Spisak donatora – Prva akcija pomoći povratnicima

 

NAPOMENA:

Ovo su iznosi uplata, od ovog iznosa se trebaju oduzeti troškovi transvera novca i troškovi Banke u Sarajevu.

Ovo ću objaviti naknadno kad mi Prašo pošalje tačan iznos u KM-ovima.

Ispred rogatica.com stranice najtoplije se zahvaljujem svim učesnicima akcije, pokazali smo da ipak ima rogatičana koji misle o budućnosti našeg grada.

Bilo je puno onih koji su mi, znajući naše ljude, dobronamjerno, skretali pažnju da ne pokrećem nikakvu akciju jer su rogatičani takvi, malo škrti, slabo daju svojim najbližim a ne kamoli nekom povratniku, ali ja sam bio čvrstog uvjerenja da će se sakupiti barem 100 KM. Ako se sakupi više dobro je, ako ne i 100 KM je bolje nego ništa, nekako se mora krenuti…

Posebno bih se zahvalio “Dancima” i “Šveđanima” koji su nosioci ove prve akcije, naravno i našem Praši koji je, iako ima dosta posla oko realizacije akcije na terenu, i sam učestvovao u akciji sa 50 KM.

I na kraju sjetih se jednog citata iz nama dobro poznatog romana iz obaveznog štiva za lektiru u srednjoj školi:

…..Prica se da je Starina Novak, kad je iznemogao i morao da se povuce i napusti hajdukovanje po Romaniji, ovako ucio Dijete Grujicu, kad je trebalo da ga zameni:

-Kad sjediš u busiji, ti dobro gledaj putnika koji naide. Ako vidiš da jordamli jaše a na njemu crven džamadan, srebrne toke i bijele tozluke, to je Focak. Udri odmah, jer taj ima i na sebi i u bisagama. Ako vidiš siromaški odjevena putnika: oborio glavu i poklopio se po konju kao da je u prošnju pošao, udri slobodno, to je Rogaticanin. Takvi su svi: tvrdice i tutumraci, a puni para kao šipak. Ali ako vidiš neku divaniju: prekrstio noge na sedlu, kuca u šarkiju i pjeva iza glasa, ne udaraj i ne kaljaj ruke uzalud, nego pusti trice nek prode; to je Višegradanin, a taj ništa nema, jer se u njih para ne drži…..

Adbulah

Komentariši