Karadžić će najveći bol doživjeti ako uspijemo da ukinemo RS

PresS-konferencija Foruma bošnjačkih intelektualaca povodom presude Internacionalnog krivičnog suda za ratne zločine ratnom zločincu Radovanu Karadžić

 

 

 

PresS-konferencija Foruma bošnjačkih intelektualaca povodom presude Internacionalnog krivičnog suda za ratne zločine ratnom zločincu Radovanu Karadžić
FBI: NAJVEĆA KAZNA I BOL RADOVANU KARADŽIĆU BILO BI UKIDANJE RS-A (VIDEO)

 

 

Forum bošnjačkih intelektualaca zadovoljan je presudom Radovanu Karadžiću i smatra da ne treba zaoštravati tenzije, ali “da se moraju poduzeti pravni mehanizmi kojima bi se razmotrilo da li je doista entitet Republika Srpska konstanta i da se ne treba ustezati od pravnih mehanizama”.

Predsjednik Foruma Suad Kurtćehajić, prof.dr. Muriz Spahić i bivši ministar unutrašnjih poslova RBiH Jusuf Pušina izjavili su na konferenciji za novinare u Sarajevu kako je “velika stvar što je prvi predsjednik entiteta RS-a i njen idejni tvorac Radovan Karadžić osuđen za sve što je uradio tokom stvaranja entiteta, te da je to jedan od tri presuđena slučaja genocida u svijetu”.

“Karadžić će najveći bol doživjeti ako uspijemo da ukinemo RS na bazi svih ovih presuda, tada će tek shvatiti da mu je sve bilo uzalud, dokle god mu se to ne desi, svaki dan koji provede u zatvoru on će reći da ima smisla, i tu međunarodna zajednica mora učiniti prave poteze”, kazao je Kurtćehajić.

Spahić je ocijenio da su pozitivni elementi presude jasno i nedvosmisleno pokazali i osudili sve elemente zločinačkog poduhvata koji je izvršen nad bošnjačkim i hrvatskim narodom u Bosni i Hercegovini, te da svi pravosudni korišteni termini definišu najteže oblike izvršenog zločina, uključujući genocid.Ali, Spahić smatra da Tužilaštvo tribunala očito nije koristilo elemente demogeografske analize popisa stanovništva iz 1991. i 2013. godine, koji nedvosmisleno potvrđuju da su ostali pusti bošnjački i hrvatski teritoriji na tlu današnje RS, ali i drugim dijelovima, ili su oni u dovoljnoj mjeri raseljeni, “to pokazuje namjere i ciljeve Radovana Karadžića i njegovih sljedbenika”.

“Svaka presuda i kazna mora biti blagovremena, pravična i odgojna. U ovoj presudi imamo propuste. Kazna nije blagovremena, nije adekvatna – pravična, a po posljednjoj izjavi Karadžića, nije odgojna, odnosno, nema pokajnički karakter”, naglasio je Pušina i dodao da presuda nosi i manjkavosti koje ne mogu zadovoljiti ni žrtve ni njihovu porodicu, pa ni narod ni državu, a ni međunarodnu zajednicu.

Kurtćehajić, Spahić i Pušina zaključili su da postoje dobre pretpostavke da se u pravnu bitku krene bez podizanja tenzija, da presuda ne zavisi od mišljenja aktualnih političara nego od toga „da li smo spremni da poduzmemo pravne korake da se vidi da li je RS doista trajna kategorija“.

 

 

Komentariši