NAJJAČE ORUŽJE
Islam se pojavio... Kurejšije su vidjele da će se nova vjera brzo širiti, jer je islamsko vjerovanje jasno kao Sunce i zato što je to jednostavna vjera koja poziva na dobro, razumljiva je i logična. Kurejšije su bile protiv Poslanika i svih onih koji su prihvatali novu vjeru. Svim sredstvima su se borili protiv islama i strašno proganjali one koji su primali islam, da bi održali svoju vjeru. Međutim, muslimani su strpljivo podnosili sve progone govoreći: - Ovo je borba u ime Allaha.
Jedne prilike grupa velikana iz plemena Kurejš sjedila je i razgovarala o Muhammedu a.s. Imali su različite stavove o tome šta uraditi sa njim. Među njima je bio ugledni Kurejšija Utba ibn Rebia Ebul-Velid.
- Muhammed sada sam sjedi u džamiji – reče Utba. Šta mislite da odem i razgovaram sa njim? Ako mu izložim stvari, možda će nešto prihvatiti! Da mu damo sve što želi da ostane sa nama?
- Da, idi i razgovaraj s njim – rekoše mu.
Utba ode do Muhammeda, s.a.v.s., sjede pored njega i reče mu. – Bratiću moj, ti si naš i ugledan si! Svoj narod si doveo u veliku nepriliku. Napravio si razdor među nama i podijelio si nas u vjerovanju. Poslušaj me, dajem ti prijedlog! Razmisli, možda ćeš nešto prihvatiti?!
- Reci, Ebul-Velide – reče Poslanik – slušam.
- Ako želiš bogatstvo, skupit ćemo toliko da ćeš biti najbogatiji od nas. A ako želiš vlast, bit ćeš nam glavni vođa.
Kada Utba završi i Poslanik ga sasluša, reče mu: – Da li si završio?
- Da – odgovori on.
- Sada ti mene poslušaj – reče Poslanik s.a.v.s., učeći dirljivim glasom: U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog. Ha-mim. Objava je od Milostivog, Svemilosnog, Knjiga čiji su ajeti jasno izloženi, Kur´an na arapskom jeziku za ljude koji znaju, vjesnik radosnih vijesti i opomena,- pa opet većina njih glavu okreće, neće ni da čuje.
(sura Fussilat)
Poslanik s.a.v.s. je nastavio učiti Časni Kur´an dok je Utba veoma zadivljen i bez daha slušao. On je Poslanikovo učenje slušao sa poštovanjem, jer su Arapi kao veliki zaljubljenici rječitosti i čistog jezika poznavali dobar govor. Shvatio je da govor, kakvog prije nije čuo, ne može biti ljudsko djelo. Kada je poslanik s.a.v.s. završio učenje, reče Utbi: – Čuo si ono što si čuo. To je to.
Zadivljeni Utba uputi se svojim drugovima nakon što je u njemu Kur´an ostavio veliki dojam. Kada su ga ugledali kako dolazi, jedan od njih reče: – Ebul-Velid se promijenio!
- Šta se desilo – upitaše ga.
- Tako mi Boga, nikada nisam čuo sličan govor! To nije čarolija, niti obmana! Kurejšije, poslušajte me i ostavite na miru ovog čovjeka! Tako mi Boga, na osnovu onog što sam čuo, on će postati veliki poslanik!
Začudiše se i rekoše Utbi – On te je opčarao, Ebul-Velide!
- Ovo je moje mišljenje, a vi uradite kako hoćete.
Tako je Kur´an bio najjače oružje vjere. Ostavljao je jak dojam na ljude, zbunjujući njihove umove, jer je on Allahov govor i vječna mudžiza za sva vremena....