Nermin Štitkovac: Ponosan sam na 5. mjesto na SP-u

Sadamnaestogodišnji Sarajlija Nermin Štitkovac perspektivni je bh. atletičar, bacač kugle koji, sudeći prema dosadašnjim rezultatima, ima svijetlu budućnost. S njim smo razgovarali o dosadašnjim uspjesima, njegovoj svakodnevnici, poteškoćama s kojim se suočava, planovima za njegovu sportsku karijeru te njegovim interesovanjima.

 

 

 

 

Mladi atletičar Nermin Štitkovac:

Ponosan sam na 5. mjesto na SP-u, inspiriše me Amel Tuka

 

Sadamnaestogodišnji Sarajlija Nermin Štitkovac perspektivni je bh. atletičar, bacač kugle koji, sudeći prema dosadašnjim rezultatima, ima svijetlu budućnost. S njim smo razgovarali o dosadašnjim uspjesima, njegovoj svakodnevnici, poteškoćama s kojim se suočava, planovima za njegovu sportsku karijeru te njegovim interesovanjima.

 

Štitkovac je rođen 14. septembra 2000. godine u Sarajevu, učenik je Srednje škole za okoliš i drvni dizajn te pohađa treći razred. U svijet atletike je ušao 2012. godine, a motiv je pronašao prateći bh. bacače Hamzu Alića i Asmira Kolašinca te svog daidžu Edhema Kačevića.

“Atletikom sam se počeo baviti prije pet godina. Sve je počelo od školskog takmičenja kada sam se prijavio da bacam kuglu. Osvojio sam prvo mjesto, a nastavnik sporta mi je savjetovao da se aktivnije počnem baviti atletikom, odnosno bacačkim disciplinama. Učlanio sam se u Atletski klub Sarajevo i počeo trenirati, prvo sam bacao disk, a potom i kuglu. Sve vrijeme sam pratio naše starije bacače Hamzu Alića i Asmira Kolašinca. Moj daidža Edhem Kačević također se bavio bacanjem kugle i nekako, gledajući njega i njegove rezultate, u meni se javljala želja da se i ja jednog dana također počnem baviti atletikom. Kao dijete uvijek me mnogo zanimao i interesovao sport, a prvo sam počeo trenirati rukomet. Međutim, interesovanje za atletiku je bilo veće pa sam se stoga odlučio nastaviti baviti atletikom”, izjavio je Štitkovac u intervjuu za portal Klix.ba.

Sport kojim se bavi je veoma naporan, zahtjevan i traži mnogo žrtve i odricanja. Velika prepreka su loši uslovi za treninge i nedostatak adekvatne infrastrukture.

“Za svaki sport kojim se neko odluči aktivnije baviti je potrebno mnogo odricanja pa tako i za atletiku. Treniram jednom dnevno tokom cijele sedmice, a kada se bliže bitnija takmičenja, treninzi su dva puta dnevno. Moje pripreme su fokusirane na intenzivnije treninge. Budući da idem u srednju školu, nemam vremena za treninge dva puta dnevno. Uslovi u našem gradu nisu baš najbolji, ali se nadam da će se u budućnosti i to promijeniti. Zimski period stvara poteškoće, jer u našem gradu nema dvorane u kojoj se može bacati kugla. Ipak, uprkos tome, trudim se da moj dan počinje ustajanjem u 6:30 sati, potom odlazim u školu, a onda idem na trening gdje radim s trenerom Mensurom Vrcićem”, rekao je mladi bacač kugle.

Iako je veoma mlad te radi u lošim uslovima, Nermin iza sebe ima nekoliko zapaženih rezultata.

“Moj dosadašnji najveći uspjeh je osvojeno 5. mjesto na Svjetskom prvenstvu koje je održano u julu ove godine u Nairobiju u Keniji, ponosan sam na to. Rezultat koji bih izdvojio jeste moj lični državni rekord u bacanju kugle 20,75 m, što je drugi rezultat u svijetu. Posebno važan mi je i rezultat u bacanju diska koji iznosi 60,71 m”, kazao je Štitkovac.

 

Foto: Kemal Softić/Klix.ba

Foto: Kemal Softić/Klix.baU narednom periodu ga očekuje nekoliko takmičenja pa se nada novim dobrim rezultatima.

“Slijedi Balkansko dvoransko prvenstvo u Sofiji, kao i međunarodni atletski mitinzi te državna prvenstva. Kruna sezone će biti nastup na Svjetskom prvenstvu u Finskoj 2018. godine. Nadam se da ću ostvariti uspjeh”, riječi su našeg sagovornika.

Najveća inspiracija su mu rezultati atletičara Amela Tuke, a mnogo mu znači i podrška starijih kolega.

“Starije kolege mi pružaju veliku podršku i pomoć, obično svojim savjetima vezanim za treninge i tehniku bacanja nastoje da mi pomognu kako bih i ja što bolje i uspješnije prevazišao neke poteškoće. Naravno, pratim sva događanja vezana za bh. atletiku, podjednako za sve atletičare. Za mene su rezultati Amela Tuke inspirativni”, dodao je Štitkovac.

 

Foto: Kemal Softić/Klix.ba

Foto: Kemal Softić/Klix.baSlobodnog vremena je malo, a kada ga uspije pronaći, trudi se da ga provede u prirodi.

“Slobodno vrijeme koje imam obično nastojim iskoristiti što bolje kako bih ‘napunio baterije’. Volim šetati i odmarati u prirodi, šetnje me opuštaju”, istakao je Nermin.

Osim atletike, prati i nogomet, a otkrio je za koga navija u bh. nogometu.

“Pratim bh. nogomet koliko stignem, a navijam za FK Sarajevo”, završio je Štitkovac.

 

 

https://www.klix.ba/sport/atletika/mladi-atleticar-nermin-stitkovac-ponosan-sam-na-5-mjesto-na-sp-u-inspirise-me-amel-tuka/171206034#3

 

Komentariši