PROFESORICA ZEHRA ALISPAHIĆ O VREMENU

PROFESORICA ZEHRA ALISPAHIĆ O VREMENU: DA LI GA PRAVILNO KORISTIMO I KOJE SU BLAGODATI

 

 

 

PROFESORICA ZEHRA ALISPAHIĆ O VREMENU: DA LI GA PRAVILNO KORISTIMO I KOJE SU BLAGODATI

 

Postoje mnogi šerijatski tekstovi koji govore o značenju i značaju vremena, a jedan od njih je kur’anska sura koja nosi naziv Vrijeme – El-Asr, u kojoj stoji: 

– Tako Mi vremena, čovjek, doista, gubi, samo ne oni koji vjeruju i dobra djela čine, i koji jedni drugima istinu preporučuju i koji jedni drugima preporučuju strpljenje. (El-Asr, 1.-3.).



U vremenu čovjek ostvaruje svoju sreću i doživljava nesreću; u vremenu živi zdrav i obolijeva; postaje bogat i osjeti gorčinu siromaštva. U stvari vrijeme ne počiva na nečemu što je samo po sebi veličanstveno, već je to blagodat koju čovjek može iskoristiti u dobru, a može je upropastiti čineći loša djela. To možemo objasniti na sljedećem primjeru. Kada bi čovjek upropastio hiljadu godina živjeći u grijehu, pa se iskreno pokajao Allahu, i nakon pokajanja ustrajao na Istini do svoje smrti, ma koliko to neznatan period bio, on će nastaniti vječni Džennet. Dakle, tada čovjek shvati da je najvrjedniji trenutak u cijelom njegovom životu od hiljadu godina, upravo onaj trenutak kad se pokajao, jer je to trenutak koji mu je obezbijedio vječni život i vječnu sreću. Zbog toga se Allah zaklinje vremenom, i podsjeća čovjeka da su noć i dan prilika koju čovjek ne bi smio propustiti. Vrijeme kao blagodat, bolje je od mjesta, jer je to čista blagodat u kojoj nema nedostataka, a onaj ko stradava u vremenu je čovjek koji ne iskoristi tu blagodat kako treba. Upozoravajući na važnost i značaj vremena, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao:

– Čovjek se neće pomaknuti sa svoga mjesta na Sudnjem danu, dok ne bude pitan za četvero: za mladost kako ju je proveo, za život u šta ga je potrošio, za imetak kako ga je stekao i kako ga je potrošio i za znanje koje je stekao, šta je s njim uradio.



Pogledajte šta profesorica Zehra Alispahić kaže o pojmu vremena na web adresi:

http://hayat.ba/vijest.php?id=34034

 

hayat

 

Komentariši