Rogatica Home Page

Switch to desktop Register Login

INTERVJU - Nezim Halilović Muderris

Muderris

Tužilaštvo BIH želi kroz montirane procese jeste da se dokaže da su zločini činjeni na sve tri strane. Čini mi se da se pravi jedna tampon-zona, da dio BiH koji većinom naseljavaju Bošnjaci postaje evropska Gaza. Prva velika izdaja međunarodne zajednice nastala je kada je Žepa proglašena “zaštićenom zonom” i kada je zadatak zaštite tog prostora predat u ruke ukrajinskog bataljona, a Žepljaci razoružani. I stranci su pomogli etničko čišćenje Bošnjaka

Klikova: 2328

Opširnije: INTERVJU - Nezim Halilović Muderris

Najteži trenutak u mom životu je odlazak iz rodnog grada

Odlazak iz rodnog grada svakako. Ostaće kao pečat u meni i mom srcu, onaj pogled u nekako zgrudvanu i ratom ušutkanu čaršiju u kojoj sam se rodio, proveo djetinjstvo i najljepše godine svog života.  No, kako sve loše ima i svoje dobre strane, drago mi je da to nije ugrozilo moje poimanje ljudi. Naime, za mene nema drugih podjela osim na dobre i loše ljude. Sve druge podjele su kvazi prirode i lažne.

Klikova: 3529

Opširnije: Najteži trenutak u mom životu je odlazak iz rodnog grada

Dževad Jahić: Narod bez jezika nema se čega sjećati niti ima kud u budućnost ići

Dževad Jahić: Narod bez jezika nema se čega sjećati niti ima kud u budućnost ići

Dževad Jahić je bosanskohercegovački lingvist i pjesnik. Osnovnu i srednju školu završio je u Rogatici ---- Fenomen otuđenja Bošnjaka od vlastitog jezika je u najmanju ruku dvostruk ili trostruk. Kada govorimo o otuđenju- mi smo skloni da u tom jezičkom otuđenju optužimo tu koncepciju srpsko-hrvatskog jezika, problematičnost teze ukršanja varijanata u BiH i slično. Međutim, mi smo ponajviše krivi, ali je problem u tome što je naša krivica ne ona historijska koja je nametnuta, nego je krivica naša u našoj svijesti još uvijek nestabiliziranoj i donekle još uvijek deformiranoj svijesti o tome da je jezik prošlost i budućnost naroda, da narod bez jezika nema se čega sjećati niti ima kud u budućnost ići.

Klikova: 6198

Opširnije: Dževad Jahić: Narod bez jezika nema se čega sjećati niti ima kud u budućnost ići

INTERVJU: Irma Behlulović: “Vidjela sam Malog Princa”

12347636_10207317141859530_776862288433418365_n

Gledala sam iz dana u dan iz mjeseca u mjesec kako moja mama odlazi i kako njena demencija sve više napreduje. Gubila se i vraćala i znate, to je bilo jako tužno i bolno proživljavanje za mene. Moja majka koja je bila jedna vrlo sposobna, vješta i hrabra žena nestajala je i odlazila u neki čudan svoj svijet. U toj sopstvenoj agoniji morala sam nekako naći izlaz – i tada sam počela pisati. A Mali Princ je moja vječita životna inspiracija!

Klikova: 4963

Opširnije: INTERVJU: Irma Behlulović: “Vidjela sam Malog Princa”

Prof.dr.sc. Smajil Durmišević – naš najveći haiku pjesnik


ZENICA - Dr.sc.Smajil (Bego)Durmišević rođen je 06.2.1956. godine u Vrataru, Žepa, općina Rogatica. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Sarajevu 1982. godine. Specijalista za školsku medicinu i Higijenu-zdravstvenu ekologiju. Dodijeljen mu je naziv primarijus. Magistrirao je 2001. a doktorirao 2006. godine. Vanredni je profesor na Zdravstvenom i Islamskom pedagoškom fakultetu fakultetu Univerziteta u Zenici, Načelnik je Službe za zdravstvenu ekologiju i higijenu Županijskog zavoda za javno zdravstvo u Zenici od 1997. godine.

Klikova: 6212

Opširnije: Prof.dr.sc. Smajil Durmišević – naš najveći haiku pjesnik

Ucinimo nesto za nas grad... Ne zaboravi Rogaticu ... www.rogatica.com

Top Desktop version