Ispraćaj hadžija

Na današnjem ispračaju hadžija okupila se rodbina i prijatelji. Među ovom grupom hadžija koji danas (večeras) putuju su i buduće hadžije sa našeg rogatičkog kraja  Čamdžija Vahida i Adil Alajbegović, a možda ih je bilo i još. Glavni imam MIZ Rogatica hadži Amel ef. Kozlić i njegova hanuma su došli da isprate hadžije…

 

 

 

Ispraćaj hadžija

 

Petu islamsku dužnost – hadž, ove godine obavit će 1.411 hadžija iz Bosne i Hercegovine. Sve hadžije putuju avionom. Prva grupa kreće na put iz Sarajeva do Medine 29. a druga 30. augusta.

Pripreme i organizacija hadža su u toku, a Kraljevina Saudijska Arabija je Bosni i Hercegovini odobrila dolazak 1.411 hadžija. Ured za hadž u BiH Rijaseta IZBiH je ispoštovao sve procedure koje su od njih zahtijevale nadležne institucije Kraljevine, Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo hadža. vota je gotovo popunjena, a po riječima direktora Ureda za hadž i umru muderisa Nezima Halilovića ima još nekoliko slobodnih mjesta. Očekuje se uskoro viziranje pasoša, posebno pasoša hadžija iz dijaspore koji su izrazili želju da na hadž idu s bosanskim hadžijama.

Prošle sedmice su potvrđeni i slotovi za letove, odnosno dozvoljeno vrijeme slijetanja i polijetanja aviona, a bh. hadžije će turskim avionima u dva dana, sa po četiri aviona, 29. i 30. augusta otputovati u Medinu. U povratku je predviđeno da letovi budu 17, 18, 19. i 20. septembra iz Džede.

 

Komentariši