U haiku poeziju ugradio bosansku dušu

U ovom pjesničkom žanru se bosanski jezik nije spominjao i kroz ovu poeziju on je prihvaćen, afirmisan a to je bilo potvrđeno raznim priznanjima i takmičenjima na kojima sam bio, a to su većinom međunarodna takmičenja, rekao je za Našu riječ, prof.dr.sc. Smajil Durmišević.

 

 

 

 

 

 

 

U haiku poeziju ugradio bosansku dušu

 

U petak se u čitaonici Opće biblioteke Zenica održao Poetski maraton posvećen Međunarodnom danu poezije i kulturnoj manifestaciji Zeničko proljeće sa prigodnim sjećanjem na pjesnika Živodraga Živkovića. Učestvovali su učenici, nastavnici, pjesnici, glumci, bibliotekari, aforističari… 
 
Dio programa Pjesničkog maratona bio je posvećen promociji dodjele Plakete Grada Zenice prof.dr.sc. Smajilu Durmiševiću, za međunarodna postignuća i promociju Zenice i BiH u oblasti književnosti i haiku poezije. 
 
– Haiku poezija je danas najrašireniji oblik pjesničkog izraza a moj doprinos tom pjesničkom žanru je što sam uspio u haiku poeziju ugraditi bosansku dušu, bosanski element, bošnjačke vrijednosti i elemente bosanskog jezika i bošnjačke duhovnosti. U ovom pjesničkom žanru se bosanski jezik nije spominjao i kroz ovu poeziju on je prihvaćen, afirmisan a to je bilo potvrđeno raznim priznanjima i takmičenjima na kojima sam bio, a to su većinom međunarodna takmičenja, rekao je za Našu riječ, prof.dr.sc. Smajil Durmišević.
 
On je nedavno dobio pohvalu i na regionalnom takmičenju u Rovinju. Svi radovi dr. Durmiševića su prevedeni na engleski jezik, a posljednja knjiga koja je u pripremi je prevedena na njemački i francuski jezik. 
 
Autor Lamija Zadić

Komentariši