HAK (PRAVO) PUTA

Tema o kojoj je riječ je veoma aktuelna i važna u vremenu u kojem neki od nas provodimo veliki dio vremena na javnim mjestima: putevima, pijacama, centrima, sredstvima javnog prijevoza i slično, pa se zato trebamo sa izvora islama naučiti kakvo je to pravo puta i javnih mjesta na kojima se često svi mi nađemo. Ovu temu sam obradio prije posljednjih demonstracija pred zgradom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, koje su prerasle u nasilje, što je za svaku osudu i ničim se taj nasilan čin ne može opravdati.

 

 

 

HAK (PRAVO) PUTA

 

Braćo i sestre u islamu! Danas 08. džumade-l-ula 1431.H., 23. aprila 2010. godine, hutbu sam naslovio sa Hak (pravo) puta. 

 

Tema o kojoj je riječ je veoma aktuelna i važna u vremenu u kojem neki od nas provodimo veliki dio vremena na javnim mjestima: putevima, pijacama, centrima, sredstvima javnog prijevoza i slično, pa se zato trebamo sa izvora islama naučiti kakvo je to pravo puta i javnih mjesta na kojima se često svi mi nađemo. Ovu temu sam obradio prije posljednjih demonstracija pred zgradom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, koje su prerasle u nasilje, što je za svaku osudu i ničim se taj nasilan čin ne može opravdati.

 

U prošli ponedjeljak je u prisustvu velikog broja saboraca, porodica šehida i političara na Kovačima klanjana dženaza armijskom generalu Rasimu Deliću, načelniku Štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine, najbližem saradniku rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića. Trebalo nas je na dženazi biti mnogo više, jer je to rahmetli general zaslužio i zaista nam fali međusobnog uvažavanja i poštivanja. Molim Allaha, subhanehu v ete’ala, da rahmetli genarala nagradi dženentom za njegovu hrabrost, mudrost, skromnost i strpljivost!

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, podučava ashabe i ummet, kako da se ponašaju na putu, pa u hadisu koji bilježi imam Buharija stoji:  

 

Prenosi Ebu Seid El-Hudri, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Pazite se sjedenja na putu!” Rekoše: “To nam je potreba, gdje sjedimo i razgovaramo.” Reče: “Ako ga uzimate za mjesto okupljanja, dajte putu njegovo pravo!” Rekoše: “Koje je pravo puta?” Reče: “Obaranje pogleda, uklanjanje ezijeta (onoga što smeta), uzvraćanje na selam i naređivanje dobra i sprječavanje zla!” (Buharija)

Pomenuta prava puta nisu ograničena samo na ona o kojima govori hadis, jer se u drugim hadisima pominju i druga prava.

 

 

1. Obaranje pogleda:

 

Podsjećam i sebe i vas na 30. i dio 31. ajeta Sure En-Nur: 

Reci vjernicima neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; to im je bolje, jer Allah, uistinu, zna ono što oni rade!(30) I reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim…(31)

Braćo i sestre, ovo je stroga naredba Allaha, subhanehu ve te’ala, prvo muškarcima, a potom ženama. Prva naredba je da oborimo svoje poglede, tj. da gledamo predase, a potom da čuvamo svoja stidna mjesta, od činjenja bluda (zinaluka).

Nije zabranjen prvi kratak pogled, obzirom da čovjek ne zna šta će vidjeti, što potvrđuje slijedeća predaja:

 

Prenosi Džerir bin Abdullah, radijallahu ‘anhu: “Pitao sam Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, o nenamjernom pogledu, pa mi je naredio da okrenem pogled!” (Muslim)

Za prvi pogled nema grijeha, ako se isti odmah obori, ali ako se duže zadrži ili ponovi, onda se piše grijeh.

 

 

2. Uklanjanje ezijeta:

 

Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu koji bilježi imam Buharija:

 

Prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Iman se sastoji od sedamdeset i nekoliko dijelova ili šezdeset i nekoliko dijelova, a najbolji su riječi “Nema drugog boga sem Allaha”, a najmanji je sklanjanaje onoga što smeta sa puta, a stid je dio imana!” (Buharija)

 Po islamu se spriječavanje nedaće drugom čovjeku smatra sadakom. To potvrđuje slijedeća predaja:

 Prenosi Ebu Zerr, radijallahu anhu: “Pitao sam Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Koje je djelo najbolje?” Reče: “Vjerovanje u Allaha i džihad na Njegovu putu!” Upitao sam: “Koje oslobađanje  roba je najbolje?” Reče: “Najskupljeg i najdražeg vlasniku!” Rekoh: “Ako to ne mogu uraditi?” Reče: “Pomozi onome koji može ili oslobodi drugog (jeftinijeg)!” Rekoh: “A ako nisam u stanju?” Reče: “Poštedi ljude zla, jer je to sadaka za tebe!” (Buharija)

 

3. Uzvraćanje na selam:

 

To je jedna od šest obaveza muslimana u odnosu na drugog muslimana, u skladu sa hadisom Poslanik, sallallahu alejhui ve sellem:

Prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem., rekao: “Šest je prava muslimana u odnosu na drugog muslimana: 1. kada ga susretneš, nazovi mu selam, 2. kada te pozove, posjeti ga, 3. kada od tebe traži savjet, posavjetuj ga, 4. kada kihne i zahvali Allahu, nazdravi mu, 5. kada se razboli posjeti ga i 6. kada umre, slijedi ga (klanjaj dženazu i isprati ga)!” (Muslim)

 

4. Naređivanje dobra i zabranjivanje zla:

 

Mu’mini su zaštitnici jedni drugih, što potvrđuje 71. ajet Sure Et-Tevbe:

A vjernici i vjernice su zaštitnici jedni drugima: naređuju da se čine dobra djela, a spriječavaju činjenje nevaljalih djela, namaz obavljaju, zekat daju i Allahu (dželle še’nuhu) i Njegovu Poslaniku (sallallahu alejhi ve sellem) se pokoravaju. To su oni kojima će se Allah sigurno smilovati. Allah je zaista Silan i Mudar!

Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, nagovještava kaznu onima koji se ne budu držali principa naređivanja dobra i spriječavanja zla, pa u hadisu koji prenosi Huzejfe, radijallahu anhu, kaže:

Prenosi Huzejfe bin Jeman, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: »Tako mi Onoga u čijoj Ruci je moj život ili ćete naređivati dobro  i zabranjivati zlo ili će vam Allah poslati kaznu od Sebe, pa ćete vi Njemu upućivati dove, koje vam neće biti primljene!« (Tirmizija)

 

Braćo i sestre! Budimo od onih koji čuvaju pravo puta, volimo se u ime Allaha, pomažimo jedni drugima i natječimo se u dobru!

 

Gospodaru, učvrsti nas na putu islama, ne iskušavaj nas sa onim što nećemo moći podnijeti, učini nas od onih koji čuvaju pravo puta i koji ispunjavaju svoje obaveze, učini nas u našim očima malim, a u očima ljudi i kod Tebe velikim, uputi naše potomke, oprosti nam grijehe i počasti nas u džennetu, društvom poslanika, iskrenih, šehida i dobrih ljudi!

 

 Sarajevo: 08. džumade-l-ula 1431. po H.

Hutba: Džamija “Kralj Fahd”

23. april 2010. godine                                                                               

Nezim Halilović Muderris

 

 

 

Komentariši