Domovina te zove: Registracija do 29.07.


Na posljednjim Općim izborima 2010. godine na području entiteta Republika Srpska glasalo je 633 429 glasača. Manjak jedinstva unutar političkih stranaka koje okupljaju povratnike, kako u bošnjačkoj, tako i u hrvatskoj zajednici, rezultirao je najmanjim brojem osvojenih zastupničkih mjesta od probosanskih snaga u Narodnoj skupštini RS.

 

Danas, ankete, analize i istraživanja upućuju da bi jedinstvena podrška povratnika, izbjeglih i raseljenih lica sa područja eniteta RS mogla jednu zajedničku listu postaviti na mjesto treće političke snage u ovom bh. entitetu. Očekujemo da zajednička lista “Domovina” osvoji najmanje 10 mjesta u NSRS, 2 mjesta u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, te pozicije potpredsjednika RS iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Sa ovakvim rezultatima, “Domovina” je treći put, “Domovina” je alternativa za sve obespravljene, marginalizirane i diskriminirane u RS-u. Ona je treći put, između SNSD-a i SDS-a, te prevaga koja će sutra odlučivati o skupštinskoj većini u ovom bh. entitetu. No, nakon ostvarenog jedinstva političkih stranaka, sada je pred nama da građani i građanke ove zemlje pokažu zrelost i odgovornost.

Prvi su na potezi naši građani/ke koji se na dan izbora neće nalaziti u Bosni i Hercegovini (12. oktobra). Oni se moraju prijaviti za glasanje putem pošte do 29. jula. Do isteka roka ostalo je još nešto više od mjesec dana. Proces registracije je jednostavan:

UKOLIKO IMATE VAŽEĆU CIPS/IDDEEA LIČNU KARTU / VOZAČKU DOZVOLU / BH. PASOŠ sa adresom prebivališta u prijeratnom mjestu prebivališta:

1. PRIJAVLJUJETE SE KAO LICE SA “PRIVREMENIM BORAVKOM IZVAN BIH”

2. PRIPREMITE DVOSTRANO KOPIJU JEDNOG OD SPOMENUTIH DOKUMENATA ZAJEDNO SA SKENIRANIM POPUNJENIM PRP-1 OBRASCEM (http://www.izbori.ba/Documents/OpciIzbori2014/Dokumenti/Biraci/PRP_1-BH_Obrazac_za_glasanje_izvan_BiH-hrv.pdf – Možete ga pronaći ovdje)

3. OBA DOKUMENTA UZ NAZNAKU IMENA I PREZIMENA ŠALJETE NA E-MAIL PRIJAVAPP@IZBORI.BA

UKOLIKO NEMATE VAŽEĆU CIPS/IDDEEA LIČNU KARTU / VOZAČKU DOZVOLU / BH. PASOŠ sa adresom prebivališta u prijeratnom mjestu prebivališta:

1. PRIJAVLJUJETE SE SA “STATUSOM IZBJELE OSOBE IZ BIH”

2. PRIPREMITE DVOSTRUKU KOPIJU DOKUMENTA SA SLIKOM – IZDATOG OD ZEMLJE DOMAĆINA

3. SKENIRAJTE POPUNJEN PRP-1 OBRAZAC (http://www.izbori.ba/Documents/OpciIzbori2014/Dokumenti/Biraci/PRP_1-BH_Obrazac_za_glasanje_izvan_BiH-hrv.pdf – Možete ga pronaći ovdje)

4. SKENIRAJTE UVJERENJE O DRŽAVLJANSTVU BOSNE I HERCEGOVINE.

4. NAVEDENA TRI DOKUMENTA UZ NAZNAKU IMENA I PREZIMENA ŠALJETE NA E-MAIL PRIJAVAPP@IZBORI.BA

Komentariši