Žepa: Godišnjica genocida obilježena učenjem šehidske dove

U okviru obilježavanja godišnjice genocida nad stanovnicima Srebrenice i Žepe ispred džamije u Žepi proučena je tradicionalna šehidska dova. Vjerski program ovim povodom organizirali su kancelarija reisu-l-uleme, Uprava za vjerske poslove Rijaseta, Muftijstvo goraždansko i Medžlis IZ Žepa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Žepa: Godišnjica genocida obilježena učenjem šehidske dove 

 

KAVAZOVIĆ: Ne bojimo se nijednog trenutka dati život za slobodu svoga naroda 

 

U okviru obilježavanja godišnjice genocida nad stanovnicima Srebrenice i Žepe ispred džamije u Žepi proučena je tradicionalna šehidska dova. Vjerski program ovim povodom organizirali su kancelarija reisu-l-uleme, Uprava za vjerske poslove Rijaseta, Muftijstvo goraždansko i Medžlis IZ Žepa.

Džamija u Žepi se od jučer i zvanično zove džamija šehida Mehmeda ef. Hajrića, predsjednika Ratnog predsjedništva Žepe i glavnog imama u Žepi, koji je 27. jula 1995. godine zarobljen tokom pregovora o evakuaciji civila, zajedno sa komandantom odbrane Žepe Avdom Palićem, te Amirom Imamovićem, članom Ratnog predsjedništva Žepe. Ploču sa imenom džamije sa reisu l ulemom IZ u BIH Huseinom ef. Kavazovićem i goraždanskim muftijom Remzijom ef. Pitićem, otkrili su otac i kćerka Mehmeda Hajrića, Amina i Idriz Hajrić.

– Ovdje smo da se sjetimo naših šehida koji su dali svoj život za naš život, kazao je reisu l ulema IZ u BiH, Husein ef. Kavazović, naglasivši kako su Mehmed Hajrić i Avdo Palić dali živote kako bi nova generacija nastavila živjeti.

– Danas vjerovatno nikakve riječi ne mogu kazati kolika je veličina njihove žrtve bila, ali ono što svi trebamo ponijeti odavde iz Žepe su riječi koje je naš veliki književnik Alija Isaković kazao – Žepa i Gradačac bili su jedina mjesta u BiH gdje nikakva komanda iz Sarajeva nije mogla svojom rukom organizirati taj narod. Ali ovo mjesto imalo je Avdu i Mehmed efendiju, ostale šehide, njihovu braću zajedno u safu da odbrane slobodu ovog naroda – kazao je Kavazović.

Osvrnuvši se na aktuelnu situaciju u BiH Kavazović je istakao da odgajajući djecu da budu dobri ljudi, borci za svoju domovinu i svoju vjeru, da znaju svoje korijene i da su ponos, dostojanstvo i dobročinstvo najveće vrijednosti za koje se Bošnjaci trebaju i moraju boriti, prenosimo emanet šehida.

– Danas, kada ponovo čujemo riječi koje nas podsjećaju na teška vremena, naš odgovor, bosanskih muslimana, nas Bošnjaka, mora biti odlučan. Svima kažemo da se ne bojimo biti šehidi, da se ne bojimo nijednog trenutka dati svoj život za slobodu ovoga naroda. Ovdje u Žepi to posebno potvrđujemo na 27. juli, na dan naših šehida ovog kraja – poručio je Kavazović.

dova-pred-dzamijom-sehida-mehmeda-ef-hajrica

Dova pred džamijom šehida Mehmeda ef Hajrića

Povratnicima u Žepu on je odao posebno priznanje.

– Dragi Bošnjaci, ma odakle dolazili, zapamtite da svaki od nas mora biti čuvar svoje kule. To znači čuvati svoju porodicu, svoj ummet. Vidimo šta se dešava, vidite teške udese sudbine muslimanskog naroda na istoku i zbog toga je važno da mi ovdje u Bosni pokažemo naše jedinstvo – poručio je reisu l ulema.

– Zajedno odavde šaljemo poruku da mi nismo i da nikada nećemo zaboraviti doprinos koji su naši, žepski, bosanski šehidi dali u sticanju slobode bošnjačkog naroda. Zahvajujući njima, tim najboljim bosanskim sinovima, mi danas imamo priliku da slobodno padamo Allahu dž.š na sedždu i ovdje na prostoru šehitluka genocida nad bošnjačkim narodom – kazao je glavni imam MIZ Žepa, Edin ef. Šljivar.

Svaki 27. juli u godini bit će dan u kojem će se u Žepi šehidima reći “hvala”, poručio je goraždanski muftija Remzija ef. Pitić.

 

 

– Naši šehidi su svjedočili da se vrijedi boriti u ime dragoga Boga za slobodu, za čast, dostojanstvo i ponos svoga naroda. Pri tome nisu bili nikakvi kalkulanti – istakao je Pitić.

Tokom opsade tzv. zaštićene UN zone Žepa poginulo je više od 800 njenih stanovnika.

Vijeće muftija IZ BiH je prošle godine Srebrenicu i Žepu proglasilo Šehitlucima genocida nad bošnjačkim narodom.

 

 Autor: Al. B. 

Komentariši