Rogatica Home Page

Switch to desktop Register Login

Ekshumacija Kukavice, Surovi, Kujundžijevići

Uredništvo stranice je dobilo veoma značajan a u isto vrijeme i potresan materijal ekshumacija u Rogatici provedenih 1-4 septembra, 15 septembra, 4-8 oktobra  4-11 novembra 1998 godine. Materijal smo dobili pod šifrom ”svjedok X” Materijal je u tekstu i potresnim fotografijama. Ovo je na neki način ekskluzivan materijal za koji smatramo da do sada nije objavljivan. Prošlo je 12 godina od ovog događaja i razmišljali smo da li da ovo objavljujemo. Ipak je odlučilo mišljenje da se izađe u javnost sa ovim materijalom, potresnim pričama i fotografijama… Gledaj, čitaj, pamti, ne zaboravi…..

 

 

Ekshumacija Kukavice, Surovi, Kujundžijevići 
 

 

KUKAVICE

Kukavice su područje južno od Rogatice. Većina kuća u području Kukavica su u ruševinama.

 

Kukavice tijela 3-10

 

Donje Kukavice Tijelo 3.

 

- To su bili ostaci 92-godišnje žene ubijene 1992. godine. Dio skeletnih ostaka su se nalazili raspršili na površini zemlje a na nekim mjestima i oko  5 cm dubine. Većina posmrtnih ostataka su pronađeni plitko ispod površine zemlje zamotani u deku.

 

 

Kukavice Tijela 4. i 5..

 

- To su bili prema iskazima svjedoka ostaci čovjeka i žene. Čovjek je rođen 1928. godine, a žena 1932. godine. Oboje su prema navodima svjedoka ubijeni u junu 1992.

Dva skeletna ostatka su lokalizirani i pronađeni, bili su bio zamotani u deku, i djelomično su se nalazila ispod nivoa vode. Tijelo 4 je na sebi imalo žensku odjeću, dok je tijelo 5 bilo odjeveno u mušku odjeću.

Kukavice Tijelo 6.

 

- To su bili prema iskazu svijedoka ostaci žene rođene 1923. godine, a ubijene u junu 1992. godine. Pronađeni su skeletni elementi djelimično spaljeni, a jedan dio raspršen na pomenutom lokalitetu. Tim je prvo ukonio rastinje a onda otkrio dodatne skeletne elemente. Pronađeni skeletni ostaci, kao i drugi pronađeni ostaci su bili u skladu sa izjavom svjedoka.

Kukavice Keleta 7.

 

 

 

- To je prema riječima svjedoka grob muške odrasle osobe oko 50 godina stare, poginule u junu 1992. godine. Grob je bio na strani strma brda. Skeletni ostaci pronađeni veoma plitko, samo 5 -10 cm ispod površine zemlje. Preko skeletnih ostataka je bila deka, ali skeletni ostaci nisu bili zamotani u deku. Na poginuloj osobi (na skeletnim ostacima) je bila muška odjeća. Ubijeni je imao u vilici zlatan zub, detalj koji može pomoći pri identifikaciji.

Kukavice - Nova Jama tijela 8-9.

 

-  Prema iskazu svjedoka radi se o grobu dvije osobe koje su nađene u šumi i koje su ovdje ukopane. Grob je bio ispod hrpe ugljena i otpada. Tim je prekopao područje površine 2,8 x 1,7 m do oko 40 cm ispod površine gdje su pronađeni skeletni ostaci. Preko skeletnih ostataka bila je deka.

 

SUROVI

Ovo područje je oko 4 km jugoistočno od Rogatica. Naselje je na nadmorskoj visini od 700 m do oko 800 m.

 

Dva tijela pronađena su uz sami put koji prolazi između kuća. Svjedok misli da bi u blizini ovih skeletnih ostataka trebao biti i treći grob, te da se radi o šest-godina starom dijetu, ali grob niti skeletni ostaci nisu pronađeni.

 

Surovi Tijelo 1.

 


Dijelovi lubanje tijela 1. su bili izloženo na površini, a ostatak tijela je bio pokriven zemljom. Tijelo je bilo do 20 cm ispod površine zemlje. Tijelo je bio obučeno, i djelomično zamotano u deku.

Tijelo je obučeno u žensku odjeću, a ubijena je imala šamiju na glavi. Skeletni ostaci su pripadali ženi između 40-50 godina starosti.

Pored skeletnih ostataka pronađen novčanik sa nešto novaca i nakit koji je prepoznat od strane rodbine. Na 3. i 4. pršljenu uoćljiva puščana rana kao i na obadvije butne kosti. Uzrok smrti su hitci iz vatrenog oružja.

Surovi Tijelo 2.

 

Skeletni ostaci pronađeni na površini i na dubini ne više od 15 cm ispod površine zemlje. Tijelo nađeno da leži na desnoj strani, s desnom nogom savijenom prema lijevoj strani. Tijelo je bio zamotano u deku i odjeveno u žensku odjeću, a ubijena je imala šamiju na glavi. Uz skeletne ostatke pronađena kožna kesica u kojoj su bila dva prstena koji su prepoznati od strane rodbine. Ova ubijena osoba bila je preko 45 godina stara. Osoba je imala slomnjenu donju vilicu kao i pušćanu ranu na glavi što je i uzrok smrti.

 

 KUJUNDŽIJEVIĆI

Kujundzijevici je selo oko 2 km južno od Rogatica. Selo je u potpunosti uništeno.


Kujundzijevici  tijela 3-4.

 

Svjedok je rekao da su tu posmrtni ostaci dvije osobe s istim prezimenom. Postojala je mogućnost prema iskazu svjedoka da se tu nalazi i treća osoba ali poslije detaljnog pregleda ta osoba nije pronađena.

Ljudski skeletni elementi su razbacani oko 200 m duž odvoda /drenaže/. Kada su nađeni skeletni elementi su označeni te pažljivo sakupljeni u pripremljene vreće..

Tijelo 3 su djelomični skeletni ostaci muškaraca preko 45 godina. Tijelo 4. To su  djelomični skeletni ostaci ženske osobe, neutvrđene starosti.

 

 

 

 

Ucinimo nesto za nas grad... Ne zaboravi Rogaticu ... www.rogatica.com

Top Desktop version