiju, a pravomoćna presuda je potvrđena 2015. godine. Tolimir je u zločinačkim poduhvatima bio desna ruka generalu VRS-a Ratku Mladiću.

Ucinimo nesto za nas grad... Ne zaboravi Rogaticu ... www.rogatica.com

Top Desktop version