Rogatica Home Page

Switch to desktop Register Login

Sejdo

Volio je Bosnu i Hercegovinu, volio je Rogaticu. Mogao je danima pričati o Rogatici o ljudima iz čaršije, dok je pričao u očima si mu mogao vidjeti  sjetu, ljubav, radost ali i tugu. Mnoge priče i anegdote su se ispričale, Sejdo je bio pun priča rogatičih, mahalskih, pun priča ljudskih ali i životnih, iz njih se moglo puno naučiti ali i pouku izvuči..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sejdo

 

Mnoge ljude sam poznavao u Rogatici ali nikada nisam imao priliku sjediti sa njima, posebno ako smo generaciski udaljeni jedni od drugih, jedan od njih je i Sejdo Hodžić.

Upoznao sam ga dobro u tuđini u kraljevini Danskoj, u koju sam stigao po okončanju rata. Sejdo je sa suprugom Hajrom i sinom Memom živio u istom gradu gdje i moji, samo u dva različita naselja.

Od tog momenta pa evo do 25.8.2018 trajala je ta naša rogatička veza. U tim prvim godinama više se posječivalo, pričalo, sjedilo, muhabetilo kasnije nešto rijeđe..

Pričalo se najviše o Bosni i naravno o Rogatici....

Volio je Bosnu i Hercegovinu, volio je Rogaticu. Mogao je danima pričati o Rogatici o ljudima iz čaršije, dok je pričao u očima si mu mogao vidjeti  sjetu, ljubav, radost ali i tugu.

Mnoge priče i anegdote su se ispričale, Sejdo je bio pun priča rogatičih, mahalskih, pun priča ljudskih ali i životnih, iz njih se moglo puno naučiti ali i pouku izvuči..

Dok je bio dobrog zdravlja, poslije podne je imao običaj da prošeta naseljem u kojem je živio ali i dalje, koje god bi djete naišlo stao pogladio bi ga po glavi a onda bi i iz džepa izvadio bonbonu i dao je djetetu i tako svaki dan, moja Adisa i dan danas pamti da joj je Sejdo davo bombone dok je bila mala…  

Volio je ljude, druženja, volio je znanje i uvijek mi je govorio samo nek se djeca školuju nek uče fakultete znanje je največe bogstvo, evo vidiš šta se desilo sa nama u rogatici u BiH, - sve ti mogu uništiti sve ti mogu pokrasti ali ti znanje i nauku niko ne može uzeti i zato školujte djecu od toga će hajra imati i djeca a i naša domovina ako Bog da… 

Imao je svesku u koju je ispisao sva imena živih starih Rogatičana, koji su živjeli što u Rogatici, što u BiH, što u dijaspori. Na tom spisku su bili Rogatičani rođeni 20-tih i 30-tih godina prošlog vijeka. Kad bi čuo d je neko preselio na Ahiret u svesku bi pored imena rahmetlije pisao datum preseljenja drugom bojom. Vremenom je u svesci bilo sve više i više datuma a sve manje i manje onih koji su na spisku.

-          Evo Muta, vidi spade spisak na par desetina ljudi. Odoše nam ljudi, ode nam čaršija, reče mi prije par mjeseci…

Eto preseli i hadži Sejdo i vremenom će preseliti i preostali Rogatičani sa SEJDINOG SPISKA, vremenom će preseliti stara čaršijska raja, a mi moramo čuvati i gajiti sve te priče ispričane, ali se sjećati dragih i plemeniti ljudi iz naše čaršije, kako bi čaršija i dalje nastavila da živi…

Sejdo je bio veliki borac, disciplinovan i borio se do zadnjeg momenta. Zadnje recimo dvije godine ili možda godinu i po više je bio u bolnici nego kod kuće. Pošto radim u bolnici često sam ga posjećivao. On bi se odmah osmjehnuo i dodao:

 - Đe si Muta hajde sjedi da koju prebijemo.

Ja bih mu obično ”proturio” koju šalu da ga malo nasmijem i odvučem misli od zdravstvenih problema i veoma često sam u tome uspjevao…

I tako kad god bih ga posjetio pri odlasku bi mi reko - Da te Allah nagradi što si mi došo.

U zadnje vrijeme mi je često govorio – Tražim svaki dan od Allaha da preselim hairli. I evo stvarno kaže mi Memo da je u subotu ujutro u 3 sata preselio tako što je samo jednom dvaput malo jače uzdahnuo i tako je ispustio dušu, bez patnje, bez grčeva, bez bolova – baš onako kako je i tražio naš hadži Sejdo – hairli…

Nedostajaće Sejdo najviše porodici, familiji ali i nama koji smo ga poznavali..

Danas 28.8.2018 u 14.00 ispred bolničke mrtvačnice klanjana je dženaza namaz našem hadži Sejdi, poslije čega će biti transportovan za Bosnu, koju je toliko volio.

Dženaza bi trebala biti u četvrtak 30.8.2018 poslije ikindije namaza na Ravnim Bakijama u Sarajevu, ali će se sutra zvanično znati tačan datum i satnica..

Molim Allaha Uzvišenog da Sejdi Hodžiću ukaže Svoju milost, obaspe ga Svojim magfiretom, uvede ga u džennetske bašće, a njegovoj porodici podari sabur u ovim teškim trenutcima.

Neka je Allahov rahmet plemenitoj duši našeg hadži Sejde Hodžića.

Inna lillahi we inna ilejhi radži'un - Mi smo Allahovi i Njemu ćemo se vratiti.

 

 

 

 

Ucinimo nesto za nas grad... Ne zaboravi Rogaticu ... www.rogatica.com

Top Desktop version