Oplačem svaki Bajram

Oplačem svaki Bajram

Sead Pesto

Bajrami dok su mi roditelji bili živi (do prije 10 godina) i Bajrami danas su toliko različiti za nas koji nemamo roditelje da nisam siguran da uopste uživam u njima na isti način.

Ja zaista volim Bajram kao praznik jer asocira na zajedništvo, ljubav, žrtvu. Sve to radimo u ime Boga jer vjerujemo u njega i volimo ga. Bajrame zadnjih godina ipak doživljavam teško. Taj osjecaj praznine u srcu i u duši je nešto sto ne možeš objasniti onome ko ima žive roditelje.

Iako sam savršeno svjestan da je Božje određenje da se rodiš i umreš teško preživljavam svako Bajramsko jutro u zadnjih 10 godina. Taj osjećaj da roditeljima na Bajram ideš na mezar plačući jer si “siroče” i nekako koliko te ljudi voljeli je veoma težak.

Oplačem svaki Bajram i onda se osjećam puno bolje. Kao da kroz suze izađe ono što boli. Bolnije je samo kad roditelji idu djetetu na mezar i na Bajram.

Čuvajte roditelje dok su živi i provodite svaku sekundu koju možete zajedno. Zaista su to oni koji će uvijek biti uz tebe ma šta da uradiš.

Bajram barećula svim mojim dragim prijateljima a posebno onim čiji su roditelji su još živi i treba im pomoć. Budite tu uvijek za sve što im treba..

Komentariši