“Čarobne ruke” koje usrećuju druge

Iza Facebook profila “Čarobne ruke”, na kojem možete naći mnoštvo prelijepih heklanih ručnih radova, krije se ime Sanida Sejdić. Gospođa Sanida već par godina svojim čarobnim rukama stvara umjetnička djela iz ljubavi, poklanja svojim najmilijima ali ostavlja dostupim i za sve druge ljude kojima se takva vrsta radova sviđa.

 

 

  

  

“Čarobne ruke” koje usrećuju druge

 

Iza Facebook profila “Čarobne ruke”, na kojem možete naći mnoštvo prelijepih heklanih ručnih radova, krije se ime Sanida Sejdić. Gospođa Sanida već par godina svojim čarobnim rukama stvara umjetnička djela iz ljubavi, poklanja svojim najmilijima ali ostavlja dostupim i za sve druge ljude kojima se takva vrsta radova sviđa. Puna optimizma i ljubavi prema onome što radi, govorila nam je o sebi i svojim radovima..

 

Woman.ba: Kako je sve krenulo? Šta znači naziv Čarobne ruke?

Sanida: Sve je počelo na nagovor mojih prijateljica, jer su uvijek bile oduševljene mojim radovima. I samo ime “Čarobne ruke” izabrala je jedna od njih, zbog čega ono ima poseban značaj za mene.

U izradi ručnih radova mi se pridružila jedna od prijateljica, koju sam naučila heklati. U društvu je sve zanimljivije i ljepše, tako da se nas dvije kroz ovo i odlično zabavljamo.

 

Woman.ba: Koliko godina se bavite ovim poslom?

Sanida: Oduvijek sam se bavila ručnim radom (heklanje, pletenje, šivanje, vez). Čak i kao djevojčica, za vrijeme rata, u skloništu, često sam od maminih i babinih oporenih džempera, pravila nove za sebe i brata. A u zadnjih par godina ručni rad je moja glavna perokupacija.

 

Woman.ba: Radite li negdje osim što se bavite izradom handmade stvari?

Sanida: Trenutno sam nezaposlena, pa ovakvu vrstu posla koristim kao priliku da polahko prikupim novac za odlazak na hadždž.

 

Woman.ba: Gdje kupujete materijal?

Sanida: Materijal za izradu svojih radova kupujem gdje god mi se pruži prilika, na pijaci, u nekim bazarima i slično. U svemu vidim potencijal za izradu nekih novih zanimljivih stvarčica.

 

Woman.ba: Koliko vam treba da napravite jednu haljinicu za djevojčicu? Uzimate li narudžbe?

Sanida: Haljinice za djevojčice još nisam radila, ali ubrzo imam u planu uraditi jednu posebnu, za prvi rođendan bratove kćerkice. Međutim, za izradu jedne kapice potrebno je par sati rada, kao i za izradu heklanog nakita.

Narudžbe uzimamo putem Facebook-a, ili preko poznanstava i preporuka prijatelja.

 

Woman.ba: Možete li zaraditi dovoljno od ovog posla/hobija?

Sanida: Mislim da ovaj posao niko ne radi da bi se obogatio, ali sam sigurna da svi koji ga rade ne mogu bez njega, i dovoljna im je plaća zadovoljstvo koje im pruža, i osmijeh na licima onih kojima se to svidi.

  

Woman.ba: Omiljeni radove koje ste radili?

Sanida: Omiljeni radovi do sada su mi papice i kapice za moju i bratovu djevojčicu, a najdraži komadi nakita su oni koje sam uradila za drage ljude koji su pomogli pri liječenju mog supruga.

Uglavnom sve radim sa puno ljubavi, uživam u izradi svakog detalja, i svaki proizvod nosi dio mene i mojih uspomena koje me vežu za period njegovog nastanka.

 

Woman.ba: Koliko vas podržavaju prijatelji i porodica?

Sanida: Porodica i prijatelji su mi glavna podrška, i bez njih sve ovo ne bi imalo smisla.

 

Woman.ba: Prodajete li samo putem FB ili?

Sanida: Radove prodajemo putem Facebook-a, preporuke prijatelja, i izložbeno-prodajnih bazara, kojih je na svu sreću sve više u našem gradu. Jer tako imamo priliku direktno upoznati ljude kojima se sviđa ono što radimo.

 

Woman.ba: Gdje nađete inspiraciju?

Sanida: Inspiraciju nalazim u svemu što me okružuje, u svojoj zdravoj kčerkici, u sunčanom danu i svakom novom jutru koje dočekam.

 

Woman.ba: Šta najčešće pravite?

Sanida: Zimi najčešće pravimo tople kapice i šalove za djecu i odrasle, a proljeće i ljeto su rezervisani za izradu nakita, šnalica, trakica i ljetnih šeširića za djevojčice.

 

Woman.ba: Koliko sam upoznata završili ste PMF? Je li radite u svojoj struci?

Sanida: Završila sam PMF u Sarajevu, odsjek za biologiju i radila sam malo više od godinu dana kao profesor biologije na zamjeni, u par sarajevskih škola. Međutim, moj život i moji prioriteti su se u potpunosti promijenili kada mi je u 31. godini dijagnosticiran neoperabilni karcinom dojke. Tada sam odlučila svo svoje vrijeme posvetiti sebi i svojoj porodici, i uživati u svakom danu. I mogu vam reći da poprilično uspijevam u tome.

Woman.ba: Koliko je potrebno ljubavi, truda, znanja da biste izradili ovako lijepe radove kao što to vi radite?

Sanida: “Napokon radim posao koji volim” – često sam slušala tu izreku, i pitala se hoće li se meni nešto takvo desiti. Jer voljela sam ja raditi i kao profesor, ali ručni rad volim još više, i to je definitivno posao koji me čini sretnom. Sam dodir i kontakt sa toplom i mekanom vunicom i svilom, na mene djeluju nevjerovatno umirujuće.

 

Woman.ba: Jeste li učestvovali na nekim manifestacijama, humanitarnim akcijama?

Sanida: Pošto smo nove u ovom poslu, do sada smo učestvovale na samo dva humanitarna bazara, ali se nadam da ćemo uskoro imati priliku za još takvih druženja.

Woman.ba: Poruka našim čitateljicama?

Sanida: Pokušajte u svemu što vam se desi u životu pronaći nešto zbog čega ćete biti zadovoljni, sretni i zahvalni dragom Bogu. Jedino tako možete ići naprijed i uživati u životu.

 

izvor: http://www.woman.ba/2013/04/11/carobne-ruke-koje-usrecuju-druge/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši