Odvođenje muškaraca iz podruma

Hasija Hadžihasanović, koju je Tužilaštvo BiH pozvalo da svjedoči na opšte okolnosti, ispričala je da je 19. juna 1992. godine počeo napad na Rogaticu, te da je njena porodica tog dana morala da izađe iz stana u kojem su živjeli.

 

 

 

 

 

Odvođenje muškaraca iz podruma

Dragana Erjavec BIRN BiH Sarajevo

 

Saslušanjem dvije svjedokinje i ulaganjem seta materijalnih dokaza završen je dokazni postupak Tužilaštva na suđenju za zločine počinjene u Rogatici.

Hasija Hadžihasanović, koju je Tužilaštvo BiH pozvalo da svjedoči na opšte okolnosti, ispričala je da je 19. juna 1992. godine počeo napad na Rogaticu, te da je njena porodica tog dana morala da izađe iz stana u kojem su živjeli.

Ona je objasnila da je nju, supruga i dvoje djece iz stana izbacio izvjesni Slavko Lubarda, koji ih je sa još sedam bošnjačkih porodica odveo u podrum kuće u susjednoj ulici.

Tokom svjedočenja, Hadžihasanović je kazala da su poslijepodne u podrum došli Zoran Ilić i Milisav Ikonić, koji su stavili poveze i odveli 17 muškarca.

“Nikada se više ništa za te muškarce nije znalo niti smo ih ikada pronašli. Među njima su bili moj suprug i brat”, izjavila je svjedokinja.

U nastavku je objasnila da je Ilića poznavala iz viđenja, te da je znala da njegova porodica drži kafić u gradu, dok je za Ikonića rekla da ga je takođe poznavala iz viđenja, te da joj je brat rekao da se ne boji, jer je Ikonić njegov radni kolega.

Tužilac Miroslav Janjić predočio je svjedokinji zapisnik o saslušanju iz aprila 2012. godine, u kojem je navela da ne zna imena vojnika koji su odveli muškarce iz podruma.

“Gospodine, čitav moj život nakon te ‘92. godine je bio strašan i užasno stresan. Ja vjerovatno na tom saslušanju nisam mogla da se sjetim imena, ali vremenom sam ih se sjetila”, objasnila je Hadžihasanović.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Odbrane prvooptuženog Milisava Ikonića i trećeoptuženog Zorana Ilića insistirale su od svjedokinje da objasni kada i kako je saznala za njihova imena, ako ih, kako kaže, nije lično poznavala.

“Nisam ih lično znala. Od ljudi u podrumu sam saznala za imena”, napomenula je svjedokinja.

Nakon što je Odbrana trećeoptuženog Ilića svjedokinji prezentovala zapisnik o saslušanju iz 2015. godine, u kojem je rekla da su po muškarce u podrum došli izvjesni Vinko Zoranović i još jedan vojnik, ona je još jednom napomenula da za imena tada nije bila sigurna.

“Događaj je istinit i dva vojnika su sigurno odvela muškarce. Možda ime tada nisam dala tačno, ali ovo što kažem danas je tačno”, kazala je Hadžihasanović.

Nakon završenog svjedočenja Hasije Hadžihasanović, tužilac Janjić je naglasio Sudskom vijeću, ali i javnosti, da Milisav Ikonić, kojeg je svjedokinja Hadžihasanović spomenula tokom svjedočenja, nije Milisav Ikonić koji je prvooptuženi u ovom predmetu.

Milisav Ikonić, Dragan Lubarda i Željko Ilić optuženi su da su u junu i julu 1992. silovali više žena bošnjačke nacionalnosti.

Prema optužnici, Ikonić je bio pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a Ilić i Lubarda pripadnici Vojske Republike Srpske.

Na današnjem ročištu, iskaz je dala Hesiba Šabanić, koja je takođe bila odvedena u podrum, zajedno sa svjedokinjom Hadžihasanović. Ona je potvrdila da su u podrum ušli vojnici i odveli sve muškarce, među kojima je bio i njen brat.

“Ne znam koliko je bilo vojnika, ali u podrum su ušli Simo Lubarda, njegov brat Zdravko, braća Leleci, a bilo je i neke strane vojske, arkanovaca i šešeljevaca, koje ja nisam znala”, navela je svjedokinja i dodala da odvedenog brata nikada nije pronašla.

Naredno ročište zakazano je za 12. maj, kada će Odbrana Ikonića početi sa izvođenjem dokaza.

 

Komentariši