Rogatica Home Page

Switch to desktop Register Login

Banja Stijena

Pisao sam jednom o zeljeznickoj stanici Banj Stijena, ali sjecanja ne daju mira iako sam tu dolazio samo osam godina, tj za vrijeme gimnazijskog i fakultetskog obrazovanja. I stanica i dva kolosijeka napravljeni bukvalno u stijeni.

 

 

 

Banja Stijena

Pisao sam jednom o zeljeznickoj stanici Banj Stijena, ali sjecanja ne daju mira iako sam tu dolazio samo osam godina, tj za vrijeme gimnazijskog i fakultetskog obrazovanja.

I stanica i dva kolosijeka napravljeni bukvalno u stijeni.

Most kod zeljeznicke stanice koga se jedan dio nas jos sjeca, je napravljen negdje poslije drugog svjetskog rata. Do tada je koristen manji viseci most, malo uzvodno kod prvog tunela.

Od novog mosta pa do prve krivine je napravljen nekakv put, koji je dijelom licio i na kozju stazu. Na mjestane sela koja su gravitirala toj stanici je "razrezano" koliko metara puta svako domacinstvo treba uraditi. Protivio se samo jedan iz Rusenovica, ali su ga "partijski drugovi" ubijedili da mu se to ne isplati, i on je uradio sto ga je pripadalo. Na prilazu mostu, gdje se miniralo, miniranje je izvrsio Dervo Suljagic, koji je inace bio miner.

Staza iz kanjona je isla cik - cak, sa 4-5 krivina. Visinska razlika je bila oko 250 metara.

Mjestani socickog kraja su koristili tri zeljeznicke stanice: Sudici (stanica napravljena kasnije a ne 1906. godine), su gravitirali Golubovici, Karacici, Vragolovi i Rudine. Hrenovici su gravitirali: Mahala, Vrlazje, Planje, Kosovici. Banj Stijeni su gravitirali Banj Stijena, Jarovici, Socice, Dobrace, Kovacica, Brezje, Draguljevici i Rusenovici. Ostala sela socickog kraja se u vremenu koje ja pamtim, nisu koristila zeljeznicom. To su Burati, Kramer Selo, Maravici, Grivci, Stjenice ´, Bozine, Gazije, Obrtici i Vrbarje.

Pricalo se da je  covjek iz Socica na ledjima iznio elektricni sporet, negdje 2,5-3 kilometra. Plus visinska razlika.

Na slici se vidi prilazak voza zeljeznickoj stanici od tunela. 

Prije koju godinu sam dobio jedan fotos na kom se vidi da je od stanice ostala samo jedna manja gromilica kamenja, zarasla u zbunje.

Jedan putnik je negdje s pocetka sedamdesetih godina, cekajuci krizanje vozova zapisao: "Ne znam gdje im je banja, ali stijena je svud oko nas".

 

Ucinimo nesto za nas grad... Ne zaboravi Rogaticu ... www.rogatica.com

Top Desktop version