Perišić i Zoranović: “Odlično te znam”

 

Zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH je kazala da je vidjela da je optuženi Božidar Perišić ubio njenog oca i amidžu, a da je njoj optuženi Vinko Zoranović “to uradio”, ne mogavši objasniti čin zbog kojeg ga već 25 godina sanja.

 

 

Perišić i Zoranović: “Odlično te znam”

Datum: 
 

Zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH je kazala da je vidjela da je optuženi Božidar Perišić ubio njenog oca i amidžu, a da je njoj optuženi Vinko Zoranović “to uradio”, ne mogavši objasniti čin zbog kojeg ga već 25 godina sanja.

Svjedokinja Tužilaštva BiH je izjavila da je optuženi Božidar Perišić ubio njenog oca i amidžu, dok je nju optuženi Vinko Zoranović dva puta silovao.

S roditeljima i komšijama iz naselja Gračanica (općina Rogatica), svjedokinja R.S. se, kako je ispričala, do 19. juna 1992. godine krila u kući Živojevića. Tog dana, navela je, čula je da neko psuje “balijsku majku”.

Tada je ona, kako je rekla, s ocem i amidžom izašla na vrata i vidjela Božidara Perišića zvanog Boban.

“Vidim Perišića kako puca iz dugog naoružanja. Vidjela sam da je ubio mog oca i amidžu. Šok sam doživjela. Tu sam se s njim posvađala. Ne znam kako taj čovjek mene nije ubio. Opsovala sam mu, šta mi uradi od oca… Vidjela sam oca, pao je, krv iz usta… Amidža isto…”, posvjedočila je ona.

Svjedokinja R.S. je Perišića prepoznala u sudnici, dodavši da ima “isti pogled”.

Ljudi iz kuće, prema svjedokinji, otjerani su u objekat pored Crkvenog doma. Na tom putu, tvrdi, vidjela je četiri-pet leševa svojih komšija, civila.

R.S. je svjedočila na suđenju Perišiću i Vinku Zoranoviću. Perišić je optužen da je 19. juna 1992. civile bošnjačke nacionalnosti u naseljima Gračanica i Rudo istjerivao iz domova, nakon čega je pojedine fizički i psihički maltretirao i hapsio.

Na teret Perišiću i Zoranoviću je stavljeno da su od maja 1992. do kraja 1993. godine vršili progon civilnog bošnjačkog stanovništva s područja Rogatice, učestvujući u ubistvima, silovanjima i nezakonitim zatvaranjima.

Perišiću se sudi kao nekadašnjem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS), a Zoranoviću kao bivšem pripadniku Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Rogatici.

Iz prostorije pored Crkvenog doma, kazala je svjedokinja, žene su izvođene, a kad su vraćane, bile su uplakane. Ona je, tvrdi, izvođena dva puta.

“To je noć 19. na 20. juni. Odvedena sam. Ja sam otišla… Ta zgrada prekoputa… ona je služila za to. Tu su stanovi. Soba puna dima, alkohola. Bilo je vojnika tu… Znam da je Vinko Zoranović to meni uradio… On sjedi u drugom redu. Odlično te znam… 25 godina te sanjam”, prisjetila se R.S.

Nakon toga, svjedokinja je rekla da iz zgrade biva istjerana, postiđena i posramljena. I noć kasnije svjedokinja je, kako je izjavila, izvođena, kao i ostale žene. Pojasnila je da u jednom od stanova nije bilo vojnika, ali je bio Zoranović. Prisjetila se da ju je bacio na kauč i strgnuo odjeću s nje.

“Ne mogu do kraja da objašnjavam taj čin. To je bilo u dnevnoj sobi, kauč neki. Jedan mi je šamar opalio…”, kazala je, istaknuvši da je otrčala majci jer su joj i noć prije rekli da će joj se isto desiti majci.

Svjedokinja je napomenula da je prvi put o silovanju progovorila prije tri godine.

Unakrsno ispitivanje svjedokinje zakazano je za 10. maj.

 

http://detektor.ba

 

 

Komentariši