Rogatica Home Page

Switch to desktop Register Login

Avdo Palić je mučki ubijen s leđa

...... Narednih petnaest dana Palić je proveo u Rogatici gdje ga je ispitivao načelnik bezbjednosti Generalštaba Ljubomir Beara, da bi nakon toga bio prebačen u garnizonski vojni zatvor Vanekov mlin u Bijeljini odakle ga je u noći 5. na 6. septembar 1995. godine izveo Mladićev lični pratilac Dragomir Pećanac i od tada mu se gubi svaki trag.

 

Sjećanje na heroja odbrane Žepe:

 

Avdo Palić je mučki ubijen s leđa

 

Pukovnika Armije R BiH i komandanta odbrane Žepe Avdu Palića, 27. jula 1995. godine zarobio je pomoćnik načelnika za bezbjednost i obavještajni rad Generalštaba VRS Zdravko Tolimir i doveo na komandno mjesto kod generala Ratka Mladića, piše novinska agencija Patria.

Narednih petnaest dana Palić je proveo u Rogatici gdje ga je ispitivao načelnik bezbjednosti Generalštaba Ljubomir Beara, da bi nakon toga bio prebačen u garnizonski vojni zatvor Vanekov mlin u Bijeljini odakle ga je u noći 5. na 6. septembar 1995. godine izveo Mladićev lični pratilac Dragomir Pećanac i od tada mu se gubi svaki trag.

Palićevi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice u Vragolovima kod Rogatice u novembru 2001. godine ali nisu bili identificirani sve do augusta 2009. godine.

Na pregovorima o evakuaciji civila iz tzv. zaštićene zone Žepa 27. jula 1995. godine, u ukrajinskom kampu UNPROFOR-a na Bokšanici kod Žepe, zajedno s Palićem, kukavički su zarobljeni i Mehmed Hajrić i Amir Imamović, članovi ratnog Predsjedništva Žepe, koji su također ubijeni.  

Lokacija na kojoj je mučki ubijen Avdo Palić nije poznata. Prema nalazima obdukcije zaključeno je kako je najvjerovatnije ubijen pucnjem u glavu. Pretpostavlja se da mu je pucano s leđa.

Haška presuda Tolimiru

U haškoj presudi general Vojske RS Zdravku Tolimiru, koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, kao zločin genocida okvalikovano je i ubistvo pukovnika Avde Palića, te članova Ratnog predsjedništva Žepe Mehmeda Hajrića i Amira Imamovića, nakon evakuacije bošnjačkog stanovništva iz Žepe

Ucinimo nesto za nas grad... Ne zaboravi Rogaticu ... www.rogatica.com

Top Desktop version