Anes Mrkulić,uživa da igra i sluša babu kako galami s tribina

mrkulic

–  Želio sam biti bliže kući. Nisam mogao igrati, a da ne čujem babu Husu kako galami s tribina. Ako bih otišao negdje dalje, otac ne bi mogao dolaziti na utakmice. Ovako svi smo zadovoljni- otkriva Anes Mrkulić.

 

 

 

 

 

 

 

Anes Mrkulić uživa da igra i sluša babu kako galami s tribina

 

Na Grbavici, u omladinskom timu ovih je dana “osvanuo” jedan nesvakidašnji dragulj. Kod Admira Adžema, koji slovi kao jedan od najzahtjevnijih trenera u Želji, pa i BiH, trenira jedan Amerikanac. Naš Amerikanac. Trenira i oduševljava. Nema još sedamnaest godina, a već dominira, stilom igre, raskošnim fudbalskim potencijalom.

Nije napadač poput “zemljaka” Vedada Ibiševića, koji je s američkih koledža dospio u reprezentaciju BiH i ostao desetak godina jedan od glavnih igrača. Anes po stilu igre više podsjeća na Zvjezdana Misimovića. Njegove lopte radarski su precizne. Tehnika i pas igra su mu jače strane, a ne libi se, kad god mu prilike dozvole opaliti po golu. Spretan je s obje noge.

Nakon kontinuirano dobrih igara postao je zvijezda američkih koledža. Nastupajući za tim Gill ST. Bernards postigao je 24 gola i zabilježio 14 asistencija. Skor za respect. Po rejtingu škola pripada među 10 USA akademiji.

S takvom reputacijom, proglašen je najboljim centarforom New Yersija. Škola je dala Anesu “full scholarsip” koji godišnje košta 40.000 dolara. Kao igrač Redd Bulla MLS Anes je dobio poziv za “Yersi”.

Nakon “pozajmice” u prestižni tim, perspektivni Mrkulić vraća se u NJCSA akademiju gdje je odigrao drugi dio sezone. Briljantnim igrama i golovima pomogao je klubu da izbori mjesto u top 4 tima USA.

– Dobre igre rezultirale su brojnim ponudama od Georgetowna, Washingtona DC, Yale Temple, Amherst… Odlučio sam se za Monmouth univerzitet New Jersey- kaže Mrkulić.

Premda je na “meniju” bilo atraktivnijih ponuda Anes je iznenadio izborom, a još više objašnjenjem.

– Želio sam biti bliže kući. Nisam mogao igrati, a da ne čujem babu Husu kako galami s tribina. Ako bih otišao negdje dalje, otac ne bi mogao dolaziti na utakmice. Ovako svi smo zadovoljni- otkriva Anes Mrkulić.

Anes je omiljen u školi, u svojoj raji, među Bosancima i Hercegovcima u Americi.

– Zahvalan sam ljudima u Želji, posebno treneru Adžemu što sam dobio priliku da treniram tokom odmora. Svake godine treniram na Grbavici. Želja mi je da zaigram za neku od mlađih reprezentacija BiH. Da nastavim Vedinim stopama- priželjkuje ambiciozni Anes Mrkulić. Njegov je otac Huso bio prijeratni nogometaš bh. klubova. Internacionalnu karijeru nastavio je u Americi, potom se posvetio sinu i njegovom sportskom putu.

 

http://www.sportske.ba

 

Komentariši