Rogatica Home Page

Switch to desktop Register Login

29 godina od zločina u Novoseocima

Obilježena godišnjica zločina u Novoseocima (Foto: Kabinet potpredsjednika Republike Srpske)

Danas obilježeno 29 godina od zločina u Novoseocima (MIZ Rogatica) gdje je ubijeno 45 Bošnjaka, dok je ostalo stanovništvo protjerano. Većina kuća, prateće građevine i džamija su srušeni.

 

 

29 godina od zločina u Novoseocima

 

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić  danas je prisustvovao obilježavanju godišnjice ratnog zločina na području općine Sokolac.

 

Kako su saopćili iz njegovog kabineta, obilježeno je 29 godina od zločina u Novoseocima gdje je ubijeno 45 Bošnjaka, dok je ostalo stanovništvo protjerano. Većina kuća, prateće građevine i džamija su srušeni.

 

Damir Očuz je bio najmlađa žrtva - imao je 14 godina te je ubijen zajedno sa ocem Muneverom.

 

Pozivajući se na optužnicu, istakli su da su pripadnici Vojne policije i Izviđačke čete u noći sa 21. na 22. septembar 1992. opkolili i ušli u Novoseoca. Jedan od pripadnika Izviđačke čete je po ulasku u ovo selo ubio Devlu Karić.

 

Potom su žene i djeca, kako su podsjetili, razdvojeni od muškaraca, da bi poslije bili povedeni prema autobusu u blizini džamije u cilju njihovog transporta prema Sarajevu. Muškarci, njih 44, prevezeni su vojnim vozilima do smetljišta na Ivan polju gdje su u dvije grupe dovedeni do ivice vrtače te usmrćeni automatskim oružjem, a zatim je jedan od pripadnika Izviđačke čete ubijao preživjele pojedinačnim hicima iz pištolja.

 

Tijela 42 ubijena muškarca su ekshumirana 2000. Jedno tijelo je pronađeno na drugoj lokaciji, dok se za jednim još uvijek traga.

 

Potpredsjednik Salkić je poručio da je povratak trajno opredjeljenje Bošnjaka - da budu vlasnici svojih ognjišta, da ih obrađuju i da jačaju Bosnu i Hercegovinu.

 

"Nad nama se danas u ovom entitetu provodi najgrublji oblik diskriminacije sa ciljem našeg ponovnog progona sa naših ognjišta. Vlasti u ovom entitetu, koju čine predstavnici bosanskih Srba, treba da znaju da mi nismo tu da bi ponovo napustili naša ognjišta. Naš povratak trajno je opredjeljenje da budemo vlasnici naših ognjišta, da ih obrađujemo i da jačamo našu domovinu Bosnu i Hercegovinu", izjavio je.

 

Pozvao je entitetsku vlast da prestane vršiti, kako je rekao, diskriminaciju Bošnjaka i dalje razvijati zabludu kod bosanskih Srba da je ovo srpski entitet i da će nekad postati druga srpska država.

 

"Mi danas možda jesmo politički slabi i bez ustavnih mehanizama da spriječimo diskriminaciju našeg naroda, ali to ne znači da ćemo mi odustati. Mi nikada nećemo odustati od naše borbe za Bosnu i Hercegovinu, zemlju jednakih prava i mogućnosti za sve njene građane. Oni koji zagovaraju diskriminaciju i aparthejd u obrazovnom procesu dugoročno najveću štetu čine svom narodu", zaključio je je potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić.

 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je podiglo optužnicu protiv devet osoba optuženih za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Sokoca, odnosno napad na selo Novoseoci u septembru 1992., saopćili su iz Salkićevog kabineta.

 

Ucinimo nesto za nas grad... Ne zaboravi Rogaticu ... www.rogatica.com

Top Desktop version