A+ A A-

Drveni most u Mesićima

 

 

U Mesićima na rijeci Prači niže bivše željezničke stanice (Danilova luka) postojao je drveni most do kraja 19 vijeka. -"Po kazivanju Memiša Džinde i danas se mogu naći temelji ovog mosta, nizvodno 200-300 metara od sadašnjeg  mosta u Mesićima."
 U blizini mosta, kod zaseoka Izgumanja, se mogu naći ostaci kaldrme od starog puta koji je preko Gnjile vodio za Goražde. Sa slike se može vidjeti da je izgrađen 1612.g., a datum rušenja je meni nepoznat. Most spominje u svojim putopisima i Evlija Čelebija.

 
 
 

 

Snimio Memiš Džindo (iz albuma Gojka Rosića)
 
 "Jedan takav drveni most opisuje putopisac Evlija Čelebija sa divljenjem i nalazio je se na Drini na Brodu, a drugi je se nalazio na rijeci Prači, lijevoj pritoci Drine, niže današnje željezničke stanice Mešići – Rogatica, na vrlo starom putu iz Rogatice u Goražde i Gornje Podrinje".
Most se spominje  i u časopisu Nada 01/04/1896.g. - Rogatica- (putopisne crtice)
"Tu je Prača i dvije ćuprijice, što vode preko nje. Jedna je nova, a druga stara i prastara, toliko je trošna i ruševna. Čudna ta gragjevina sasvijem je od drveta. Izvedena je sasvijem originalno, a taj gragjevni sklop zadiviće te još više, ako uvažiš, da je ćuprija dosta visoko nad vodom. Uz ćupriju imade mala kavana, baš ko smišljena i za one, koji moraju da putuju i za one, kojima se hoće putovanja".
(rekonstrukcija prema Dž.Čelić - M. Mujezinović)

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Neki od sadržaja

Razni tekstovi

Ucinimo nesto za nas grad... Ne zaboravi Rogaticu ... www.rogatica.com

Login or Register

LOG IN

fb iconLog in with Facebook

Register

User Registration