Nema ratnih dejstava, mada je još uvijek prisutna prepreka u Podravanju, gdje se desi da i neko strada. Koristi se i dalje planina Sušica, nekako je sigurnija. Došlo je vrijeme da se na neki način odužimo Srebreničanima, mada je to u jednom veoma različitom kontekstu. Mi smo kod njih ''kupovali žito'' ili im se pridruživali u ratnim pohodima koji su proizlazili iz namjera opskrbljivanja hranom, kad su u određenim trenucima mnogi vidjeli zadnju šansu preživljavanja. Ipak je bilo mnogo teže, tada, kad je i pored gladi vrebala smrt na svakom koraku, ma gdje se nalazili.
Danas je mnogo, mnogo, manje rizika i samim tim je sve znatno lakše. Žepljaci za veliko čudo bukvalno dijele brašno Srebreničanima, kažem Srebreničanima, a veći je procenat izbjeglih iz Cerske, Konjević Polja, Vlasenice i drugih pograničnih mjesta oko Srebrenice, koji su našli utočište u Srebrenici. Ljudi ponovo gladuju, dok kod nas u Žepi, hvala Bogu, ima brašna i previše. Pored svih humanitarnih koje smo dobivali, ljudi su ipak i dalje sijali žito koje je u odnosu na povrće i voće baš urodilo pravim plodom kod svih. Kad god nam dolazi konvoj sa hranom obavezno se šalje najviše brašna. Šalje se i drugih prehrambenih artikala, ali ne dođu do nas. Skidaju četnici u Rogatici, Sokocu i Borikama. Malo im pljačke svih muslimanskih dobara pa daj i ono malo crkavice koju trebamo dobiti. Kako ih nije već jednom strah Boga, kako već jednom ne prorade ti njihovi mozgovi iako su zaraženi do kraja? I ja lupam, nema milosti kod četnika. Nije njima ništa važno osim da ubijaju i pate narod, a da se smiluju na nečiju ''sadaku'' koju nam dijeli svijet. Izgleda da im pričinjava veliko zadovoljstvo da jedu i ono što je drugima namijenjeno.
Dođe jučer Ramo iz Cerske. Nađoh ga u Vrataru prodaje motorku. Sramota ga da traži, reče, pa se bolje osjeća ako ima što zamijeniti. Meni je i onako trebala motorka. Već neko vrijeme pripremam građu da pravim veću kuću, i satro sam svoju motorku, crkla. Donio je Ramo motorku, skoro nova, a za nju je tražio 600 njemačkih maraka. Nije puno, reče Ramo, i dodaje da bi volio da trampi za neko manje goveče, june. Imao sam jednog manjeg junca, proračunasmo ga 450 maraka, po cijenama tržišta u enklavama i dadoh mu još 150 maraka. Priča Ramo da u Srebrenici nedostaje mesa, a kupuju ga samo malo imućniji, pa on vidi šansu da malo zaradi i na lakši način dođe do više brašna za svoju porodicu. Ramu sam ostavio kod nas na konaku, smjestio njegovog konja u suho i podijelili smo večeru s njim. Mada smo upoznati sa nedaćama u Srebrenici, nije nam Ramo bio dosadan pričajući o svemu.
Jutros je Ramo poželio poći nazad svojoj porodici u daleku Srebrenicu, dugo se zahvaljujući i blagosiljajući za naše gostoprimstvo. Pored pazara koji smo učinili, Rami smo dali vreću brašna i vreću krompira bez ikakve nadoknade, što nije mogao da vjeruje. Bio je neizmjerno sretan. Sa suzama u očima pominjao je svoju ugroženu porodicu koja ga čeka u dalekoj Srebrenici, te kako će im pričati o nama. Pomogao sam Rami ukrotiti junca koji se nikad nije vodio u jularu isprativši ga sve do centra Žepe. Odatle je otišao sam, poželio sam mu sve najbolje u putu i životu. Vratio sam se i evo još mi je Ramo prisutan u mislima, mada se bliži kraj sumornog jesenjeg dana. Prava jesen i da nije što jeste, možda bih i zapjevao onu staru ''Jesen stiže dunjo moja''. Sjetih se te pjesme, a kako zapjevati kad mi i nije do pjesme.
Nastavice se