Rogatica Home Page

Switch to desktop Register Login

Članci

Umijina ćetenija

Veliki mraz je napolju. Hrušti snijeg pod nogama, ledi u nosu. Mahala sva u bijelom, dim iz dimnjaka ide uspravno i usput širi miris ćumura. Gledam to sa svoje avlije i osluškujem. U neka doba iz daljine čuje se udar potkova na kuletima, zvekte halke sa kuleta, aha eno raje na Polipi. Odoh i ja sa kuletima odmah. Kuleta na rame i polahko do Ferhatbegovića kuće i sjedem na kuleta i niz Dvorsku i pored Mekteba na Polipu, a na Polipi kod stuba stara raja i malesija. Nešta se hakaju sa Čočom i poslije toga počinje dogovor. Dragi bože stigoh na vrijeme.

 

Pada dogovor da idemo na Hapsan i sa Hapsana kreće kuletarica malesije i dijela starije raje, a Žole,Paja i Hajduk imaju drugi zadatak.

Kod Umije je sijelo i pravi se ćetenija. Ritual koji zahtijeva dosta ženskih ruku,za motanje i izvlačenje, ali ćetenija se pravi kada su veliki mrazovi, dok žene deveraju oko ćetenije stariji igraju karti ili prstena. Znajući ko je na sijelu i činjenicu da se ćetenija kad bude gotova mora iznijeti napolje da se ohladi kako bi se mogla jesti, ekipa koja je dobila zadatak nalazi se blizu kuće, osmatra i čeka momenat da se ćetenija iznese na hlađenje. Bogami dočekaše taj momenat. Teta Umija iznese ćeteniju da se ohladi pred vratima i uđe u kuću. Ma nije ni zatvorila vrata kako treba odoše dvije tepsije niz Podhrid pored Kartala kuće i sa kuletima za par minuta na Polipu. Raja sa Hapsana sletila na Toplik, zakočili kod Hasegavine kuće i na zborno mjesto ispod stuba na Polipi. Dragi Bože te radosti i ljepote ćetenije, staviš u usta a ona se topi. Podijeli se to bratski i pojede.

Sada je problem treba dočekati da se raziđe sijelo i da se vrate tepsije pred Umijina vrata, ali ovi stariji se zaigrali pa nikad da se raziđu. Najgore je to što smo ja i Tale dobili zadatak da vratimo te tepsije, sada nas je strah da nas Umija ne uhvati, ali smo znali i to da je ona bila prijeke naravi,da nas uhvati Podhrid bi izgorio. Ali ja i moj Tale smogosmo snage i hrabrosti i vratismo te tepsije pred vrata neopaženo. Bilo je frke, psovki, tražila se ćetenija oko kuće bez uspjeha i do dan danas se nije saznalo kako to i šta bi sa Umijinom ćetenijom.

Dragi Bože bili su to lijepi adeti naših Bošnjaka. Pitam se da li danas iko pravi ili da li zna napraviti Umijinu ćeteniju.

Ucinimo nesto za nas grad... Ne zaboravi Rogaticu ... www.rogatica.com

Top Desktop version