FTV video: Šta stanovnici Žepe kažu o izborima

«Život u ovom mjestu je težak. U Žepi ne postoji prodavnica – kada hoćete djetetu da kupite čokoladu, morate da idete 100 kilometara», govori glavni imam Edin Šljvar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FTV video: Šta stanovnici Žepe kažu o izborima

 

U ratu je bila herojska enklava. Danas, u miru, svi su je zaboravili. Stanovnici Žepe žive od izbora do izbora. Povratnici preživljavaju od poljoprivrede i stočarstva, bez ambulante, prodavnice i javnog prevoza. Perspektive za njihovu djecu u ovom mjestu nema.

 

Prvi povratnici u Žepu vratili su se 2000. godine, a posljednjih 10 godina broj stanovnika je prepolovljen – danas ovdje živi samo oko stotinu porodica, bez ambulante i prodavnice.

«Život u ovom mjestu je težak. U Žepi ne postoji prodavnica – kada hoćete djetetu da kupite čokoladu, morate da idete 100 kilometara», govori glavni imam Edin Šljvar.

Stotinu kilometara po čokoladu, stotinu kilometara po vakcinu, ali i stotinu kilometara za nastavak osnovnog školovanja.

Osnovnu školu u Žepi pohađa 9 učenika. Među njima ima i onih talentovanih za fudbal – ali, da bi svoj san ostvarili, nakon petog razreda, svoju budućnost moraju tražiti stotinu kilometara van Žepe.

Roditelji kao izbor imaju da svoju djecu ostave bez završene škole ili da se odsele zajedno s njima. A nekada je bilo dobro.

Vapaj građana niko ne čuje dok ne krene predizborna kampanja.

«Ako nisi u stranci, SDA ili SNSD, nećeš dobiti ništa. 13 godina živim ovdje, ne mogu da dobijem kokoš», priča povratnik Sifet Omanović

U Žepi isključivo žive Bošnjaci. Podsjećamo da je, od 45 registriranih birača na ovim lokalnim izborima, njih čak 17 svoj glas dalo SNSD-u. Samo pojedini su smjeli pričati o ovome. Drugi, koji su ranije istupali u medijima, vješto su izbjegavali razgovor o rezultatima izbora i pobjedi SNSD-a.

Šljivar ne zna razloge zašto su ti ljudi glasali za SNSD, ali ističe da je to njihovo pravo

«Ti što su glasali za SNSD – dobijali su i krave i telad», tvrdi Omanović.

Žepljaci se trenutno nastoje što bolje pripremiti za zimu i preživljavanje. Zimu provode u kućama, a kad padne snijeg, zbog loših puteva, ne može im se dostaviti ni hrana. Autobuskih linija svakako nema, a iz Žepe mogu samo oni koji imaju automobil.

federalna.ba

 

VIDEO NA LINKU:

http://www.federalna.ba/bhs/vijest/181560

 

 

 

 

Komentariši