Zamjeram vlastima, jer stvari idu u tom smjeru da vode do zaborava!

Ovdje sam da proučim Fatihu i poklonim se našim hrabrim sinovima i mojim saborcima. Među njima i dvojica šura koji su dali život na Drini. Teško je govoriti kakva su vremena došla, vidite i sami, ovdje delegacije dolaze samo da polože cvijeće i nestanu odavde.

 

 

SJEĆANJA NA NAJHRABRIJE SINOVE

Pavica: Zamjeram vlastima, jer stvari idu u tom smjeru da vode do zaborava!

 

 

Širom Bosne i Hercegovine danas je obilježen Dan šehida, sjećali su se danas rodbina i prijatelji najhrabrijih sinova koji su krvlju platili našu slobodu, piše novinska agencija Patria.

Teške priče danas su ispričane po ko zna koji put, ali 20 i kusur godina se vrte u krug, a nijemi svjedoci ne govore, oni su tu da upozoravaju da se zaboraviti ne smije. Na mezarju Kovači u samom vrhu kompleksa Alija Pavica, učio je Fatihe svojim šurama i tiho plakao Alija Pavica, inače bivši pripadnik Armije RBiH, i sam teško ranjen u agresiji.

Ovdje sam da proučim Fatihu i poklonim se našim hrabrim sinovima i mojim saborcima. Među njima i dvojica šura koji su dali život na Drini. Teško je govoriti kakva su vremena došla, vidite i sami, ovdje delegacije dolaze samo da polože cvijeće i nestanu odavde. Nestane i briga o njihovim roditeljima, djeci, suprugama…nestane briga istog momneta kada izađu odavde – kaže Pavica koji je obavljao funkciju predsjednika Udruženja za povratak u Rogaticu.

Jedan od šura kojima je Pavica došao proučiti Fatihu je Azem Mišić, poginuo 1992. godine, a inače otac Samira Mišića, 16-godišnjaka učenika i pripadnika 20. klase, ubijenog 5. aprila 1992. godine u odbrani objekta tadašnje Srednje policijske škole na Vracama – Centra za obrazovanje kadrova RMUP-a BiH.

Tog 5. aprila 1992. u napadu srpski agresor je zauzeo objekt Policijske akademije na Vracama i  zarobio profesore i učenike, koji su potom prebačeni na Pale, gdje su bili zlostavljani. Nakon toga, razmijenjeni su svi učenici osim Samira koji je poginuo i koji je poshumno odlikovan priznanjem Zlatna policijska značka, za hrabrost iskazanu u odbrani policijske škole. 

– Azem mu je otac…Teške su to priče, a ja svake godine sam tu. Svake godine sam na ovom mezarju, prisustvovao sam mnogim dženazama, jer ne smije se zaboraviti – ističe Pavica.

Na kompleksu Kovači ima mezarja koja su pusta, na kojima se vidi da godinama niko nije bio, a to je primjetio i Pavica.

– Kad se osjeti ovdje da su neke porodice izumrle možete misliti šta je u Srebrenici, zbog toga ne mogu da oprostim ovim na vlasti što se jače ne bore da ne dođe do zaborava. Molio bih svoje saborce i ostale građane, posebno učesnike proteklog rata da posjete ne samo najbliže nego i saobrce. Imaju priliku, nadam se boljim vrrmenima, da će se svijest građana probuditi, da će nas biti toliko da se nikada ne može zaboraviti ono što je bilo, ali nažalost situacija je drugačija i sve ide u tom smjeru koje vodi do zaborava – strahuje Pavica.

On dodaje da se treba odati dužno poštovanje onima koji su živote položili za svoju zemlju.

– Nije dovoljan samo Dan šehida, potrebno je očuvati sjećanja svaki dan. Toliko je neriješenih zločina, toliko je nekažnjenih, a sve se to treba posložiti i da svako odgovara za učinjeno – dodao je Pavica.

http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=26686

 

 

Komentariši