Rogatica Home Page

Switch to desktop Register Login

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
 • Stranica:
 • 1

TOPIC:

Tako to rade turci... Alija Izetbegovic 13 years 8 months ago #6882

Ne zaboravimo Rogaticu...

Please Prijava to join the conversation.

Odgovor:Tako to rade turci... Alija Izetbegovic 12 years 8 months ago #18021

 • Mare
 • Mare's Avatar
 • Offline
 • Platinum Member
 • Platinum Member
 • Objave: 1478
 • Thank you received: 1
Musadik Borogovac
Bosanska Deklaracija

DA SE ALIJA IZETBEGOVIC U BOSNI NIKAD NE PONOVI
U Bosni, utocistu naroda, vjera i kultura Bosnjaci su gradili gradove, svoj govor bogatili i pisali pismima zajednicke svjetske civilizacije, u samoj molitvi nosili individualizam, a kolektiv gradili na temeljima zadatog prostora, zakona, konvencije i nauke. Nisu, poput svojih krvnika, morali trositi stvaralacku energiju da bi uljepsavali sliku o samima sebi i poput srpskih ubica civila tvrditi da su pokolji vojne pobjede. U skolama nisu morali lagati djecu kako su nijema kola nepismenih predaka - najljepsi balet, a frule - muzicki instrumenti i kulturna bastina. Bosanske arhitektonske asimetrije izgradjene od svjetla, vode i kamena, kaligrafija poezije, slikarski vez prirode sjali su kao dragulj naspram Srbije, "zemlje seljaka na brdovitom Balkanu". Bosnjacka multikultularnost je vremenska i prostorna kategorija, kao i sam islam. Kao dio islama ''osudjeni'' na komunikaciju i toleranciju Bosnjaci su stali pod zastavu sa predislamskim grbom i simbolom kao sto s u i njihovi preci stali pod islamsku zastavu stavljajuci poganima na znanje "kto je ta drzava Bosna" i koliko je spremna da se brani i svojom posebnoscu. Da li cemo od nasih ubica preuzeti autokefalni otpor prema univerzalnoj svijetskoj civilizaciji, pravu i negirati Bosnu u Povelji UN zarad lukavih podvala o ''pritisku svijeta''? Da li cemo dozvoliti svojim Srbima muslimanske vjeroispovjesti da dokazuju svoje srpstvo dajuci poganima nase sinove cerke i nasa brda rijeke i gradove? Da li cemo nasim fukarama dozvoliti da koriste cak i islam da nam ''objasne'' da smrt u izdanim gradovima i selima nije njihova volja, rezultat jos predratnih potpisa, nego nasa ''sudbina '', da je gubitak Bosne i egzekucija Bosnjaka ''Bozija kazna'', odnosno da je nekakav Karadjic konzekventno boziji poslanik koji izvrasava tu ''Alahovu volju''? Hocemo li im dati nesto sto nam je ostavljeno na cuvanje i sto je vaznije i od nas samih - nasu Bosnu od Drine do Une i od Save do mora?

U onom trenutku kada se Bosni pruzila mogucnost da se izvuce iz smrtnog zagrljaja drzave fukara, kada su djela nad-slavenske pisane i usmene knjizevnosti - divani, balade, rubaije, gazeli, kaside - trebali ugledati svjetlo dana i, nakon jednog stoljeca, svojom ljepotom osvijetliti djecije ucionice te u zaborav baciti srpsku kulturu ''zadruge'' radnih akcija i sindikalnih proslava, -- pred smrtne neprijatelje Bosnjaka - srpsku civilizacijsku nakazu pojavio se nerjesiv problem suocenja sa slikom u vlastitom ogledalu iluzija.

Srpski nacionalni program nije smislio neki ludi pojedinac, sofisticirana tajna organizacija, nego osnovni stubovi srpske duhovnosti: Univerzitet, pisci i crkva. Prvi su shvatili da je nako pada ''velikog zadruznog zida'' u Berlinu, jedino rjesenje brzo pobiti one koji su bolji i opasni za vjekovima cuvane mitove i iluzije srpsko-slavensko zadruznog samozadovoljstva. Izvrsioci nacionalnog projekta nisu sofisticirane gasne komore ili atomske bombe nego prve komsije, sa Njegosevom biblijom u ruci i u ambijentu potpune vjerske predanosti nozu i vinu i Svetom Savi.
Na rubu 21. vjeka, nakon pada Berlinskog zida, vodjeni instinktom odbrane od nepoznatog, ovi pojesni gubitnici i u miru i u ratovima ustuknuli su u svoju prethodnu odbrambenu transu, duhovnu fazu stocara - socioloske zvijeri u ljudskom obliku Bosna i Hercegovina se razara neproporcija lnom mrznjom iz perioda hordi i glinenih bogova, njen evlad kolje bez obzira na pol i uzrast, a autenticni Slaveni kanibalisticki lizu krvave nozeve. Ove isprepadane ubice djece sa grumenom njive u dusi umjesto svjesti , bez tragova renesanse i gradova u vlastitom iskustvu, - mogu postati, dobitnici samo uz pomoc najgorih medju nama, onih koji u stvari ni nisu ''mi'' nego su oni . Da li cemo imati buducnosti ako pustimo da nas vode oni za koje smo mi " slijepi rukavac velike slavenske rijeke - koja neminovno nestaje? Od ljubvi prema srpskoj zadruzi i smradu zadruge ne vide niti mogu vidjeti sustinsku razliku medju nama koju srpski ratari i hrvatski cobani ne samo da vide nego ih ta razlika duboko boli.

Davanje naziva "Bosna" teritorijalnoj, duhovnoj i politickoj zakrpi koja se pokusava formirati uz pomoc par bjednika navodne muslimanske vjeroispovjesti i provjerene srbofilnosti -- zlocin je i sramota bez presedana. Buducnost te ideje zove se smrt i ropstvo najplemenitije civilizacije na Balkanu. To mozda i jeste Bozija kazna za idolopoklonstvo - a sto islam strogo zabranjuje

Please Prijava to join the conversation.

Odgovor:Tako to rade turci... Alija Izetbegovic 12 years 8 months ago #18023

 • Teva
 • Teva's Avatar
 • Offline
 • Moderator
 • Moderator
 • Objave: 6796
 • Thank you received: 10
Sehidima Bosne i Hercegovine


ucinimo nesto za nas grad

Please Prijava to join the conversation.

Odgovor:Tako to rade turci... Alija Izetbegovic 12 years 8 months ago #18061

 • Dedo
 • Dedo's Avatar
 • Offline
 • Platinum Member
 • Platinum Member
 • Objave: 1012
 • Thank you received: 0
Teva za ovaj odgovor na gore naznacenu temu skidam kapu.
Bez pisanja bez nervoze odgovor zasluzuje sve pohvale AFERIM:
Nikad nije izgubljeno ono cega se ne odreknes

Please Prijava to join the conversation.

Odgovor:Tako to rade turci... Alija Izetbegovic 12 years 8 months ago #18077

:) Dedo aferim i za tebe, da je bogdo vise takvih bilo bi lakse i Rogatici i Bosni...
Ne zaboravimo Rogaticu...

Please Prijava to join the conversation.

Odgovor:Tako to rade turci... Alija Izetbegovic 12 years 7 months ago #18866

ja bih svjetlo zvao mrakom da te nije Alija...

Please Prijava to join the conversation.

Odgovor:Tako to rade turci... Alija Izetbegovic 10 years 11 months ago #29071

NA DANAŠNJI DAN PRIJE 21g.

Please Prijava to join the conversation.

Odgovor:Tako to rade turci... Alija Izetbegovic 10 years 11 months ago #29073

E baš tako ...svaka čast Rule..
“Gdje god nema bistre rijeke, nema ni bistra uma“.

Please Prijava to join the conversation.

 • Stranica:
 • 1
Moderators: Mustafawebmaster
Time to create page: 0.042 seconds
Powered by Kunena forum

Ucinimo nesto za nas grad... Ne zaboravi Rogaticu ... www.rogatica.com

Top Desktop version