A+ A A-

Kod Zije u Beharu

Subota ujutro,Bas Carsija,turisti,miris cevapa,jednostavna i prepoznatljiva slika naseg seher Sarajeva.

STAKLO, BEHAR, MRKVA, ROCK sve u 50 metara.

Iako je jutro,mnogo svijeta u ovih 50 metara, ja se u momentu osjetih kao stranac. Govore razne jezike,nigdje ono nase :Djesi ba.
A da se tako ne bi osjecao odoh ja kod Zije u Behar.Na vrata,odmah druga atmosfera, sirok osmijeh i dobrodoslica:Bujrum Zambi,otkud ti ,pita nas Zijo.Eto put me nanio,ali ne moze se van adeta moj Zijo,prvo u Behar na kahvu pa onda poslovi,odgovorih mu.

Inace Behar je otvoren daleke 1975 godine i vrlo brzo postao kultni lokal.Kultni lokal iz mnogo razloga.
U beharu se skupljala Rogaticka intelegencija,Rogaticka mladost,i danas je to tako.

U beharu su se desile prve ljubavi,prvi sastanci,raja se okupljala da odatle krenu kao navijaci svoje Mladosti,da navijaju za svoje asove u fudbalu: Seprku, Cigu, Hapu, Hazu, Didu, Kacu, Stuhnju, Cesona, Pavu, Silju i mnoge druge.

U kosarci: Golija, Selija, Zirgu, Midu, Curku, Sulju, Sizija, Pavu, Armina,   u rukometu da navijaju za: Kajeta, Nasku,Lastiku, Kevu, Bucu, Neda, Corbicu i mnoge druge asove koji obiljezise jedno vrijeme i jedan grad.

I danas dok sjedim gledam susret komsija iz Trebinja nakon toliko godina, komsije Srbi i Muslimani sreli se na kahvi kod naseg Zije. Komsinica veli: "Evo nas kao u dobra stara vremena kafa sa rahatlokumom".Lijep momenat i vrijedan paznje.
 
Znao sam cesto,dok sam bio na sluzbi u Mostaru dovesti svoje kolege iz cijele bivse drzave  na kahvu,rahatlokum i smreku u Behar  kod Zije.Moje bi kolege izlazile prezadovoljne,uslugom ,kvalitetom i atmosverom.

Nas Zijo rodjen je 1957 godine,svoje skolske raspuste,praznike provodio je u Rogatici sa Rogatickom rajom.Rastao je i stasavao sa svojim rajom koju Zijo izuzetno cijeni postuje i voli.Kahva je kahva,ali nekako u Beharu drukcije mirise,da li zbog Zijinog umijeca ili ta poruka stize iz podsvijesti,pa to je dio nase Rogatice.
I danas se okupljaju stari i mladi Rogaticani koji iz ovih ili onih razloga zive u Sarajevu.

Zijo selami i pozdravlja sve Rogaticane sa pozivom:Bujrum na smreku,na kahvu sa rahatlokumom,na druzenje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Neki od sadržaja

Razni tekstovi

Ucinimo nesto za nas grad... Ne zaboravi Rogaticu ... www.rogatica.com

Login or Register

LOG IN

fb iconLog in with Facebook

Register

User Registration