Od uspješnog igrača do uspješnog trenera

Igrao za Željezničar, TOŠK, Olimpik, Žepče… Ubrzo odlazi u Njemačku u Regensburg, gdje boravi već deset godina. Prvih šest godina igrao je u istoimenom klubu i uspio s njim ući u 2. Bundesligu, popularnu „Cvajtu“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Od uspješnog igrača do uspješnog trenera

 

Mersad Selimbegović rođen je u Rogatici 29. april 1982 godine..

Svoje prve fudbalske korake Selimbegović pravi tek s petnaest godina u FK Butmir iz Sarajeva, kod trenera Akifa Stambolića, ne obazirući se na mišljenja da je već kasno za njegovu fudbalsku karijeru.

Nakon samo godinu dana Adem Bajrić, tadašnji trener kadetskog tima FK Željezničar, dovodi ga u spomenuti klub. Kako je svaki početak težak, tako je i Mersad proživljavao teške trenutke u prvim danima svog boravka u klubu. Mnogo je zaostajao za svojim vršnjacima, koji su bolje poznavali taktiku, koordinaciju, igru glavom, duge pasove, kao i određene termine s kojima on tada nije bio upoznat. Međutim, to ga nije spriječilo da se pokaže na terenu. Ljubav prema fudbalu te san da jednog dana zaigra na Grbavici davali su mu dodatnu snagu. Nakon završenog treninga, Mersad bi sate provodio trenirajući po ilidžanskim parkovima. Talenat, trud i jaka volja dovode ga do onoga što je silno želio.

Amar Osim prepoznaje njegov talenat i forsira ga kako bi što prije bio uvršten u prvi tim. Već po završetku omladinske škole kao junior debituje za prvi tim Željezničara. Nakon toga, nekoliko sezona igra u drugim klubovima u našoj zemlji, prvo u Tošku, a zatim i u premijerligašima (Olimpik i Žepče), potom ponovo oblači najdraži plavi dres i igra kao standardni prvotimac.

Ubrzo odlazi u Njemačku u Regensburg, gdje boravi već deset godina. Prvih šest godina igrao je u istoimenom klubu i uspio s njim ući u 2. Bundesligu, popularnu „Cvajtu“.

Mersad je zbog povrede bio primoran završiti igračku karijeru, te se posvetiti trenerskom pozivu. Njegova trenerska karijera započela je upravo u Jahn Regensburgu, prvo kao trenera drugog tima, zatim ekipe A Juniora te kao šef-trenera i koordinatora omladinskog pogona.

Trenutno je s istim klubom u Cvajti kao prvi asistent prvog tima (zamjenik šefa) i koordinator Akademije.

Polaznik je UEFA PRO programa, najviše fudbalske licence, priznate u cijelom svijetu.

Nedavno je zajedno sa ostalim polaznicima, među kojima je i nekoliko zaista zvučnih imena, kao što su Admir Smajić, Zlatan Bajramović, Samir Muratović, boravio u Nyonu, sjedištu Uefe, gdje je održao nekoliko prezentacija i trening, te tako u pravom svjetlu predstavio naš Savez i edukacijski centar kojem je, kako kaže, jako zahvalan. Profesorima i predavačima, prof. Doganu, Taloviću, Jeleškoviću i Aliću, koji rade vrhunski posao, duguje mnogo, jer ono što je ponio od njih pomoglo mu je da napreduje.

 

Ubijeđen je da naši edukatori svojim iskustvom, profesionalizmom i predanošću ni u jednom segmentu ne zaostaju za drugim evropskim zemljama. Upravo je kurs u Nyonu svima pokazao da rade vrhunski posao, pa su tako svijetla obraza i s puno pohvala Uefinih predavača napustili Nyon.

Mersad zajedno sa suprugom i dvoje djece trenutno živi u Regensburgu.

 

Billedresultat for Mersad Selimbegovic

Billedresultat for Mersad Selimbegovic

 

Billedresultat for Mersad Selimbegovic

Billedresultat for Mersad Selimbegovic

 

Fotografija SSV Jahn Regensburg.

 

Komentariši