Mevludski sohbet za žene u Rogatici šezdesetih godina

Mevludski sohbet za žene u Rogatici šezdesetih godina prošlog stoljeća. Allah da se smiluje nasim divnim nenama i ulemi koji u odrzavali svjetlo islama i u najtezim periodima bosanske istorije. Imam na slici je Hadži Redžep ef. Radončić, rođen 1912. godine u Gusinju, od oca Adema i majke Bahtije.

 

 

POGLED U PROŠLOST


Mevludski sohbet za žene u Rogatici šezdesetih godina

 

Mevludski sohbet za žene u Rogatici šezdesetih godina prošlog stoljeća. Allah da se smiluje nasim divnim nenama i ulemi koji u odrzavali svjetlo islama i u najtezim periodima bosanske istorije. Mevlud je pjesnicki obradjena sira (životopis) hazreti Pejgambera, Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem.

Imam na slici je Hadži Redžep ef. Radončić, rođen 1912. godine u Gusinju, od oca Adema i majke Bahtije.

Prvo vjersko obrazovanje dobio je od rahmetili mula Raša Kobilića. Bio je vrlo diciplinovan, volio je nauku i vjeru koja mu je bila u duši i srcu. Svoje službovanje počeo prvo kao mujezin a poslije kao imam u Vusanje, gdje je naučio vrlo dobro i albanski jezik. Poslije je bio imam “nove džamije” u Gusinju do 1959.godine. Vrlo težak život i bolest natjerala ga je da se preseli u Bosnu, u grad Rogaticu gdje je bio glavni imam od 1959 do 1971 godine. Za to vrijeme na području Rogatice je popravljeno ili novo napravljeno i pušteno u rad 16 džamija. 

Od 1960. godine počeo je prvi u Bosni sa radom u mektebu učenje vjeronauke. Bio je poštovan i voljen od muslimanskog življa. Od Reis Uleme, Rahmeti Kemure dobio je i posebna odlikovanja. Govorio je arapski, turski i albanski jezik. Kraj svoga imamskog službovanja proveo je u Vlasenici kod Zvornika. Od 1986 godine živio je kod sina Redžepa u Istanbulu, gdje je i 2001. godine preselio na ahiret.

Komentariši