Avdo Palić: 66. godišnjica rođenja bh. ratnog heroja i komandanta odbrane Žepe

Danas je četvrtak, 4. april/travanj 2024. godine, do kraja godine preostao je još 271 dan

Na današnji dan 1958. godine, u mjestu Krivača kod Han-Pijeska rođen je Avdo Palić, pukovnik Armije Bosne i Hercegovine i komandant odbrane Žepe tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992. – 1995.).

Palić je iz Žepe odveden 4. avgusta u tajni vojni zatvor u Bijeljini, odakle ga je 5. septembra 1995. godine, prema naređenju Glavnog štaba Vojske RS, na razmjenu zarobljenika odveo kapetan Dragomir Pećanac i pripadnik VRS-a Željko Mijatović. Palić je zarobljen nakon što se odazvao na pregovore s vrhom srpskih snaga, predvođenih ratnim zločincem Ratkom Mladićem.

Svjesno se žrtvovao kako bi ženama, starcima, djeci, bolesnima i ranjenima garantirao siguran izlazak iz opkoljene Žepe.

Ja sam taj Avdo kojeg tražite

– Dobar dan. Ja sam taj Avdo kojeg tražite – kazao je Palić ratnom zločincu Zdravku Tolimiru, krenuvši na pregovore s Mladićem.

Upravo se taj datum, 5. septembar 1995., smatra danom kada je ubijen, iako lokacija na kojoj se to dogodilo nije poznata. Prema nalazima, odnosno na osnovu posmrtnih ostataka Palića, zaključeno je kako je, najvjerovatnije, ubijen pucnjem u glavu. Pretpostavlja se da mu je pucano s leđa.

Palićevi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice u novembru 2001. godine u Vragolovima kod Rogatice, zajedno s ostacima još osam žrtava. Potraga za kostima trajala je 14 godina. Masovnu grobnicu u Vragolovima 2001. godine otkrio je Jusuf Karahmet, nekoliko mjeseci nakon što se vratio svojoj kući.

Palićevi posmrtni ostaci, iako ekshumirani iz masovne grobnice u novembru 2001., nisu bili identificirani do augusta 2009. godine. 

Komentariši