Riba iz Žepe ide na evropsko tržište

U Žepi su u toku finalni radovi uoči otvorenja fabrike za preradu ribe Ribarstvo “Slap”. Gradnja objekta započeta je u julu prošle godine, a sistem proizvodnje prilagođen je evropskim standardima.

 

 

Finalni radovi uoči otvorenja fabrike

Riba iz Žepe ide na evropsko tržište

 

U Žepi su u toku finalni radovi uoči otvorenja fabrike za preradu ribe Ribarstvo “Slap”. Gradnja objekta započeta je u julu prošle godine, a sistem proizvodnje prilagođen je evropskim standardima.

– Ovim projektom preradit ćemo kompletnu proizvodnju kako bismo je lakše plasirali na tržište Evropske unije. Istovremeno pomažemo i povratnicima koji se žele vratiti i koji su se vratili, kojima omogućavamo nova radna mjesta i egzistenciju – kaže vlasnik Ribarstva “Slap” Muhamed Tabaković.

Novi radnici

Pojašnjava da je od nove godine na snazi zabrana izvoza žive ribe u Hrvatsku te da je firma trenutno vezana samo za tržišta Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Ovaj projekt omogućit će izvoz prerađene ribe u zemlje s kojima su pregovori već u toku.

– Možda se mogu i pohvaliti da trenutno u ovom regionu, pa i šire, imamo najsavremeniji pogon – dodaje Tabaković.

Povratnik koji je nastavio porodični biznis svog oca, u ovoj godini na ribogojilištu na Slapu planira oboriti rekord i proizvesti 680 tona ribe. Uz 16 trenutno zaposlenih, u fabrici za preradu bit će primljeno još 11 radnika. Vrijednost investicija u 2012. godini iznosi skoro 2,5 miliona maraka. Projekt je pomognut kreditom turske vlade.

Povoljan kredit

– Zahvaljujem i Vladi FBiH i premijeru Nerminu Nikšiću, koji su omogućili podršku kroz podsticaje proizvodnje. Ovaj kredit za razvoj poljoprivrede i održivi povratak, koji nam je omogućila vlada Turske po niskim kamatama, daje šansu svima da pokrenu nešto i da pokažu da u ovoj zemlji ima hljeba i da se može zaraditi – ističe Tabaković.

U ovoj godini najavljuje i novu investiciju od skoro 750.000 KM za gradnju mrijestilišta, čime bi kompletan proizvodni ciklus Ribarstva “Slap” bio zaokružen, a broj zaposlenih povećan na skoro 40. Otvorenje fabrike za preradu ribe planirano je za 12. april.

Niska kvota izvoza

– Imamo mali problem, na čijem se rješavanju radi, a to je niska kvota izvoza ribe u EU. Do sada smo bili limitirani, jer smo mogli izvesti skoro 60 tona bez carina. To je premalo za BiH, jer već rade dvije firme “Tropik” iz Banje Luke i “Norfish” Mostar, a sada se priključujemo i mi. Uporedo radim i na dobivanju ISO i HASAP standarda tako da očekujem da ću polovinom juna i ja dobiti izvozni broj za EU – ističe Tabaković.

AVAZ

Komentariši