ŠAJBUBA


 

Kažu oni biolozi, da je onaj Kolumbo iz Amerike donio krompir i da se ta biljka dobro primi i posta glavna zahira u Evropi. Nakon određenog vakta dobi i svog budžetliju što ga harči. Bi to buba zlatastih sjajnih boja, zlatica.


 

Nekako s’ proljeća sedamdesetih, i naša Roga dobi svoje Šajbube. Stiže na Luftagino u Gračanicu porodica Vatreš i sagradi veliku i podobru kuću. Stari Jakub bijaše građevinski poduzetnik, glava porodice i prepoznat po svom nadimku „Šajbuba“. Bijaše to krupna ljudina, karakteristična govora i hoda, sa stalno prisutnom škijom na rubu usana. Istog adeta k’o Rasim Kapo i najpoznatiji mesar Alija Šećan. Pored ženskih čeljadeta, u porodici bijaše i sin jedinjak Osman. Imadijaše sličan govor ocu, a i raja ga prozva „Šajbuba“. U Rogi biti bez nadimka je isto k’o i ne živjeti. Osman se uklopi u čaršiju na svoj način i prikupi za kratko vrijeme još dva, na daleko čuvena, nadimka: ›› Lutka‹‹ , ››Ofajla‹‹.
Onaj prvi nadimak dobio po ocu, a ona dva prema karakteru. Osmo je k’o kalauz.
Otvara sve brave. Tako se i Ole mog’o vidjeti u svim slojevima društva. Sa radnicima, đacima, studentima, ali i sa generalima i političarima. I to sa onim što su u to doba bili velika fora. Znao, šta li? Volio je druženje i sa ženskim insanima. Ako mu se dopadne kakav curetak, Ole bi je počeo oslovljavati sa „lutko“. I sve tako dok bi njemu prijalo. E, ako bi naletio na one malo azgin, pa još ako nije naiš’o na topal prijem, odmah bi uslijedilo: ›› Šta je ofajlo‹‹? Kasnije i muški svijet počeo dijeliti na lutke i ofajle. Tako i dobi ta dva nadimka.ž
Vrlo brzo je uvidio da je politika glavni kotač koji sve vrti. Zato mu škola i nije nešto bila po volji. Ali za svaki slučaj u tom vaktu uze i onaj papir sa Veselog brijega, jer ko zna, more zatrebati. I brzo se uključi u političke tokove. Naravno, preko omladinskih struktura, izviđača i planinara. Prvo lokalno, pa republički i onda na saveznom nivou. Bogami i čaršiju u Jugi počeše prepoznavati po Osmi – Šajbubi. U naš kraj počeše dolaziti političari, generali u Šajbubinoj režiji. Dolaziše: Brano Miljuš, Bogić Bogičević, Azem Vlasi i razni generali, a ponajviše onaj iz Šekovića koji mu je i helikoptere obezbjeđiv’o k’o logistiku. A kako se uhodalo?
Bila je davna 1976. godina. Raspust. Odjednom se pojavi haber da neka grupa, oko Zehrudina Hadžihasanovića i Fadila Jamakovića, hoće da formira radnu brigadu. Kažu, biće sastanak u opštinskoj Sali, a za početak će biti lokalna i radiće u Batovu, na putu za to naselje. Odosmo iz radoznalosti, da vidimo šta je to?
Elem, objaviše šta se hoće i rekoše gdje će biti smještena brigada, a biće i uniforma. Zelenkasta, k’o u onih Korejanaca sa Sjevera. Šatori će biti na Brezju u nekom gaju. Trebalo je dati i ime brigadi. Izviđači joj dadoše ime po čuvenom narodnom heroju ››Ragib Džindo‹‹. Nasta brigada od Fadilovog KUD-a iz Kukavica, izviđača, planinara i čaršijskih znatiželjnika, k’o što su bili Huso Šuvalija i Medo Avdičević.
Malo radnika, više zgubidana, a brigada omladinska i to radna. I to rad od trideset dana. Ali ušli, ušli. Odosmo u svojim uniformama u naselje na Brezju, sa Čeom na prsima i petokrakom zvijezdom. Pomalo smo ličili na hajneken pivu.
Poče se raditi. Ispočetka kilavo, dok neko ne ubaci takmičarski fol, k’o ono danas u onim raznim ›› survivor ‹‹ emisijama. Ko uradi više metara puta, dobije neku nagradu. Onaj Makaš Jakub – Jaki sam uradi tridesetak metara. Medo, Huso i ja jedva deset. Medo bi povazdan kont’o smicalice. Zapomaže, napuni usta vodom i prstom pokazuje da mu je nešto upalo u oko. Dok bi onaj, što je dotrč’o da mu pomogne, zagledo, Medo bi ga poprskaj. Nije bilo ljutnje. Poče i Ole dolaziti. Zadužen za kulturni rad. U onom mesičkom šatoru bile i dvije sestre Brigadirke. Ole se nama povjeri da mu je jedna zapala za oko, a i neki ga čudni žmarci obuzimaju kad je vidi. Rekosmo mi to nasoj Brigadirki. Sutradan ona nama predloži da ga ›› ubacimo u mašinu ‹‹. Iznese plan i mi prifatismo. Poče se Brigadirka nositi malo slobodnije majice i motati se oko Šajbube.
Huso mu, onako, usput kaza da je i ona pritrzala na njega. Jedne večeri, kad je bila svirka kudovaca, mi ispraznimo mali bolnički šator, ostavimo Brigadirku samu i kažemo Oletu da ga čeka. Prije toga Medo je našao tatule i ubacio u sokove.
Primila ga ona u šator k’o Kleopatra i počela svoju igru. Usput mu ubaci da bi moglo i šta ozbiljno biti. Ole se zijanio. Od nervoze onaj sok ukap popi. Kako priča odmicala, Brigadirka se sve slobodnije ponašala, i u neko doba prozbori:
– Mogla bi. Šta misliš? Imaš li snage?
– Lutko, ja sam ti onaj, kako ga ono zovu?
– Kazanova.
– Isti sam on. Ma kakvi isti. Bolji sam lutko od tog kazandžije. Vidjećeš!
Nije prošlo ni nekoliko minuta, poče Ole da žuti i stišće zube. Vidjevši to, Brigadirka izbaci:
– Hajde više. Ima li muška u tebi?
– Uh! Saću ja. Neka tebe. Uh!
I otrča u onu paprat. Vrati se kroz pola sahata. Življe su kopali.
– Gdje ode ti? Proći će me merak.
– Joj lutko. Treba mi vremena da se saberem. Uh! Evo ga opet. Uh! Majko moja!
Ufati se za kaiš i u paprat. Tako nekoliko puta. Tako nekoliko puta.
Šajbuba je sutra završio u lokalnoj hastahani. Nakon nekoliko dana, dođe nam Ole u posjetu sa nekim generalima.
 Brigadirku je zaobilazio k’o visokonaponsku struju. Kad bi prođi pored šatora, raja bi dobacuj: – Seronja!
Tako nam ljubavni brigadirski jadi porodiše novog političara.
A kakav je bio ili još jeste?
Trebalo bi pitati možda Vlasija?
Ili možda raju iz šatora!?
Nastala po kazivanju Zambija koji je dao ime brigadi.
Ljeto 2011.god. Aci Tagor 1414

Komentariši