”DRINSKE VEČERI DJEČIJE POEZIJE”

Naime, na ovogodišnjim „ Drinskim večerima dječije poezije“ učestvovali su đaci iz  11 škola sa područja Bosansko podrinjskog kantona Goražde, Foča u Federaciji BiH, Pale u Federaciji BiH i susjednih opština u RS-u Foča, Rogatica, Rudo, Višegrad i Pale…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ODRŽANA 18. PO REDU MANIFESTACIJA

”DRINSKE VEČERI DJEČIJE POEZIJE”

U sklopu programa obilježavanja 25. novembra-Dana državnosti BiH danas je održana manifestacija ”Drinske večeri dječije poezije”. Riječ je o 18. po redu manifestaciji, čiji organizator je JU Centar za kulturu Goražde, a koja svake godine okupi veliki broj učenika, đaka osnovnih škola koji u sklopu ove manifestacije pokazuju svoje stvaralačke mogućnosti i kreativnost. Svake godine  na konkurs povodom ove manifestacije pristigne preko stotinu pjesama, koje na kraju budu objavljene u zbirki pjesama. Do sada je objavljeno oko 2000 pjesama, što je neprocjenjivo bogatstvo.

Naime, na ovogodišnjim „ Drinskim večerima dječije poezije“ učestvovali su đaci iz  11 škola sa područja Bosansko podrinjskog kantona ( Goražde, Foča u Federaciji BiH, Pale u Federaciji BiH) i susjednih opština u Republici Srpskoj (Foča, Rogatica, Rudo, Višegrad i Pale)  a na konkurs koji je objavio Centar za kulturu stigao je veliki broj pjesama. One su odabrane u školama – učesnicama konkursa, a pjesme su nastale i odabrane zahvaljujći trudu učitelja i nastavnika koji su sve protekle godine nezamjenjivi saradnici i prijatelji goraždanskog Centra za kulturu.

Pomenutom  doagađaju prisustvovao je veliki broj posjetitelja, među kojima je bio i načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović.  Na ovogodišnjoj manifestaciji učešće je uzeo veliki broj učenika, a nagrade za najbolje su uručili načelnik Općine Goražde dr. sci. Muhamed Ramović i direktorica Pedagoškog zavoda BPK-a Goražde Dika Makota. U svom obraćanju Načelnik je najprije uputio čestitke dobitnicima nagrada, ali i svima koji su uzeli učešće na ovogodišnjoj manifestaciji naglasiviši  pri tom značaj čitanja knjiga.

DOBITNICI NAGRADA

Tema „ Šta to dijete pjesmom sanja“ u kategoriji o I do V razreda, najbolji literalni radovi su:

III mjesto dijele: Nedim Bečić III1 OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“ Goražde i Adrijana Vračar IV1 OŠ „Veselin Masleša“ Foča,

II mjesto Imran Zirak IV1 OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“ Goražde,

I mjesto Medina Adilović IV raz. OŠ „Hasan Tručalo Brzi“ Ilovača.

Nagrada za najljepšu poruku pripala je Tariku Hasanefendiću Vb OŠ „Husein ef Đozo“ Goražde

Nagrađeni radovi u kategoriji učenika od VI do IX razreda na temu : „U ime ljubavi i mira“ su:

III mjesto Adi Paldum VII3 OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“ Goražde

II mjesto Hamza Karčić IXa  OŠ „Husein ef. Đozo“ Goražde

I mjesto Mirnel Šalaka VII raz. OŠ „Hasan Turčalo Brzi“ Ilovača

Za najljepši stih odabran je rad Isidore Čolić OŠ „Pale“ sa Pala.

 

 

 

www.gorazde.ba

Komentariši