Dr. Amir Pleho

Dr. Amir Pleho je rodjen 25.07.1935. godine u pitomini istocne Bosne u Rogatici. Ovi sto Bosancima nanose zlo iscupali su ga iz korijena, pa je u petoj godini postao stanovnikom njegove druge ljubavi, Sarajeva. Tu je sticao svo svoje obrazovanje. Zavrsio je osnovnu skolu, gimnaziju, Medicinski fakultet i postdiplomski studij. 

 

 

 

 

 

Doktor Amir Pleho

 

Dr. Amir Pleho je rodjen 25.07.1935. godine u pitomini istocne Bosne u Rogatici. Ovi sto Bosancima nanose zlo iscupali su ga iz korijena, pa je u petoj godini postao stanovnikom njegove druge ljubavi, Sarajeva. Tu je sticao svo svoje obrazovanje. Zavrsio je osnovnu skolu, gimnaziju, Medicinski fakultet i postdiplomski studij. Do ovog zatiranja je malo izbivao iz Sarajeva. Radio je najprije na poslovima ljekara opste prakse, pa specijaliste i direktora Doma zdravlja, potom kao trajnu vokaciju, odabire univerzitetsku karijeru. Prosavsi sve stepene trnovitog puta u ovoj oblasti postao je redovan profesor na tri predmeta i predavac na pet fakulteta. Bio je u jednom mandatu prorektor Univerziteta.
Ljubav za Bosnu je ispoljavao i kroz zanimljiva predavanja uvodeci kadrove u vjestinu medicinskih znanja. Dvije osobine koje su ga, uz medicinu, vezivale uz njegove sugradjane nosio je jos iz rane mladosti. Sklonost slikarstvu su mu otkrili njegovi ucitelji slikanja, koji su mu cak predvidjali dobru buducnost ako izabere druzenje sa bojama. Izbor poziva, dugo ga je odvajao od slikanja. Sklonost je pokazivao i prema pisanoj rijeci. I ova je imala istu sudbinu kao i sklonost prema slikarstvu. Agresija na Bosnu je kao rijetko kome donijela patnje porodici doktora Amira Pleheo.
Pobijeno je sest clanova njegove uze porodice. Uz osamnest onih sto su ih ubili solunasi, i one sve zrtve okupacije 1941.godine mora se pomisliti na usud zla.
Bol koji su mu nanijeli zatiraci Bosne promijenio je u mnogome zivot koga je on do dolaska zla vodio. Osudjen na samovanje povukao se u sebe, a iz tijela mu se kao protuteza jadu, izvukla potreba za slikanjem i pisanjem.
Dr. Amir PLEHO je napisao sest knjiga kojima je olaksao studij i pomagao mnogim ljekarima. Proizveo je 260 specijalista iz oblasti medicine rada, trideset magistara nauka i petnaest doktora nauka.
Njegov naucni opus iznosi oko 140 naucni radova koji su mu otvorili vrata u mnogim dijelovima svijeta.
 
autor – selo Osovo

Komentariši